覺唔覺得90後嘅童年屈晒機?

732 回覆
5139 Like 60 Dislike
而家00後童年已經屌緊西, 好多90後連學生妹隻奶都未渣過
黑白gameboy
有冇人記得超速搖搖
嗰時嗰啲港版搖搖仲有印個人樣上去

日版型好多
DIGIMON玩具又係
日版好正,依家炒到上天價

傳聞日版暴龍機真係讀到卡個barcode
而且係TSA初期,果陣TSA完全唔chur

個陣唔係BCA咩
我記得去到我form3先轉TSA
不過個陣學校都冇要我地操過

利申 94

係咪即係學能測驗?

學能測驗係小六測,派中學學位用,主權移交前冇 tsa 呢樣嘢

小3唔係都有咩
我記得個陣(唔記得放暑假未)冇啦啦班主任話要考試,考完就放學,之後鳩下鳩下咁做完

校本評核?
唔記得佢地英文叫乜

好似係
點少得超人迪加 帝拿 佳亞
仲有小學尾中學頭食正online game最興盛時期 魔力 RO 彩虹呢d不可不提

實在太多 一時間講唔晒
五色戰隊嗰陣時仲覺得好睇 個個星期日都神七今早起身睇 有時候早得滯 5點幾有啲好舊嘅連續劇睇

細個唔使訓太多,星期日晨早起身
食住麵包歎住朱奶睇戰隊
以前爆旋陀螺個圈真係用鐵做 而家得舊膠
仲有小學尾中學頭食正online game最興盛時期 魔力 RO 彩虹呢d不可不提

實在太多 一時間講唔晒
五色戰隊嗰陣時仲覺得好睇 個個星期日都神七今早起身睇 有時候早得滯 5點幾有啲好舊嘅連續劇睇

食住麵包歎住朱奶睇戰隊

朝早6點有卡通 有時太早起
會見到冇節目 得個標誌係度計時

用老翻爛左人地個正版
諗返仲係有d過意唔去

實在太多 一時間講唔晒

食住麵包歎住朱奶睇戰隊

屌 個陣真係好正
而家叫我9點起身睇真係做唔到

用老翻撞爛左人地個正版
諗返仲係有d過意唔去
其實八十除咗以上果 d, 仲多咗公園會有刺激嘅滑梯,韆鞦、氹氹轉、大網架、大鋼架等等、卡通又有一堆機械人動畫、龍珠、幽遊、eva, 男兒當入樽呢 d

淨係計個陣香港漫畫舖林立都屈機

以前青衣公園條長滑梯 真係好長

九龍塘仲有條好跣嘅石滑梯

睇四三零穿梭機 五點幾卡通片最正

禮拜日朝早有變型金剛 神勇飛鷹俠

我果陣已經係傳真機時代,亞視朝早同晏晝仲重播番晒 超人吉田一路到超人八十呢個系列
依家真心新識個啲fd嘅電話唔記得
但係仲記得以前啲fd嘅屋企電話同手機number

算唔算90後童年

有幾個由細玩到大既fd屋企同手提都見得
但而家都冇乜點見

呢個真

以前小學日日打電話去吹水問功課
打到背晒電話號碼

不過依家連FD都唔算係LU

勁懷念以前可以傾成3-4個鐘都停唔到 依加wtsapp傾得個幾句
一直覺得九十後係香港係被選中一群
尤其九七
時代交接 互聯網現實接軌 初代Online
著重劇情 仲未爛到閪既動漫
台風韓風潮流變遷

利申:1998

我都覺九十後呢一代係好關鍵既一代,

真係有被選中的一代 feel

近年社運都係九十後搞起

八十代打上已經接受左社會唔想再反抗 ,

零零後開始童年已經係篤mon咁過, 而且思想係由細到大到愛國教育影響,

得九十後受自由思想薰陶同時係暫時最有活力一群
有時真係鄧2000年出世啲人唔抵
出遲一年就比人分落00後比人炮

90後都比人屌得多啦
樓大觀察力好強 言之有理
仲有係foxy成日down錯咸野
個時同老豆一齊掙玩gameboy
返學就同班同學吹水 食零食
偷偷帶遊戲機返學校玩
行街又多細鋪頭 而家d商場就千遍一律
仲有係foxy成日down錯咸野
個時同老豆一齊掙玩gameboy
返學就同班同學吹水 食零食
偷偷帶遊戲機返學校玩
行街又多細鋪頭 而家d商場就千遍一律

winmx
有冇人記得超速搖搖
嗰時嗰啲港版搖搖仲有印個人樣上去

日版型好多
DIGIMON玩具又係
日版好正,依家炒到上天價

傳聞日版暴龍機真係讀到卡個barcode

係呀,04個代係掃到條碼
但係唔好玩
因為唔係搖搖搖打怪
有時真係鄧2000年出世啲人唔抵
出遲一年就比人分落00後比人炮

90後都比人屌得多啦

2000-2010年就係屌緊80後
宜家就係屌緊90後

實在太多 一時間講唔晒

食住麵包歎住朱奶睇戰隊

屌 個陣真係好正
而家叫我9點起身睇真係做唔到

要返工不了
星期日放假梗係補眠
果陣上網未算普遍,小朋友仲係會帶住部gameboy或者暴龍機他馬哥池出去公園玩,仲因為咁就算唔識既都會過黎搭訕
學校仲係上下午制,長短週,無補課,仲有課外活動可以玩,返到屋企又有電視睇,亞視仲係高質,屋企人真係會搶遙控

上下午制真係正到呢
十二點幾就放學
P3定P6個時好似有學能測驗
操都無操過卷學校就俾我地裸考

見到依家小學雞返全日就覺得橙

而家我個仔返幼稚園都要全日。四點九先放學

痴線 比個細路休息下啦 細個分上下午班 放左學一係去圖書館睇老夫子 一係去游水或者公園 不知幾開心
果陣上網未算普遍,小朋友仲係會帶住部gameboy或者暴龍機他馬哥池出去公園玩,仲因為咁就算唔識既都會過黎搭訕
學校仲係上下午制,長短週,無補課,仲有課外活動可以玩,返到屋企又有電視睇,亞視仲係高質,屋企人真係會搶遙控

上下午制真係正到呢
十二點幾就放學
P3定P6個時好似有學能測驗
操都無操過卷學校就俾我地裸考

見到依家小學雞返全日就覺得橙

而家我個仔返幼稚園都要全日。四點九先放學

痴線 比個細路休息下啦 細個分上下午班 放左學一係去圖書館睇老夫子 一係去游水或者公園 不知幾開心

其實真係好好奇一樣野
明明我地返半日佢地返全日
但學既野其實都係差唔多……
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞