《連登鐵路討論》

1001 回覆
65 Like 15 Dislike
西鐵馬鐵打通做東西線好on9
不如行直通運行好過
西鐵馬鐵照舊,紅磡就完,兩邊定期開班次直通去對面
不如行直通運行好過

好似話繁忙時間會有幾班車以紅磡做總站就調頭返屯門
不如行直通運行好過

紅磡清客調頭照計會塞住後面啲車
不如行直通運行好過

紅磡清客調頭照計會塞住後面啲車

唔係紅磡,好似係去到東線有側線果D站先調頭。
MTR咁多款車都係千九最正 好多時賣廣告都仍然用千九都唔用屍車
買呢款車算唔算叫KCR時代的良心之作

btw, 假千九

我反而覺得AEL A-Train最正

但 TCL 啲A-Train 感覺上行起上嚟嘈過Ael 果啲,冇千九咁定(係咪因為車速快啲 ), 尤其係臨入香港站啲急brake +勁chok , 成日望到啲冇扶扶手嘅人差啲仆街
MTR咁多款車都係千九最正 好多時賣廣告都仍然用千九都唔用屍車

btw, 假千九

但 TCL 啲A-Train 感覺上行起上嚟嘈過Ael 果啲,冇千九咁定(係咪因為車速快啲 ), 尤其係臨入香港站啲急brake +勁chok , 成日望到啲冇扶扶手嘅人差啲仆街

斷鳩估, 應該係電腦控制剎車個下落重左
就算係千九, 埋紅磡月台無啦啦有一下brake都係chok到痴線
鐵膠講下台灣鐵路,台灣有捷運、台鐵同高鐵

台鐵幾條支線都值得睇下,仲有南迴線電氣化工程中,趁藍皮平快車(冇冷氣可開窗車)仲有行都建議去下

btw, 假千九

Signalling問題 k車都係會果個位dup brake

台鐵幾條支線都值得睇下,仲有南迴線電氣化工程中,趁藍皮平快車(冇冷氣可開窗車)仲有行都建議去下

之前搭過一次普快車由臺東去枋寮,班車加埋我得5-6個人搭 ,果次冬天搭,開窗吹到頭都甩,不過好正,沿途經過沿住太平洋海岸行,風景好靚 ,大前提係冇落雨

btw, 假千九

Signalling問題 k車都係會果個位dup brake

btw留意咗好耐
入3號就要dup
4號唔洗

btw, 假千九

btw留意咗好耐
入3號就要dup
4號唔洗

正確

btw, 假千九

btw留意咗好耐
入3號就要dup
4號唔洗

正確

波口有限速?

之前搭過一次普快車由臺東去枋寮,班車加埋我得5-6個人搭 ,果次冬天搭,開窗吹到頭都甩,不過好正,沿途經過沿住太平洋海岸行,風景好靚 ,大前提係冇落雨

夏天坐過,開窗吹住海風好正

有個小建議,盡量坐喺遠離火車頭嗰卡,入到隧道火車頭噪音好勁

依家新車全部都黑灰紅
見到都唔開胃
統一風格唔係唔好
可唔可以設計得好啲 一啲型格都無
依家好似攞小畫家畫出黎咁

一笪笪埋站應該會眼花

好似tcl簡簡單單既設計已經收貨

其實C Train 個拉花都唔差

一直都覺得市區線唔拉全白最好
而其他線就用返各樣既塗裝

全白好單調,尤其而家啲車舊左又冇洗搞到一噠噠好撚核突,啲車都唔知有冇洗酸
都係TCL最靚
London Underground 啲車啲色真係好靚,完全唔覺啲車行左四十幾年

人地有翻新下話

當然有啦,不過人地唔會整到啲配色咁柒囉

KCR 嗰隻色太深加啞色
淺番啲再加埋少少反光,成個觀感會唔同晒

btw, 假千九

btw留意咗好耐
入3號就要dup
4號唔洗

正確

波口有限速?

唔係轉線通常都限速既咩

btw留意咗好耐
入3號就要dup
4號唔洗

正確

波口有限速?

唔係轉線通常都限速既咩

尖東個彎位因為沙中綫工程鏟平左

我都坐過,我11月尾去,天氣勁好又唔熱
不過全車得10個人內

有d似香港鐵路博物館展出個幾卡車

我都坐過,我11月尾去,天氣勁好又唔熱
不過全車得10個人內

有d似香港鐵路博物館展出個幾卡車

正想講 好似火車博物館
有冇人去咗睇高鐵?
Q車

費事嘈

車頭下面兩舊長方形唔知咩黎

似乎係緊急緩衝器,應該係兩車救援聯結,或車廠調車用聯結時,
萬一聯結前車速意外過快,最低限度保障列車車頭免被撞爛。
有冇人去咗睇高鐵?

啱啱睇完
得架車睇 好把鬼
想知咩事東鐵愈行愈慢
大學去火炭龜速行駛
如果研究全部鐵路加架快車, 由頭站直去尾站有無得諗

港島線就由堅尼地直去柴灣

荃灣線就荃灣直到中環

假設都係住大窩口想去中環, 可以先搭慢車去返荃灣再搭快車去中環, 可能都會有過而家

呢個方法可唔可行?

香港來講快車應該都無乜機
一來無位擺路軌
二來班投訴撚

你指快車要兩段路軌先做到? 有無方法解決?
投訴撚係指咩, 有咩值得投訴

試諗下全香港都係30km以內都差唔多去到曬
如果快車做到平均80km/h
即係20-25分鐘內已經去到, 其實都好吸引下

要飛站就有車會被爬頭,但而家地鐵系統得彩虹有多一個月台避車;東鐵線得旺角東、沙田、火炭、大埔墟有多一條線待避,所以要搞快車好有難度
同埋而家個個站都有返咁上下多人用,飛一個都會畀當區既人屌死

投訴撚又要住近火車站又要投訴火車嘈搞到火車要減速
個個站人口都咁多,所謂『捷運化』無可厚非

地鐵化先啱, 九鐵電氣化一早捷運化咗 (rapid transit)

九廣鐵路(港段)由單軌,變成市郊捷運,再變成市區捷運

> 九鐵港段

英段
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞