《連登鐵路討論》

1001 回覆
65 Like 15 Dislike
西鐵荃灣西同美孚中間個限速係咪取消咗?呢兩日搭覺得架車行快咗
猜測係換咗路軌減振扣件之類
齋talk 話取消左荔景預留分叉口65km 限制
FB MTRiders 都有人講
飛站 post 都推到十五頁,依度就影都冇隻
老實講個人就只會講幾句輕輕屌下,唔會太大反應。唔係話要求低,而係 tolerable fault,要改善嘅唔喺呢度。
我唔係想講飛站,只係依個 post 真係好冷清
So good
真係覺得呢段路行得太慢
你想有幾多嘢講... No news is good news.
但係我唔覺個行車時間有明顯快咗
條路咁短快得幾多
所以不嬲都話停站先係最慢。日本仔喺通勤鐵路玩特急唔推極速係正確嘅
巴膠術語: 碌車快線
整特急要有位待避先得架.......
エアポート快特 地下鉄內急行通過,快泉岳寺-押上各停3分鐘
學下私鐵跳飛機停車先
一陣港畜又會投訴做乜飛站
問題係香港整體班距偏密(好快追到前車)同埋冇乜適合飛嘅細站(站站都多人),難D行到快速
西鐵線應該最多飛到錦上路同朗屏
東鐵反而可以睇下有冇得搞線形(印象中有幾個R300/400)
最值得搞快速嘅應該係荃灣綫/觀塘綫,但係待避上有好大問題,以而家班距應該要每兩三個站有待避線?
其實日本私鐵有特快車尖峯時間都好密,一區間一小時25班以上,問題香港待避處車站少搞唔掂,做唔到兩班車同方向同時上落客。
東鐵線可行急行:紅磡-九龍塘-大圍-沙田-大埔墟-粉嶺-上水-羅湖/落馬洲
西鐵飛朗屏、錦上路、柯士甸
荃灣線大窩口比較少客,其他唔差
一小時廿五班有急行起碼要有部分路段雙複線?
東鐵同意你睇法,不過大學站前後有冇得拉直?嗰度幾個彎都比較急,粗略估計R300-500
京王線調布-笹塚複線
https://keio.ekitan.com/sp/T5?dw=0&slCode=262-3&d=2
明大前駅8點、9點分別有27班、28班停車
講起鐵膠,倫敦啲鐵膠真係又係好撚痴線尤其是night tube開 嗰排
點痴線法?
唔怪得長期蝕
香港最多都係d大陸人跟你尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞