黃世澤:港鐵升級訊號系統係啱,但點升

46 回覆
8 Like 11 Dislike
3月18日清晨港鐵大炒車,係同測試 訊號系統 有關。有人質疑點解要測試 訊號系統 ,作為一個鐵膠(我諗做時事評論兼鐵膠甚少),無錯,港鐵係要升級 訊號系統 ,但成個CBTC部分係點搞,喺新加坡鑊氣在前,呢件事係要俾番一個清楚交代俾大家,唔係就咁算數。

訊號系統 核心部分邊個做

首先,香港依家港鐵個 訊號系統 係1996年升級嘅產品,基本上,用咗成廿幾年,老化同零件不足嘅問題,係會玩殘個系統,所以, 訊號系統 依家要改係好合情合理嘅事,話雖依家個法國系統其實行得好好,表現卓越。

升級得系統,一定係用最新嘅系統,所以至改晒用無線電為本CBTC,一方面,無線電為本嘅CBTC大大減少路軌電路依賴,係穩定度高,而且維修成本低咗,另一方面,無線電為本嘅CBTC可以喺Moving Block上更靈活,安排更密班次,咁樣至收得番成本。

而最新系統用CBTC,要有效率,一定用無線電,呢個講過,早期係GSM-R,依家梗係用LTE,Advanced SelTrac CBTC係最新型號,一定係行LTE,但如果軟件無大變,點解SelTrac CBTC好多地方無炒,Advanced SelTrac CBTC大炒,呢個就係問題。而SelTrac CBTC,外面好多行GSM-R,未必用華為系統,好多係Siemens Nokia或Ericsson,因為GSM-R 2005年開始流行,果陣華為未興起,但用LTE,但Thales大部分搭住華為上,Alstom同Thales外判俾華為,呢個就係我要問嘅問題。

每一個部分,每一個分判商,事發果陣完整Timeline都要交代出嚟,同埋要有獨立調查委員會,千祈唔好香港工程師學會班粉腸,信唔過。

後話:JR東日本常磐緩行線,一度係試過用 SelTrac CBTC 做訊號系統,當然JR東日本有佢戰略考慮,因為如果要大舉進軍英國及歐洲市場,一定要慣用SelTrac CBTC或Trainguard MT CBTC呢啲歐制系統,但測試唔順,最後用番日本自家系統。都係果句,我唔介意被真係識鐵路嘅指正,技術嘅嘢係無得亂拗,但完全唔識亂抽水果啲,唔該自己摺埋。

https://martinoei.com/article/25576/%e5%8d%87%e7%b4%9a-%e8%a8%8a%e8%99%9f%e7%b3%bb%e7%b5%b1-%e4%bf%82%e5%95%b1%ef%bc%8c%e4%bd%86%e9%bb%9e%e5%8d%87/amp
好像幾專業
港鐵 相撞係ATP失效?一堆疑問

港鐵 訊號系統測試失敗,搞到喺中環站撞車, 港鐵 俾咗好恐怖嘅事後意外場景,只不過,好多都唔係關鍵證據。有人俾咗葉錦龍一張相,呢張相係當時訊號系統嘅Screen,呢件事去到荒謬程度,我諗係時候搵專家,認真查清楚發生緊乜嘢事,簡直係黐線。

港鐵 相撞係ATP失效?

事發果陣,訊號系統顯示,兩架車嘅Moving Block係重疊。

照正常,兩架車嘅Moving Block係唔應該有任何重疊,特別兩者箭嘴同樣向上果陣,因為大家可以預料到結果,就係炒車。通常正常訊號系統,係確保車前,車後若干距離唔會俾其他列車駛入,所以至叫做一個Block,所以成日叫係閉塞,就係咁解。如果出現重疊,係應該有Automatic Train Protection啟動,及時剎停架車。依家,我作為一個業餘鐵膠,我提出幾個問題俾大家思考:

究竟個訊號系統嘅列車定位係唔係準確(呢個可以係電腦計算問題、無線電發射設計問題,是但一個)

訊號系統所得列車速度數據係唔係準確(無線電問題)

當時有無任何跡象,啟動過 Automatic Train Protection?

測試當時,有無因為ATP問題,人手override關閉ATP?

如果無關閉過ATP,點解ATP並無啟動剎停是但一架車?

點解Moving Block重疊,兩架車都可以行落去?

呢幅訊號系統控制中心嘅Diagram,係第一幅流出可以俾港鐵以外熟悉鐵路工程人員,以及鐵膠去判斷究竟發生乜事,依家可以排除係Overspeed,咁下一步,就係ATP有事,定無線電系統有事,定邊度有事?

如果係無線電出事,咁可以肯定係華為嘅問題,我相信係要直接搵過第二間LTE公司做,甚至暫時唔好升級做Advanced SelTrac CBTC,直至LTE另一間承建商接手為止。如果係ATP問題,咁要睇係軟件問題,定邊度問題。但總言之,呢次訊號系統問題太離譜,我諗要喺港鐵公司毀滅必要資料前,要有更多技術資料流出,確保事實唔會被掩蓋。
唔通關華為事?
世柒
呢個行WiFi 唔係LTE
世7又撞車?
套野行wifi唔係行LTE架

屌好心咪撚再post世柒啲垃圾文上嚟啦
世柒成日炒車講經驗無人夠佢黎
黃世柒嘅文睇完笑完就算啦
佢呢啲磚家收皮啦
有冇人講下? 太專門睇唔明。
今次好pro
天下間有冇嘢係世柒評唔到?
地鐵個訊號用wifi?
新款係
迪迪尼綫已經用咗WiFi 好多年
鐵路版WiMax
由最基本開始
check 下d router adapter
你同我識條鳩咩 嫁下鳩吹信2成都比多佢
林子健單野佢信到十足十

星期日休息:邊啲人喺度抹黑 林子健
https://martinoei.com/article/15593/

林子健係自編自導自演,你試吓囉
https://martinoei.com/article/15600

點解我唔信Factwire
https://martinoei.com/article/15604/
咁WiFi 係咪華為提供?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞