18/19 學年non jupas & 副學士專區 (1)

1001 回覆
42 Like 4 Dislike
拜定offer god
Offer god
中大中文系同歷史系係咪唔收阿蘇仔?
咁多年個offer表都冇見過

試下啦 可能你係第一個呢

開始覺得我quadtake入u嘅機會仲大過濕鳩nonju

唔係
以我所知啱啱個年有一個太空人入左中大中文

我理解:
space hkcc cccu cie cclu咁q多個學校幾百個文科學生 最後每年得一兩個入返中大文院

對比

中大每年收80-90個dse數百人爭band a

我諗答案好清楚(最初心未定 憨鳩鳩先又入咗阿蘇)

而加係巴打你考幾次英文都meet 唔到minimum requirement 入黎asso有咩好怨?
上左岸同大家講句加油 ,當同學二月收到offer hea sem4,我重要堅持到最後,甚至返緊工gap year。
希望男朋友trans得返
有冇巴打ust比左錢
有中學同學cgpa3.8x都要gpa year
Offer god
社科有無機唔洗IELTS?
無IELTS係咪

唔一定,bu city呢d大把人無考ielts,不過若果你gpa係邊緣位既話,考左去r個interview機會啦。

係阿 邊緣gpa
無IELTS係咪

唔一定,bu city呢d大把人無考ielts,不過若果你gpa係邊緣位既話,考左去r個interview機會啦。

係阿 邊緣gpa

今年浸大non jupas,ielts標準係7,細分就冇所謂,*其實non jupas係咪一年難過一年?

係咪所有BU嘅科收生嘅ielts標準係7

唔係 大把人無考ielts

其實話ielts標準要7個個係咪擾敵

好明顯 之前要6.5 今年三大都降6 你話呢

真ga 我見ielts 個邊既post 話個個都有7
想問下,如果有老師幫手寫推薦信,咁我係online 果時 scan比佢定係到in果日先拎過去?

試下啦 可能你係第一個呢

開始覺得我quadtake入u嘅機會仲大過濕鳩nonju

唔係
以我所知啱啱個年有一個太空人入左中大中文

我理解:
space hkcc cccu cie cclu咁q多個學校幾百個文科學生 最後每年得一兩個入返中大文院

對比

中大每年收80-90個dse數百人爭band a

我諗答案好清楚(最初心未定 憨鳩鳩先又入咗阿蘇)

而加係巴打你考幾次英文都meet 唔到minimum requirement 入黎asso有咩好怨?

冇怨 準備再fail多次咁解

唔係串你 加油啦巴打 我上年入asso嗰時都係好似你咁諗 而加咪又好地地
想問下,如果有老師幫手寫推薦信,咁我係online 果時 scan比佢定係到in果日先拎過去?

通常都係confidential 你到時要寫個個老師既聯絡email同title
院校會sd email比你tutor, tutor自己覆返佢咁樣
所以你要一早同tutor講定你想佢幫你寫reference letter
同埋就係你唔會知你tutor點寫你

據我所知歷史系會收asso仔
利申asso入中大歷史系

通常都係confidential 你到時要寫個個老師既聯絡email同title
院校會sd email比你tutor, tutor自己覆返佢咁樣
所以你要一早同tutor講定你想佢幫你寫reference letter
同埋就係你唔會知你tutor點寫你

UST有一欄一定要呀sir 推薦
痴線 咪即係要r呀sir friend
無IELTS係咪

係阿 邊緣gpa

7係咪即係level4?
4夠唔夠做?
無IELTS係咪

係阿 邊緣gpa

7係咪即係level4?
4夠唔夠做?

7係5

據我所知歷史系會收asso仔
利申asso入中大歷史系

你dse+gpa+ielts幾多分先入到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞