買電視機換電視機集中討論區

1001 回覆
44 Like 8 Dislike
OLED啦唔洗諗
$4k5 49”-55”有冇推介
點解可以問得出
價錢都差兩倍
針對49吋,如果Sony 9000F同LG 8500比較,LG喺規格上好似應有盡有,價錢仲要平幾千,請問各位LG有邊方面嘅不足需要留意?
9000F好得多
都係睇番RTINGS
8500個區域背光垃圾黎 10%最高亮度得600 cd/m²
9000F可以去到988 cd/m²岩岩好到LCD HDR10標準
[url]https://www.youtube.com/watch?time_continue=27&v=wg1tWXtH1zg
[/url]
[url]https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=-XrOzXdTgRg
[/url]
多謝巴打!
LG 8500比Sony 9000F差,部LG仍然可以聲稱支援Dolby Vision,LG係咪有取巧?
Dolby Vision 佢係可以播得出 縮肛姐
分區效果同亮度就等如HDR效果
冇分區背光根本就唔可以叫HDR
LCD標準 1000 nit OLED標準 540nit
現在分區完美0散光係得OLED做到 基本上07打後OLED都上到800nit
LCD機王就係Z9F Z9D 去到1500nit
想買43X7500F送俾男朋友
1.睇netflix同youtube會唔會好lag?
2.自己裝嘅app會唔會好lag機?
3.有無推介soundbar

我而家有PS4 pro, Apple TV 4K 同4K player

駁法應該係:
1. PS4 pro -> Soundbar -> A9F
2. Apple TV 4K -> Soundbar -> A9F
3. 4K Player -> Soundbar -> A9F

咁每次要打機,睇戲或Apple TV 都一定會先著soundbar?
如果駁去係3部機駁電視再一條arc 駁去soundbar 又有咩分別?Soundbar 都係會自動著?
其實an tv 會有咩app 整到?
我視覺距離17x-18x cm本身諗住買55吋
但度完幅電視牆得170cm闊
55吋電視闊130cm 放上牆會唔會太貼邊唔好
A8F值唔值升A9 ?
32吋有咩牌子比較抵買
是但揀部最平
驚易壞
準備入手LG 55 吋 E8 , 有冇巴打用緊?
Panasonic
thx
freesync1080p三叔有
oledb7 1080@120 4k@60 10bit原生可以食埋12bit
lm
我都想請教下
43吋屋企人用大約4000-5000蚊要4k
自己用緊sony屋企人話上youtube好方便想搵類似嘅電視但budget有限所以問下有冇推篤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞