《連登鐵路討論》

1001 回覆
65 Like 15 Dislike
Alstom/Thales 係咪食得屎?
無得屈人為操作了
淨係show到what,冇how同why,唔使深究住。如果佢連呢個畫面都唔啱就真係大鑊啦。
冇成篇睇晒,見到有句
> 訊號系統所得列車速度數據係唔係準確(無線電問題)
唔係畀個 movement authority 架車自己計 braking curve?
呢套係WiFi定LTE
睇過個鐵路page話係用國防級WiFi
同埋依啲系統同一時間有多過一個 AP 連線,而且只要 miss 咗兩三個 frame 就已經會當 fault
無線電有問題嘅話最多架架車都行唔到,唔會睇唔到路都照行
SMRT果次炒係唔係同龜龜用同一套新系統
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1448298-20190318.htm?spTabChangeable=0
港鐵:供應商確認信號系統軟件有問題致兩列車同時通過
Thales 今次會唔會食晒
真係想知兩架車點拖走 依家拖去杏花邨都成問題喎
諗緊計裝雪屐
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190318/59382336
亞太鐵路大會前夕撞車 港鐵後日教人換訊號系統
攞景定贈興
Best practice #1: Don't use passengers as beta testers
今次完美示範
無辦法中既辦法
依家即係龜鐵走去試一個 Thales 自己冇試過嘅 scenario 出咗事,Thales 事後自己再行 sim 先發現原來會出事咁抵死?
龜鐵做 test 唔係同 Thales 夾過晒㗎咩
好似話問過先做 點知出事
用實物幫software debug 之前737M8 又係
重用西海岸鐵路呢個名係鍾意英國定新加坡得濟?
出面講嘢嗰啲其實有幾多人係知道 CBTC 嘅基本原理係點?
又有幾多人知地鐵喺05年通車嘅竹篙灣鐵路已經係用緊 802.11 技術 (俗稱 WiFi),而世界各地都有好多地鐵用緊相同嘅技術?
有幾多人理解錯以為係用 WiFi 測距離/位置?
>有幾多人理解錯以為係用 WiFi 測距離/位置?
RF beacon 嚟嘅...
根本係兩樣嘢嚟
IEEE 802.11 係用嚟做 real time communication, data exchange
而定位係架車經過定點煙肉嘅位置再加埋自己計行咗幾遠

但係有人就理解咗做用 WiFi 訊號嚟探測同前車有幾遠???
好似馬路自動車咁用雷達睇路咩大佬
噉呢個Secret堪憂
出面講嘢嗰啲其實有幾多人係知道 CBTC 嘅基本原理係點?
又有幾多人知地鐵喺05年通車嘅竹篙灣鐵路已經係用緊 802.11 技術 (俗稱 WiFi),而世界各地都有好多地鐵用緊相同嘅技術?
有幾多人理解錯以為係用 WiFi 測距離/位置?
>有幾多人理解錯以為係用 WiFi 測距離/位置?
RF beacon 嚟嘅...
根本係兩樣嘢嚟
IEEE 802.11 係用嚟做 real time communication, data exchange
而定位係架車經過定點煙肉嘅位置再加埋自己計行咗幾遠

但係有人就理解咗做用 WiFi 訊號嚟探測同前車有幾遠???
好似馬路自動車咁用雷達睇路咩大佬
噉呢個Secret質素堪憂

[edit]
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞