買電視機換電視機集中討論區

1001 回覆
44 Like 8 Dislike
有親戚送咗部toshiba 43L3750H畀我
之後發現佢較唔到色,同埋試藍色gradient有色塊
雖然唔使錢無所謂,但係想知係咩事
thx
我個部LG 42吋 LED1080P TV(42LE5300)用左有7年零11個月都未壞,仲有1個月就8年,利申:當時差唔多一萬三仟元
有以下問題請教:

1.如果只係睇明珠台電影, 部機有同冇HDR, 係畫面上有冇分別?
會唔會睇明珠台電影 ,部機都可以套用到HDR功能?

同樣情況, HLG係唔係都係咁?

2. native Hz, 如果唔打機, 只睇TV/youtube, 買60Hz都足夠, 不用100Hz?

3.HDR 10係唔係=1000 nits? 會唔會有古惑位?

有邊個牌子唔係大陸造?
考慮緊sony 定panasonics , 邊個好?
p記香港岩岩出左2018年Fx款
Ex係咪仲好
Fx多數用IPS
1.
hdr需要片源,player同埋display同時support先得。
香港既電視廣播仲用緊sdr,所以睇電視係唔會用得著hdr功能。
HLG同理
部份電視/player有提供類似sdr轉hdr功能,效果點樣見仁見智。

2.
係60hz signal而且唔對訊號做任何處理下,120hz panel唔會比60hz panel優勝。
(24p signal例外
120hz panel主要目標
i)係透過補frame令動作睇起來更流暢。
但補既frame係估出黎未必岩,而且仲可能出現skip frame情況。
ii)有d電視機/mon可以比你input 1080p 120hz。

3.
HDR10只係一個標準,而且10 係stand for 10bit而唔係1000nits。
hdr10都可以master for 4000nit,而有hdr10既機都未必需要達到1000nit峰值亮度。
本身用緊LG 32吋

而家想換部sony既4k 電視,打算係43吋

睇緊X70,X75同X80

想問X70點解平過另外兩部咁多?

X75同X80係咪一定買80好d?
Phillip 電視伏唔伏
pan記2018新款好唔好?
有冇三千蚊樓下40”以上嘅推介?
同問
訂咗部pan記新款43FX630H喇
等送貨 裝好我再上嚟報告返

利申:衝動咗
EX600/680可能好過新款
等巴打報告
我打算買ex款
應該就唔會,FX630 仲多左支援HDR10+
只係定價低左令人諗多左啫,今年世界杯年,可能佢想進取d都未定

我有諗過,唔知會唔會係產地唔同左呢?有冇人知?
Sony,一個月就壞佐
打佐好多次電話都唔上黎整
屌你老母扑街Sony !好撚嬲
你咩model? 如果係低階model一向d料都係渣d,未必要揀佢
Pish
部43FX630H尋日裝完
產地仍係馬來西亞

同我喺電器舖睇過嘅其他43吋比
畫質同色彩仍然優勝
同上一代EX680比 暫時未覺流暢度有咩輸蝕
(之前聽講新嘅會冇咁流暢
可能要兩部拍埋一齊先比較到)
4K入門嚟講我已經好滿意

利申:主要Netflix同PS4
買左philips pud6701 smart tv有冇人知點先用到youtube app?

又搞到揸唔定主意
Sony post巴打建議買ex
過個mon比fx好

巴打你地買fx680 幾錢?
FX630我買4730
其實我覺得新款只係冇渣咗
當表現同EX一樣咁計
用埋信用卡優惠去中完買EX680係抵玩d嘅

我只係新手 sony嗰邊巴打眼光好d
同埋ex個mon多人用過
評價有保證
滿意咪好,最緊要用得開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞