《連登鐵路討論》

1001 回覆
65 Like 15 Dislike
搭電車東京去神奈川唔記得咩線,開得超快

新幹線?

好似係小田急,一個站距離好遠

小田急快極都係110km/h姐

快過地鐵好多 企都企唔穩

其實東涌線/機場快線都開到135km/h既,有無咁誇張

營運速度冇135km/h喎

上次坐東涌線都上到130
不過用測速app唔知準唔準
不過東涌線行1432mm同JR行1067mm又有分別

新幹線?

營運速度最高130

新幹線?

咩app?

新幹線?

窄軌會拋啲?
究竟通返鰂魚涌藍田技術上同實際上可唔可行
根本每日好多人咁過海要被逼坐去油塘轉車浪費時間
見日本都有呢類三叉直通

可行,缺點係要經常更換波口位配件,維修成本唔化算。
而列車班次調度上,亦會有難題。

獅城SMRT,都試過於早上通勤時間部分班次用。
(南北線北區車站開出,直通至東西線市中心車站)
最後都取消咗。

淨係睇何文田個道岔都死得

隻波口由頭車郁到尾車
冇乜邊隻市區綫波口辛苦過佢

坑口康城嗰隻都唔少嘅
不過點解差咁遠

堅尼地城siding、寶琳、觀塘綫調景嶺siding呢幾隻波口都係一班車經過要fold兩次

堅尼地城站邊有siding

ISL down line車去到堅尼地城站咪用siding調頭出返up line囉
Lm

新幹線?

日本有冇通勤行到130?

你當新快速冇到?

舊幹線

唔知點解腦海突然現起 和記新幹線 新人類 新發現

新幹線?

你當新快速冇到?

舊幹線

你啲真係有搭火車嘅感覺

仲有常磐線快速都行到130km/h
睇片都覺得正
https://www.youtube.com/watch?v=h9zQa0-Sx7c

你當新快速冇到?

舊幹線

你啲真係有搭火車嘅感覺

仲有常磐線快速都行到130km/h
睇片都覺得正
https://www.youtube.com/watch?v=h9zQa0-Sx7c

可以咁近距離睇真係幾正
有人同我講過話搭支那膠鐵仲穩過搭新幹線 真定假

試咗先

睇下用邊段比姐
東海道新幹線彎多又急(相對)
而且沿線基建/隧道50幾年歷史,而家既班次密度同速度都比當年通車高
有d唔穩定在所難免

睇下用邊段比姐
而且沿線基建/隧道50幾年歷史,而家既班次密度同速度都比當年通車高
有d唔穩定在所難免

但其實N700a/A透過用擺式設計克服到彎多又急既缺點已經算係咁,係熱海個段都係限160定180km/h

睇下用邊段比姐
有d唔穩定在所難免

好似係大阪去和歌山

睇下用邊段比姐
有d唔穩定在所難免

好似係大阪去和歌山

大阪去和歌山係在來線,東海道新幹線新大阪之後就到京都

睇下用邊段比姐
有d唔穩定在所難免

好似係大阪去和歌山

未來人定平行時空搭完紀勢新幹線返嚟?

人哋走線大直路你話呢? 齋講彎度Chi-na高鐵嘅 minimum curve radius 標準已經高好多, aim高啲嘅最高速度
斜度喺北陸,上越,九州新幹線明顯整體有影響, 最後者用車同列車設計最易睇到
究竟通返鰂魚涌藍田技術上同實際上可唔可行
根本每日好多人咁過海要被逼坐去油塘轉車浪費時間
見日本都有呢類三叉直通

可行,缺點係要經常更換波口位配件,維修成本唔化算。
而列車班次調度上,亦會有難題。

獅城SMRT,都試過於早上通勤時間部分班次用。
(南北線北區車站開出,直通至東西線市中心車站)
最後都取消咗。

淨係睇何文田個道岔都死得

隻波口由頭車郁到尾車
冇乜邊隻市區綫波口辛苦過佢

坑口康城嗰隻都唔少嘅
不過點解差咁遠

堅尼地城siding、寶琳、觀塘綫調景嶺siding呢幾隻波口都係一班車經過要fold兩次

堅尼地城站邊有siding

ISL down line車去到堅尼地城站咪用siding調頭出返up line囉

Get錯佢講咩

睇下用邊段比姐
有d唔穩定在所難免

好似係大阪去和歌山

……
再問吓先
係東涌線既130km/h比新快速既130km/h真係有d分別,新快速好似有速度感d
係東涌線既130km/h比新快速既130km/h真係有d分別,新快速好似有速度感d

窄軌chok啲?

窄軌chok啲?

感覺上係,東涌線定d
台鐵普悠瑪號係花東線出軌
原來真係在來線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞