《連登鐵路討論》

1001 回覆
65 Like 15 Dislike
唔怪得頭先勁多人入唔到閘
裸男闖路軌奔走 荃灣綫一度受阻

港鐵荃灣綫有人擅闖路軌!晚上8時許,一名外籍裸男突然跳落港鐵葵芳站的路軌,之後往荃灣方向奔跑,有乘客見狀後立即通知港鐵職員。職員立即要求列車停駛,又派員落路軌「生擒」裸男,但裸男一直未有理會職員的勸喻,一直奔跑至葵興站。雙方你追我逐,裸男跑到葵興站附近時,有職員用電筒照射他的身體,裸男隨即「大字型」躺在路軌上,尾隨職員一度追上,然後裸男立即「彈起身」,繼續在路軌上奔走。大批乘客駐足觀看,裸男然後爬上月台,乘扶手梯逃去無蹤。
讀者James事發時正在葵興站的月台上等候列車,其間聽到廣播,初時以為有人墮軌,未幾便見到有人從車頭跑過,「初頭以為係職員,點知望清楚啲,居然見到個男人係冇著衫」。他指裸男一度躺在路軌上,之後職員靠近時,他立即起身往荃灣方向跑走,尾隨的職員「跑到氣到咳」,但仍未成功將他攔截。
港鐵一度宣布荃灣綫列車需要額外時間行車,其後至8時半左右表示事故已妥善處理,列車服務逐步回復正常。

https://hk.news.appledaily.com/breaking/realtime/article/20190316/59376809
乜登仔做唔到嘅,人哋做到咗!
傻鬼佬
可能走數真漢子
Overhead Line Electrification for Railways
http://www.ocs4rail.com/
本嘢都幾全面,上年12月出第5版,而家Kickstarter咗個hard copy
Garry Keenor @25kV
好似好正咁,不過我想睇 signaling 多啲
如果中環站有副站名就唔會嚇餐死要估邊條線撞車
[edit] 報導同公佈預計影響時間又唔清楚
個信號系統真係唔多掂 港鐵想學新加坡?
撞q 左喎
冇事啦,迫啲啫
有冇諗過地鐵公司係黑氣石?
MTR第一次全日停駛某個線段?
之前西港島綫工程停過上環<>金鐘
係咪用金鐘siding掉頭
意外呢?
實有人影
爛車可以捐埋去百勝角站
西鐵火足?
邊有全日
今次係咪好似話喺十字波口foul到隔離車?
咁就少咗幾卡mod車
點解唔係炒q清
東鐵人身事做
依家其實知道係行緊signalling定無保護人手未?
岩岩劉天成話係試緊auto
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞