覺唔覺得90後嘅童年屈晒機?

732 回覆
5139 Like 60 Dislike
Neopets 尼奧寵物
小學未有電話 部他媽哥池機響嘅時候 扮係自己電話響

數碼暴龍公仔麵都係經典,已經成日叫阿媽幫手買
數碼暴龍公仔麵都係經典,已經成日叫阿媽幫手買

以前
仲記得睇日式麵包王用手榨汁果集
咁啱同同學傾緊電話 咁啱佢又睇緊
兩個人一齊笑到傻左 我媽仲問我睇咩笑到咁
啲歌曲頒奬典禮 當年真係會好多人留意 好激動 支持自己中意嘅歌手
睇返依家個樂壇真係....
九十後,但你講嘅嘢我一樣都無接觸過
唔知自己15歲前做過咩嚟
仲記得放學衝返屋企睇放學ICU 每年都好期待睇兒歌金曲頒奬典禮 依家好似冇晒卡通兒歌 以前有彩雲國物語 奇幻旅程 龍王傳說 加璇首主題曲 仲有聽親都會打爛鎮嘅自動勝利 屌打依家所有兒歌

細個已經係睇放學icu

至net小人類已經冇乜印象 日日俾聰聰洗腦唔記得都難

無窮無窮小宇宙...dadadadaddadada
追下post真係好多回億
仲記得細個會成日落街同小朋友玩
陀螺 搖搖 四驅車個個都拎住出街玩 周圍又有比賽
小六開始打diablo 同aoc
之後就開始接觸online game 古龍 天外 亂 等等數之不盡既好作品
Icq msn xanga 接住咁出 個個上電腦堂一定會開
同埋坦白講 我細個都係一個政治冷感
以前身邊有幾何會講政治呀
連新聞都唔多睇 唔係蘋果動興起當初都唔會接觸多左新聞 有樓住 個個都安居樂業既話有幾多人關心政治呀
9up完畢
利申91後
兒童節目: 閃電傳真機、至NET小人類、放學ICU (成日想佢地快D完,快D睇卡通片)

玩樂:爆旋陀螺、數碼暴龍機、四驅車、激鬥戰車、GBA、PSP、NDS

音樂:兒歌、廣東歌、到左10幾20歲仲係廣東歌興盛ge年代

好撚懷念
奇幻潮》鋼鍊
奇幻潮》鋼鍊

雖然好驚但為左睇鋼鍊要頂埋佢
兒童節目: 閃電傳真機、至NET小人類、放學ICU (成日想佢地快D完,快D睇卡通片)

玩樂:爆旋陀螺、數碼暴龍機、四驅車、激鬥戰車、GBA、PSP、NDS

音樂:兒歌、廣東歌、到左10幾20歲仲係廣東歌興盛ge年代

好撚懷念

通訊:屋企電話、SMS、MSN、ICQ
同fd傾電話、等女神on MSN、同fd上堂唔睇mon打筆劃SMS

有冇人認得晒入面既角色
犬夜叉隔壁個兩個係乜水

亂馬2/1

識哂
去網吧打CS/榮耀勳章/石門時代、流星湖蝶劍
卡通片睇數碼暴龍、寵物小精靈、爆旋陀羅、極速搖搖等等,後期啲有加旋、衝鋒21等等
漫畫睇coco「好撚記得拾下拾下仔仔同爆牙度爆笑足球場)、老夫子、兒童快報
card game 玩召球王、遊戲王
電視睇兒歌金曲頒獎禮、至net 小人類,當時430-500例播卡通,諗起嗰隻蔥蔥,一開始只識講babalubu、好似收投訴話教壞細路,結果要配返音

呀!!!!好懷念
依家已經冇人屌蝗語了
仲記得第一隻玩既電腦線上遊戲係比卡超排球
粉紅珍珠歌聲! 身為男仔但係好鍾意睇

活躍動人演唱會現在開始
至net小人類啲小朋友嘉賓成日戴帽
我仲問家姐點解咁多小智
以前返學大部分時間都係玩,放學擺低書包就落公園
周圍跑下玩下和仔大白鯊咁就一日
返到屋企係做少少功課,都係抄下詞語做workbook
小五小六就同成班一齊heat project
hp執咗笠轉行玩跑,幾班人一齊開20人場
又會用電話會議五六個人駁線傾電話
每日都追卡通片,彩夢芭蕾、數碼暴龍,仲會成日去表弟屋企睇toy story同超人迪加
雖然依家物質生活係富裕咗好多,但如果有得揀多次,我都一定會揀喺九十年代出世

依家啲小朋友,每日放學返到屋企就係一兩堂補習,睇電視淨係睇新聞
星期六日仲慘過一至五
粉紅珍珠歌聲! 身為男仔但係好鍾意睇

活躍動人演唱會現在開始

以前成日係班海妖呻吟個陣打丁
電視潮濕開唔撚到,想睇嘅卡通片睇唔到
慶幸自己是千禧年出世 要經歷嘅 都總算經歷過

我哋經歷過沙士 諗返起當年出街嗰個都帶曬口罩 人心惶惶好恐佈

我哋經歷過冇智能手機嘅年代 望住大人嘅手機由nokia變成揭蓋motorola 再變成終於有得上網但冇touch mon嘅blackberry 再變成iPhone

我哋經歷過冇wifi嘅年代 上網要插lan線嘅 甚至再細啲隱約記得要撥號嘅 上網就冇得聽電話 仲俾家姐鬧我阻住佢煲電話粥

我哋經歷過香港回歸以來所有嘅特首 董建華 曾蔭權 689 到而家林鄭 雖然呢個並唔係一個值得開心嘅事

我哋經歷過童年 唔似而家3歲小朋友咁玩ipad過日子 當時怪獸家長冇咁猖獗 我哋會落公園玩 會每星期去一次公共圖書館借書 而唔係而家小學生嘅瘋狂補習同課後活動

迪士尼落成 冇大陸人嘅香港 豬流感停課 皇后碼頭 金融海嘯 熱狗巴士退役 仲有好多好多 97後出世嘅我 遺憾嘅係我無緣經歷英殖時期同響啟德機場撘飛機

各位千禧年出世 或者前後一兩年嘅朋友 大家又有冇時代交替嘅回憶可以分享一下?
當年真係好多嘢睇
諗起一樣野,當 00 後主要玩手機,figure 舖應該大約十零年後就開始沒落
Gameboy
Xanga
永不忘記回憶

qooza
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞