《連登鐵路討論》

1001 回覆
65 Like 15 Dislike
lm
點解係學術台唔係汽車台

有諗過汽車台開
但鐵路唔係汽車 怪怪地

膠登個日本鐵路post係汽車台

舊登曾經有鐵膠post,format抄足巴膠post

又係貼晒鐵膠啲相?

人地係高登巴膠怒屌死氣喉XXX
佢就高登鐵膠怒屌連結器XXX
補充下,其實支那而家都係得一間鐵路公司

深圳地鐵都至少有3間公司營運緊
港鐵都營運緊1條北京線,1條深圳線
但轉公司唔駛出閘入閘,非常方便

原來你講地鐵,我以為你講重鐵

不過老實講計劃經濟底下就算唔同公司營運都好,只要政策落到黎話要劃一標準,有得唔跟咩
點解係學術台唔係汽車台

有諗過汽車台開
但鐵路唔係汽車 怪怪地

膠登個日本鐵路post係汽車台

舊登曾經有鐵膠post,format抄足巴膠post

又係貼晒鐵膠啲相?

人地係高登巴膠怒屌死氣喉XXX
佢就高登鐵膠怒屌連結器XXX

有諗頭

人哋講主線鐵路
全部都係講列車
無人講吓路軌 信號系統 架空電纜
果啲基建設施

南港島綫應該可以用第三軌取電

點解香港唔用第三軌

應該係同乘客及路軌維修工人安全有關。
用第三軌取電優點係低保養成本、於架空段保障城市外觀等。
缺點是如有人闖入路軌,容易碰到第三軌而觸電。
所以當月台幕門、閘門面世後,地鐵系統用第三軌取電,反而成為優勢。

1. 除非肯定劃到獨立封閉系統否則第三軌冇乜好處
2. Multi-system traction 易過 dual electrification
聽講龜鐵於英國倫敦嘅伊利沙伯綫,有專營權
有D似日本東京嘅都營淺草綫

唔使聽講喎, 專營權模式關淺草線咩事?
全部都係講列車
果啲基建設施

點解香港唔用第三軌

1. 香港dc鐵路係1500V, 接近第三軌上限
2. 香港氣候潮濕多雨會積水水浸
3. Hong Kong Mass Transport Study 係諗第三軌
全部都係講列車
果啲基建設施

點解香港唔用第三軌

應該係同乘客及路軌維修工人安全有關。
用第三軌取電優點係低保養成本、於架空段保障城市外觀等。
缺點是如有人闖入路軌,容易碰到第三軌而觸電。
所以當月台幕門、閘門面世後,地鐵系統用第三軌取電,反而成為優勢。

1. 除非肯定劃到獨立封閉系統否則第三軌冇乜好處
2. Multi-system traction 易過 dual electrification

如果用第三軌,萬一爆鑊要落路軌處理,職員要等熄左電仲要做埋隔離措施先可以做野,到時delay就唔係以分鐘計。而家用overhead line,如果唔係電纜有事,都可以唔洗熄電提供有限度服務
唉, 有人講東南九龍T2路就諗起T1路
巴膠post講路又好似唔係好fit噉
唉, 有人講東南九龍T2路就諗起T1路
巴膠post講路又好似唔係好fit噉

[TIL] 觀塘綫啟德九龍灣填海區牛頭角站9字形延線係叫東西線
其實東鐵第日用R-train後會唔會提番速
依家真係慢到hihi
站同站之間全部都有限速
粉嶺 - 太和 大埔 - 火炭 大圍到紅磡
依家真係慢到hihi
站同站之間全部都有限速

叫d濕鳩屋苑唔好再投訴噪音咪得
有冇人知點攞鐵路圖?

深圳地鐡係同一鐡路系統有幾間公司營運
日本嗰啲係各自營運自己嘅系統但一部份會互相駛入人哋路段做直通運轉
兩種係有分別 同埋有競爭先有進步呀
留個名先,好少入學術台,所以間唔中先追下post
依家真係慢到hihi
站同站之間全部都有限速

如果我係鐵路公司我會報復性加速
依家真係慢到hihi
站同站之間全部都有限速

如果我係鐵路公司我會報復性加速

環保署:$$$ (入庫房嘅罰款)
JR月台嗰啲音樂有冇咩特別意思

有d係有當地特色既
有冇人知道係邊到可以搵到港鐵地下管道距離地面既深度資料?

有d係有當地特色既

用途同香港嘅「嘟嘟嘟嘟 ...」差唔多,主要係示意列車就快開出。
不過人地就係音樂,而且學樓上話齋有啲選曲有特別原因。

關西嘅話,唔止開車,連列車就埋站都有音樂

有d係有當地特色既

用途同香港嘅「嘟嘟嘟嘟 ...」差唔多,主要係示意列車就快開出。
不過人地就係音樂,而且學樓上話齋有啲選曲有特別原因。

關西嘅話,唔止開車,連列車就埋站都有音樂

重有列車通過都有,用左大阪環狀線/福知山線/JR東西線首通過音樂做鬧鐘
大阪地鐵嘅「接近 Melody 、發車 Melody」,同京都站嘅接近 Melody 都幾好聽,以下係大阪地鐵御堂筋線:

https://youtu.be/8nItqqRWcGY
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞