覺唔覺得90後嘅童年屈晒機?

732 回覆
5139 Like 60 Dislike
以前小學好撚興玩豹虎隻揪
而家文具店仲有冇豹虎買?
一直覺得九十後係香港係被選中一群
尤其九七
時代交接 互聯網現實接軌 初代Online
著重劇情 仲未爛到閪既動漫
台風韓風潮流變遷

利申:1998

我都覺九十後呢一代係好關鍵既一代,

真係有被選中的一代 feel

近年社運都係九十後搞起

八十代打上已經接受左社會唔想再反抗 ,

零零後開始童年已經係篤mon咁過, 而且思想係由細到大到愛國教育影響,

得九十後受自由思想薰陶同時係暫時最有活力一群

八十代一定唔係接受咗唔反抗,八十代喺九七果陣已經十幾歲,好清楚發生緊咩事,上堂仲可以自由討論同講中共問題嘅年代
所以我極度擔心零零後開始就要食洗腦教育,之後香港不敢想像
玩具邊有多到癡線?
我數黎數去得ipad同手機
平台唔同。以前睇電視、玩手提遊戲機。現在啲小朋友又智能手機、又家用主機。
其實八十除咗以上果 d, 仲多咗公園會有刺激嘅滑梯,韆鞦、氹氹轉、大網架、大鋼架等等、卡通又有一堆機械人動畫、龍珠、幽遊、eva, 男兒當入樽呢 d

淨係計個陣香港漫畫舖林立都屈機

以前青衣公園條長滑梯 真係好長

九龍塘仲有條好跣嘅石滑梯

睇四三零穿梭機 五點幾卡通片最正

禮拜日朝早有變型金剛 神勇飛鷹俠

我果陣已經係傳真機時代,亞視朝早同晏晝仲重播番晒 超人吉田一路到超人八十呢個系列

閃電傅真機都正啦。起碼童年卡通片都有得睇

周六夜晚起身睇星矢。

比老豆老母熄電視既經歷

正嘅卡通都喺凌晨播
玩具邊有多到癡線?
我數黎數去得ipad同手機

應同請分享
尤其九七
台風韓風潮流變遷

近年社運都係九十後搞起

零零後開始童年已經係篤mon咁過, 而且思想係由細到大到愛國教育影響,

都唔係呀
80後反高鐵個時都係得廿零歲
不過呢堆人多數變左和理非同左膠

佢地同90後一樣咁橙
開始步入4張野,但係有權有勢既仲係5,60後
果陣上網未算普遍,小朋友仲係會帶住部gameboy或者暴龍機他馬哥池出去公園玩,仲因為咁就算唔識既都會過黎搭訕
學校仲係上下午制,長短週,無補課,仲有課外活動可以玩,返到屋企又有電視睇,亞視仲係高質,屋企人真係會搶遙控

上下午制真係正到呢
十二點幾就放學
P3定P6個時好似有學能測驗
操都無操過卷學校就俾我地裸考

見到依家小學雞返全日就覺得橙

而家我個仔返幼稚園都要全日。四點九先放學

痴線 比個細路休息下啦 細個分上下午班 放左學一係去圖書館睇老夫子 一係去游水或者公園 不知幾開心

我夠想佢返半日班啦

我細個幼稚園係全日但偏向托管
多數時間係玩仲有午睡時間
樓主講果堆應該係90尾00頭嘅童年
90頭應該仲好好多套好正
尤其九七
台風韓風潮流變遷

近年社運都係九十後搞起

都唔係呀
80後反高鐵個時都係得廿零歲
不過呢堆人多數變左和理非同左膠

佢地同90後一樣咁橙
開始步入4張野,但係有權有勢既仲係5,60後

其實獨派/本土一樣好多,應該 50-50,七十代或之前就可能係,九十代就已經超過七成都係親本土一翼
馬術跑法
百變小櫻magic卡
當年嘅電視劇都好好睇 烈火雄心 尋秦記 海派甜心 流星花園 交響情人夢 求婚大作戰雖然都開始近期
至net小人類
蔥蔥闖地球
仲有放學icu成日都出iq題廣告後開估(通常答案都係好無聊)
至net奇兵
激鬥戰車
爆丸
蔥蔥闖地球
高達seed 同destiny

雖然大部份都唔記得講乜

爆丸
係咪龍皇齊格弗列多個套
馬術跑法

陸仔
至net小人類
蔥蔥闖地球
仲有放學icu成日都出iq題廣告後開估(通常答案都係好無聊)
至net奇兵
激鬥戰車
爆丸
蔥蔥闖地球
高達seed 同destiny

雖然大部份都唔記得講乜

爆丸
係咪龍皇齊格弗列多個套

講嗰個係BS我完全冇睇過 成日買coco都送
爆丸係獨角巨龍
樓主講果堆應該係90尾00頭嘅童年
90頭應該仲好好多套好正

BB保你大
亂太郎
晴天Pig Pig
BOM BOM彈珠人
微星超人
小黑咪
六門天外
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞