18/19 學年non jupas & 副學士專區 (1)

1001 回覆
42 Like 4 Dislike
想問有無人知gce/gcse/igcse有咩分別
想考返個中文
Poly寧願收唔夠人都唔無下限咁派offer

我知咁講好harsh
但其實係好事黎
想問asso如果有得揀係咪通常都揀year2升senior year但如果year2升唔返yr3係咪玩撚完今年year1唔知搞唔搞nonju好我dse係434444 英文3左
想考返個中文

3樣既課程係冇分別 (除咗中文)
gcse/igcse既衍生係因為gce改咗制, 由一年考兩次變咗一年一次
所以igcse/gcse既出現就係可以畀人一年考兩次
gcse係畀英國local students考, igcse個i stand for international
gcse中文係用英文題目
igcse中文係用中文題目
而gce/gcse/igcse既中文都係好撚易
大學既requirement係>=E
但係盲既都攞到A*
想問asso如果有得揀係咪通常都揀year2升senior year但如果year2升唔返yr3係咪玩撚完今年year1唔知搞唔搞nonju好我dse係434444 英文3左

Year2可以報埋year1 entry
你本身aim邊間 身邊有幾個fd 18-20分 Year1經jupas/non-jupas走左 想報non-ju就比心機拎高GPA
讀Social science 想試下報Early round,
cgpa3.75有冇邊間可以試下/穩?

可以試下CU gender/ global studies
HKUSS都可以一試
巴打邊間cc?

CU有無話限報幾多個programme?

你本身aim邊間 身邊有幾個fd 18-20分 Year1經jupas/non-jupas走左 想報non-ju就比心機拎高GPA

我讀art因為個interview衰左冇得讀degree aim poly個分夠 想今年再試多次jupas 但又想想地cu 如果拎sem 1個gpa(假如夠高)報nonju有冇乜可能因為聽啲year2講叫我好好地讀埋個yr2去yr3好過 唔如曬一年 但我真係好想快啲離開asso
lm 想問讀緊UGC仲可唔可以用asso 成績報U

我讀art因為個interview衰左冇得讀degree aim poly個分夠 想今年再試多次jupas 但又想想地cu 如果拎sem 1個gpa(假如夠高)報nonju有冇乜可能因為聽啲year2講叫我好好地讀埋個yr2去yr3好過 唔如曬一年 但我真係好想快啲離開asso

想考返個中文

3樣既課程係冇分別 (除咗中文)
gcse/igcse既衍生係因為gce改咗制, 由一年考兩次變咗一年一次
所以igcse/gcse既出現就係可以畀人一年考兩次
gcse係畀英國local students考, igcse個i stand for international
gcse中文係用英文題目
igcse中文係用中文題目
而gce/gcse/igcse既中文都係好撚易
大學既requirement係>=E
但係盲既都攞到A*

唔該曬巴打
報ust 係咪越早提交申請越好 ? 越早報係咪會快d收offer ?

聽講係 只限IT

Engine 唔同?
報ust 係咪越早提交申請越好 ? 越早報係咪會快d收offer ?

聽講係 只限IT

Engine 唔同?

ENGIN最快11月IN

聽講係 只限IT

Engine 唔同?

ENGIN最快11月IN

Engin 早報好唔好架?

其實咪衰interview 丫,你係夠料嘅一早收左你啦

其實咩衰interview 丫,你係夠料嘅一早收左你啦
讀Social science 想試下報Early round,

HKUSS都可以一試
巴打邊間cc?

Thanks 讀緊太空

HKUSS都可以一試
巴打邊間cc?

CU有無話限報幾多個programme?

3個
多數擺第一先有得in

HKUSS都可以一試
巴打邊間cc?

Thanks 讀緊太空

太空升翻上去hku應該易啲 不過都要睇下你讀緊既social science同hkuss入面既科銜唔銜接到 如果銜接到就好大機會 因為呢科冇interview 所以係跟GPA派落黎
Ielts god
Gpa god
Offer god
想問各位巴打,dse英文2咗,諗住retake。如果到時升返分,係咪補交資料就得?諗住ielts同dse都去考
利申year1
如果gpa高既係咪報first round 好d?
利申:文科
其實呢hkcc gpa4.0/4.5 出到去係計4.0 定係要轉番做4.0為滿分 姐係大約3.55/4.0
其實呢hkcc gpa4.0/4.5 出到去係計4.0 定係要轉番做4.0為滿分 姐係大約3.55/4.0

應該係4/4.5 x4.3咁解下話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞