買電視機換電視機集中討論區

1001 回覆
44 Like 8 Dislike
做咗幾日功課 依加揀淨幾知options budget 4-5k 43’‘

1. TH-43FX630H

2. LG 43UK6500

3. Sony KD-43X7000F 又係sony x series 但唔係日本製

巴打們比下意見
俾我會揀PAN記啦
泡菜機不了
索尼買低階玩命 不了
因為佢保養長? 想問下600同630有咩分別?
最近屋企部sony x85f下面盞呼吸燈
開機會變亮橙色
熄機變暗橙

以前開機係白
熄機會熄埋燈

有冇人可以話我知咩事
早兩日係Panashop 特價入手左43FX600H
等緊星期6送黎
有無買埋原裝掛牆架
冇呀 放電視櫃
買咗幾錢?
抵玩
抵屌之選
大家點睇samsung Q6F 同 nu8000 用55吋黎計相差2000 但望落好似差唔多 Q6f啲黑位好似靚啲
之前avlife 問43x7000f 都係44xx, 送500 coupon
心郁郁
如果要用app 黎控制電視, 係咪samsung 較好?
諗緊nu8000 + samsung soundbar
想買部 43吋
主要睇下 Netflix 咁
睇中ua43nu7100
聽講 3叔 睇唔到Netflix?
咁再加 個小米盒子?
定係chromecast 會好d
我用開iPhone 用chrome cast 有影響?

定買其他tv 更好

爬左唔少文,想買55吋筆直10k左右。間唔時睇下youtube睇下戲咁,少打機,同埋新居個廳係直長所以viewing angles唔係大問題(VA panel較好?)。宜家睇緊三部:

Samsung NU8000
Panasonic FX700
Sony X8500F

X85F上Rting睇覺得一般(ips,黑變左灰),因為小弟有時都會夜晚熄燈睇戲;NU8000睇落幾全面不過語音無廣東話🤢FX700爬文話偏暗,遲下落鋪睇下。

X90F爆左筆直,q6f對NU8000雖然qled但係再下部等qled成熟啲再換?爬文睇有burn in同耐用問題。同埋fx800比fx700貴唔少但係睇落好似差唔多?(例如都係ips, HDR10+)

剛剛開始學睇電視,綜合上述暫時偏向NU8000,睇下大家點睇🙏🏻
X85 NIT得4XX 又冇區背 根本就唔合UHD要求
X90F可以做1000 側區黑科技 係標準HDR入門機

咩QLED唔洗理 由W900A 2013年開始
SONY已經引入所謂量子點技術QD即係TRILUMINOS™ Display

有錢9000F
冇錢水貨9000E/17年打後OLED
之前9000E 出左幾耐先減價
邊部有內置youtube netfiex?
All
有冇邊部依家做緊特價呀
我早幾日買咗fx600h $4300
邊度買?
Sha Tin boardway
9000e點解水貨平成倍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞