18/19 學年non jupas & 副學士專區 (1)

1001 回覆
42 Like 4 Dislike
講真 唔係想打擊上面留名話要yr1走既人
惰性唔一定asso先有
第一年要走都唔係講咁易
真係走到既 都少之又少
Gpa要高 面試要好 可能又要睇dse成績 揀邊科
好多好多野
依家話想yr1走既就好似啲話想aim3.8~3.9既人一樣 根本咩都未搞清楚
但你話自己有目標 大把錢想試博interview 都可以既

年年都好多fm話aim year1走
但最後

我係其中一個
Lm
希望今年順利入到心儀學科
GPA God
Offer God
留名
Asso Year 1想報HKU BA non jupas 但未考exam 所以冇GPA 咁之後可以點補交返?
中文 英文 DSE 分別有3同4 咁仲需唔需要報IELTS 同中文果d?

我都係year1想報HKU BA
不過我睇1樓個offer 好似要gpa勁高 成3.8~4.0?

Yes

上上年我個 fd yr1 gpa3.92都冇
Ba想yr1應該要4

起碼DSE20分+,加GPA爆4先有機,SPACE 1堆爆4 20分+既人係到
惰性唔一定asso先有
第一年要走都唔係講咁易
真係走到既 都少之又少
好多好多野
依家話想yr1走既就好似啲話想aim3.8~3.9既人一樣 根本咩都未搞清楚

屌你唔好再講
讀緊Space nutrition year 2
Cgpa3.6x
但dse英文2左 會考番ielts
想問有冇機入CU/HKU science (nutrition) ?
Socsci cgpa3.6 有無3大既科報得過
樹中想走有無教學 入左兩星期已經就頂唔順
non jupas可唔可以combine cert?有冇話只限幾多年期?

因為本身dse 2015,想報今年dse 2018補番英文lv3

因為聽人講得2年,但上網又好似冇講到

好似淨係jupas先有講明

有冇好心人幫下我
惰性唔一定asso先有
第一年要走都唔係講咁易
真係走到既 都少之又少
好多好多野

但最後

有陣時聽到 都唔知比咩反應好 屌 指撚住你黎笑
sf social science cgpa 3.4x 報 ust global china studies 有冇機?
city係咪唔睇ielts?
我上年都係asso仔 讀完一年入番hku
依家住hall 真係幾開心 但讀書完全冇晒動力勁Hea 大家要比心機 共勉之
city係咪唔睇ielts?

city好睇重ielts
惰性唔一定asso先有
第一年要走都唔係講咁易
真係走到既 都少之又少
好多好多野

但最後

push
無需要迫自己Year 1走
lm
lm
交左錢之後可以再改野嗎?
推薦信係點既一回事 有冇師兄可以解答
CIE year 2 商科 cgpa 3.35 可以揀咩科易入啲?同埋想問入教大社科有冇機?
惰性唔一定asso先有
第一年要走都唔係講咁易
真係走到既 都少之又少
好多好多野

屌你唔好再講

我上年都係asso仔 讀完一年入番hku
依家住hall 真係幾開心 但讀書完全冇晒動力勁Hea 大家要比心機 共勉之

Dse幾分 gpa幾多?
CIE year 2 商科 cgpa 3.35 可以揀咩科易入啲?同埋想問入教大社科有冇機?

自己CIE既topup
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞