《連登鐵路討論》

1001 回覆
65 Like 15 Dislike
電機野好似同C-train差唔多,同埋賣得咁平,肯定加左唔少自煮燃發嘅組件,唔好咁大期望
M車之後唔會有 rheostatic braking,所以 electrodynamic brake 就只有 regenerative
講開大陸車,假千九overshoot 情況都幾嚴重下
同埋又係chok到不得了
聽聞係摩打電流問題
令ED brake有機會行行下失效彈番落EP brake,打亂左brake curve
導致又chok又唔準
ED brake 係指 regenerative brake?
K車以前咪又係咁 依家都仲係間中會回生唔到突然落重 EP brake,我少搭將線都中過兩次
利申未搭過假千九
M車之後一般情況下唔會用 rheostatic braking,所以 electrodynamic brake 就只有 regenerative

[edit] 應該係噉?
咁以我理解 M 車之所以有 rheostatic braking 係因為本身用 series/parallel 加電阻嚟控制摩打動力輸出,啲電阻就可以順便拎嚟做 braking
新車用 vvvf 同有回生應該就唔會特登裝啲電阻嚟玩?
ALFA-X好正
日後嘅 E8、E9
新輕鐵...好撚柒
柒撚到
幾條彩帶好似鳩畫咁
個車頭燈又係唔知想點
外型設計冇問題,只係車身配色怪D
有排等現有列車,更換 SiC-VVVF
E2 bye bye
估唔到咁快又有全新新車型
強國嘅衍生型
強国買人技術扮自主研發 ,趕鐵出軌號都係基於川崎核心技術,隻字不題
賣國賊川重
賣完國,業績無好過,現在話可能放棄製火車業務
睇你咩站啦
N700台車單野已經夠佢仆街
> Siemens
> Bombardier
?
白色聖誕兆康輕鐵站

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞