《連登鐵路討論》

1001 回覆
65 Like 15 Dislike
原來夜晚先有
c-train係唔係換過扶手? 無咗甩色嘅
用1930年代鐵路訊號系統有70%準時率,系統有如同無,比起龜鐵四線同壞當日準時率一半都無厲害
其實可唔可以cut減啲重複線,同埋midtown 123/ACE/BDF只留其二甚至其一,廢一堆站黎cut cost?

不過好明顯係市政府嘅區議會思維防礙任何真改革出現
JR 山手線 E235系列車,1月5日及6日尾班車後測試 ATO(自動運轉裝置)
參考:2018年12月4日 《JR東日本News:山手線 E235系列車自動運轉裝置等測試》
[wow]
時速350公里自動駕駛 復興號在京張高鐵創世界首次
https://www.ettoday.net/news/20190103/1346639.htm
承上文,山手線 E235系列車除咗測試 ATO 外,亦測試駕駛盤投射擋風玻璃嘅「抬頭顯示行車資訊」(HUD) 功能
即係大家玩嘅歐、日「模擬鐵路」(Train Simulator) 系列,HUD 功能終於現實化
行ato唔知佢地會唔會訓著呢
正正經經全線停駛啦
當年溫洲人手控制嘅都追撞,350kph行ato咪仲危險
咩邏輯嚟
齋talk 話9月開始東鐵泡車同烏蠅混跑
等睇動物大遷徙
動物大遷徒,我唔介意,乘客塞死車門,下下等下一班車
有鬼用,好似日本咁推客入最實際
屯門南延綫幾時會有
港鐵就是原罪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞