覺唔覺得90後嘅童年屈晒機?

732 回覆
5139 Like 60 Dislike
但係童年既卡通片 灌輸你世界係有正義 熱血 有夢想
但係冇講現實係殘酷。。。

卡通片 正義感 熱血

細個你覺得係咁姐,大個睇返唔同感受
始終劇本都係成年人寫

冇黑暗又何來正義,睇你明唔明到佢意思啫,而家個d好多為做而做
往事只能回味 逝去不可回
最記得沙士期間日日係屋企上網打機 口罩年代
細個對死亡無乜概念 只恨有假放就得 完唔明白當年沙士恐怖之處
到而家大個啦 反而對死亡麻木了 活得一日得一日
唉,人生。。。。
超人迪加
仲記得放學衝返屋企睇放學ICU 每年都好期待睇兒歌金曲頒奬典禮 依家好似冇晒卡通兒歌 以前有彩雲國物語 奇幻旅程 龍王傳說 加璇首主題曲 仲有聽親都會打爛鎮嘅自動勝利 屌打依家所有兒歌

細個已經係睇放學icu

至net小人類已經冇乜印象 日日俾聰聰洗腦唔記得都難

聰聰嗰期 首主題曲係打籃球
90頭表示往事只能回味
其實01都做過哂你地d野

用floppy交功課試過未?

屌你我用嚟裝過windows 添呀

成幾十隻
唔覺 負皮
我都唔想做老屎忽 但係呢代啲小朋友得電話玩真係好悶 入玩具反斗城行轉全部都on99咁 明明我細個入面好多好撚正嘅玩具

細個去沙田玩, d人係入邊係咁玩學行車, 單車
同埋拍籃球
LM
一睇呢啲post又覺得自己老左
以前真係百花齊放
細路嘅娛樂點只電子嘢
東南西北 粗口歌 數白欖都玩一餐

仲有一部遊戲機打橫嘅
個時好hit嘅digimon 格鬥game
打敵人會跌珠再食佢啲珠進化
呢部嘢叫咩 有無人記得?

WONDERSWAN

係打橫同打直都打得

Thx巴打
呢隻真係好好玩 仲有隻bb gundam
類似機鋪飛機game咁過關 又係好正
另外有無人試過用gameboy入遊戲王啲卡
嘅代碼係game用?
記得一套卡通每集臨尾都要搵個升降台拍手掌落去先可以解除危機嘅叫咩名 好想睇番

至net奇兵(code lyoko)?
細個個陣日日放學返到去成日睇完亞視再轉明珠台同翡翠台,4點半到6點時段三個台勁多卡通片播
我都唔想做老屎忽 但係呢代啲小朋友得電話玩真係好悶 入玩具反斗城行轉全部都on99咁 明明我細個入面好多好撚正嘅玩具

細個去沙田玩, d人係入邊係咁玩學行車, 單車
同埋拍籃球

以前落屋企樓下拍卡真係好正
蔥蔥闖地球居然會有咁多九十後懷念

on9節目

個時舊登係quote新聞笑睇一集 IQ會-3
而家蔥蔥都上埋神枱
而且係TSA初期,果陣TSA完全唔chur

個陣唔係BCA咩
我記得去到我form3先轉TSA
不過個陣學校都冇要我地操過

利申 94

係咪即係學能測驗?

學能測驗係小六測,派中學學位用,主權移交前冇 tsa 呢樣嘢

小3唔係都有咩
我記得個陣(唔記得放暑假未)冇啦啦班主任話要考試,考完就放學,之後鳩下鳩下咁做完

校本評核?
唔記得佢地英文叫乜

好似係

係咪想講學能測驗
日日放學就係補習 咩卡通片都唔識
日日放學就係補習 咩卡通片都唔識

有米
都係90後不過小學返下晝班好少睇卡通
有嘅回憶都係上晝睇ETV
其實01都做過哂你地d野

用floppy交功課試過未?

屌你我用嚟裝過windows 添呀

成幾十隻

01今年先講緊16,7歲
講真,有d 野你10歲前去玩
同人地十幾歲時去玩
根本就兩回事

好撚怕d 小朋友扮野話同上一代經歷同一個時代
會型d?
Lm
都係90後不過小學返下晝班好少睇卡通
有嘅回憶都係上晝睇ETV

食橙皮

有冇人真係試過
80後先正吓嘩
龍珠 幽遊白書 slamdunk 星矢
又係電視遊戲開始狂熱既年代

利申:90後
neopets
早排login見到隻野都成七歲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞