18/19 學年non jupas & 副學士專區 (1)

1001 回覆
42 Like 4 Dislike
CIE year 2 商科 cgpa 3.35 可以揀咩科易入啲?同埋想問入教大社科有冇機?

自己CIE既topup

ugc
讀緊旅科 year 2 cgpa3.67 hku ba有冇機
想報igcse係咪要呢兩日報
Ps hkcc hdme year1 中文2左
講真 唔係想打擊上面留名話要yr1走既人
惰性唔一定asso先有
第一年要走都唔係講咁易
真係走到既 都少之又少
Gpa要高 面試要好 可能又要睇dse成績 揀邊科
好多好多野
依家話想yr1走既就好似啲話想aim3.8~3.9既人一樣 根本咩都未搞清楚
但你話自己有目標 大把錢想試博interview 都可以既

查實今年黎講,想YEAR 1 走都唔係D咩難事,因為撞正出生率低,變相預留畀ASSO既位都多左好多。我有朋友讀HKCC 3.8/4.5(COUNT返其實3.3/4)中文2 英文3 FULL CERT都無都有HKU ENGINE。
我就CCCU 3.94 FULL CERT 讀SOCIAL SCIENCE DEPARTMENT某一科都有HKU 文學院 + BU 德文 OFFER,CITY PPP WAITING LIST + 嶺南哲學INTERVIEW。
不過若果你AIM中大既話,咁YEAR 1 走係真係難,事關中大真係唔偏向收YEAR 1,我報中大歷史都無OFFER。

Hkcc cumulative 封頂係4
Semester gpa 先係4.5 封頂
而大學係睇cumulative gpa 希望唔好再咁多人搞錯, 搞到好似我地個個gpa無咁值錢
lm
想問下GPA中間係唔係唔應該報first round?有D人話會直接unsucessful 另一D又話GPA唔夠會自動掉落去second round 好迷惘到底報唔報first round好
如果報edu ges 但non related asso應該first round就報?
想問下
CIE cgpa 3.5 社科 搏唔搏得過三大社科
想問下

唔記得打埋yr2 自我賜膠
想問下

CIE
3.5其他CC可以一搏,CIE慘啲
報City/Poly先啦,三大唔係0機會不過CIE人會比較難
想問下如果讀自資學位 ,但year 1 gpa 一般。 如果再考多次DSE,入返ugc year one, 可唔可以申請豁免科目讀少一年?
想問下如果讀自資學位 ,但year 1 gpa 一般。 如果再考多次DSE,入返ugc year one, 可唔可以申請豁免科目讀少一年?

入到先再諗喇好無?
想問下

CIE
3.5其他CC可以一搏,CIE慘啲
報City/Poly先啦,三大唔係0機會不過CIE人會比較難

我個科CIE新科黎 好易相認
唯有努力爆今個sem
多謝你
CCCU社科Yr2 CGPA預 3.6 DSE b5 19 Eng4
報First round得唔得
CU有啲咩社科搏得過?
City啲社科又穩唔穩陣?

心急人上

入到先再諗喇好無?

18分今年如何
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞