《連登鐵路討論》

1001 回覆
65 Like 15 Dislike
話說點解鳩鐵會有特別班次優惠
Korail orders 34 EMUs from Woojin
https://www.railjournal.com/regions/asia/korail-orders-27-emus-from-woojin
KOREAN national train operator Korail has awarded Woojin Industrial Systems, Korea, a $US 250m contract to supply 34 EMU-150 trains for ITX-Saemaul services on the Gyeongbu, Honam and Jeolla lines.
[...]
This the first time Woojin has secured a contract for intercity trains on Korail’s network, which has been dominated by Hyundai Rotem vehicles until now.

[新聞] 韓國國鐵購買150輛ITX-新村電車
https://pttweb.tw/railway/m-1536826919-a-f40.html

好野黎架 唔漏水既話
Tcl k真係好鬼搖 唔知點解 明明個車身應該重啲
其實TKL批K都好搖,由其過緊東隧
將軍澳如果有條地底隧道連運輸帶連去將軍澳站
真心覺得鐵膠正常過巴膠好多 鐵研究價值都多好多
差唔多嘅啫
睇吓高鐵站班癲佬
電車健康中街站東行月台撞到人已經清理,車龍有待消散
該網民今早在討論區發文,炮轟「高鐵站詢問處職員竟然唔識廣東話」,他指當時從柯士甸前往西九龍高鐵站,其間到詢問處查詢「邊到有紀念品賣」,他在排隊期間,聽到職員操流利普通話,熱情地向內地旅行解答問題,而且笑容親切,令他一度讚賞「高鐵站服務都幾好」。

惟輪到他以廣東話詢問時,職員竟用極差的廣東話回答「茅啊,茅啊」,當樓主再追問時,對方則用普通話回答「我不知道」,令他相當困擾,他以為該處可能是「12306(中國鐵路客戶服務中心)」詢問處或普通話專區,「但唔係,一個喺香港高鐵站的詢問處竟然搞到咁」,最後只有求助穿橙色制服的大使。

《香港01》就事件正向港鐵查詢,暫未獲回覆。

「茅啊,茅啊」
又係支香港人喇
鳩鐵? 茅啊,茅啊
請問有無qtrain消息
?
柯士甸站咪西九龍站囉
整黎做咩?訊號系統完全唔同喎
重派膠,乜撚嘢渡線
畀多次機會你睇地圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞