18/19 學年non jupas & 副學士專區 (1)

1001 回覆
42 Like 4 Dislike
Offer god

咁你不如直接share下邊科可以唔洗reference letter都入到啦
始終CU列明reference letter係其中一個requirement

都話左reference letter只係一個requirement, 唔係真係有佢嘅作用

reference letter 係requirement , 唔係靠佢呀, 你明唔明姐

有無人知CUHK 想話佢知senior yr/yr 1 entry都ok應該點 剩係可以二選其一

冇呢回事 係要㨂㗎喇 間間都係咁

我係想知策略上 senior yr /yr1易收d

senior就多數同埋ad/hd爭
yr1要同埋jupas嘅人爭
但係你讀咩科先?

唔好意思, 我唔係讀呢類科目, 所以答實唔到你,
不過你驚嘅話, 報晒會心理上穩陣啲嘅
但始終gpa不能夠太低

但係你讀咩科先?

但始終gpa不能夠太低

有無人知CUHK 想話佢知senior yr/yr 1 entry都ok應該點 剩係可以二選其一

但係你讀咩科先?

Aba 轉ba english
想問下填錯application係咪無得救?
Date of completion of associate degree嗰度填錯咗2017年

咁你不如直接share下邊科可以唔洗reference letter都入到啦
始終CU列明reference letter係其中一個requirement

都話左reference letter只係一個requirement, 唔係真係有佢嘅作用

reference letter 係requirement , 唔係靠佢呀, 你明唔明姐

人地List埋個requirement 出黎, 自己有能力fulfil到梗係盡量去fulfil架啦
有乜理由要增加自己嘅uncertainty先得架
都係果句啦, 唔係話呢封野有幾重要呀
正如3322, 其實好多大學都想收呢類學生
呢個亦係點解咁多人都會叫人去考ielts嘅原因
其實無3322都一樣有人入到U架, 即係ielts一樣可以唔考
只係你會同人比起上黎差咁樣野
除非個個好似你或者你朋友咁高GPA可以無視咁多野啦
如果唔係, 點解唔盡量fulfil返個requirement先
想問下填錯application係咪無得救?
Date of completion of associate degree嗰度填錯咗2017年

打電話/email去admission office就有得搞

但係你讀咩科先?

但始終gpa不能夠太低

2017/18好似被人瘋狂吹奏呢科同PPP
諗住報city同bu

唔報poly??

但係你讀咩科先?

yr1除左要同Jupas人爭之外, 其實好多時都要睇埋你嘅公開試成績

但係你讀咩科先?

yr1除左要同Jupas人爭之外, 其實好多時都要睇埋你嘅公開試成績

其實幾時要開始報同報係邊度報
認真問
認真問

去隔離post自己睇or追post
認真問

咁大個人都唔識google
好打極都有限

因為我想轉科,已經r咗唔同科嘅人,一係就講明唔寫,一係就已讀不回

係,因為見到page1個database 都有啲咁嘅例子,但我又r唔到letter

雖然話你轉科姐, 但熟你嘅人應該係教你嘅人
你有無搵過教過你/教緊你嘅lecturer寫?

都有問過,但佢問返我點解唔報返啲related嘅科,之後就end咗topic
因為真係唔想讀依家啲嘢,如果我照報但無letter係咪唔會理我個application

你當reference letter係一個requirement咁去睇
你無嘅話其實你係未完成個application form
當然啦, 好似上面位巴打咁講, 有部分科係唔睇(但我唔清楚邊啲科)
咁嘅話都仲有啲機會嘅

你試下再搵返個lecturer, 講返自己嘅情況啦
唔好因為人地問多你兩句就唔去答, 人地都好難幫你寫
佢都需要了解下你個情況, 再幫你去寫

讀緊曬銀紙想轉讀kongu 個ba
試下再問下啦唯有,佢之前都話都會幫我寫如果報related科,但無理由話自己唔想讀related嘅科
如果就咁問佢攞但報啲唔related嘅會唔會太賤,同得唔得
如果都無係咪可以放棄
想問cu ie係唔係好難入?

但係你讀咩科先?

如果你身邊有類似例子, 咁你博返senior
至於會唔會考慮你嘅yr1, 我唔太清楚

因為我想轉科,已經r咗唔同科嘅人,一係就講明唔寫,一係就已讀不回

係,因為見到page1個database 都有啲咁嘅例子,但我又r唔到letter

雖然話你轉科姐, 但熟你嘅人應該係教你嘅人
你有無搵過教過你/教緊你嘅lecturer寫?

都有問過,但佢問返我點解唔報返啲related嘅科,之後就end咗topic
因為真係唔想讀依家啲嘢,如果我照報但無letter係咪唔會理我個application

你當reference letter係一個requirement咁去睇
你無嘅話其實你係未完成個application form
當然啦, 好似上面位巴打咁講, 有部分科係唔睇(但我唔清楚邊啲科)
咁嘅話都仲有啲機會嘅

你試下再搵返個lecturer, 講返自己嘅情況啦
唔好因為人地問多你兩句就唔去答, 人地都好難幫你寫
佢都需要了解下你個情況, 再幫你去寫

讀緊曬銀紙想轉讀kongu 個ba
試下再問下啦唯有,佢之前都話都會幫我寫如果報related科,但無理由話自己唔想讀related嘅科
如果就咁問佢攞但報啲唔related嘅會唔會太賤,同得唔得
如果都無係咪可以放棄

你唔好呃佢呀, 一陣佢以為你報返related嘅科, 佢寫reference letter都係以呢樣野去寫架
一陣佢寫左D野同你報嘅科無關, 仲慘過你無reference letter
Cu gpa god
Hku socsci god
Cu global studies god
有無邊間u係唔使reference letter
其實d lecturer 寫完reference petter係咪會直接寄去間U 定係比個copy我自己upload
有無邊間u係唔使reference letter
其實d lecturer 寫完reference petter係咪會直接寄去間U 定係比個copy我自己upload

三大講明要
UST,CU有網上系統比referee填reference letter
CU如果唔係網上搞, 就要referee寄信過去, 要sealed envelope
HKU就一定係寄
其他U你再問返果間學校
Offer god
想問下如果想year1報non ju係咪要而家報?定係等sem1成績出左先?

同問
Sf想trans去city或者poly
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞