房屋問題絕對係民怨引爆起

733 回覆
654 Like 11 Dislike
仲有 回應埋d後生仔
"後生應該玩 唔通到老先玩咩"
做人唔係睇一刻間
長遠長時間的舒適幸福先係皇道

比你癲玩癲食癲旅行
你依秒真係好爽既
但做人唔係得依一秒
除非你玩完就自殺啦
但係d廢青用盡光陰去玩夠
之後就屌政府
咁樣就講唔通囉
興幸老豆當年買到樓,一家四口都叫住有地方住
仲有 回應埋d後生仔
做人唔係睇一刻間

比你癲玩癲食癲旅行
你依秒真係好爽既
但做人唔係得依一秒
除非你玩完就自殺啦
之後就屌政府
咁樣就講唔通囉

點解唔可以兩樣嘢一齊發生?
冇人話要癲玩,一年一兩次旅行好過份咩?
仲有 回應埋d後生仔
做人唔係睇一刻間

比你癲玩癲食癲旅行
你依秒真係好爽既
但做人唔係得依一秒
除非你玩完就自殺啦
之後就屌政府
咁樣就講唔通囉

點解唔可以兩樣嘢一齊發生?
冇人話要癲玩,一年一兩次旅行好過份咩?

可以一齊發生呀 我依家都有去旅行 平時食下好野
係d廢青唔知諗左去邊ja
講就咁講,不過香港人就好忍得

agger
樓主算漏左
佢玩嘅對象係香港人
香港人連狗都不如
俾人打都唔撚敢吠
其實租樓真係最戇鳩的自殺行為
你只會愈租愈窮
你的人工無可能追到租金升幅
長時間下,你會愈租愈細間
再老d, 就會租唔起
輪唔到公屋就訓街

相反
業主(我) 初頭係供得辛苦d
但長時間下 因為通漲 我會供得愈黎愈輕鬆
再者 因為層樓升值 抵消左我供樓支出
變相黎講 我係唔洗比錢就有屋住 仲要有錢賺 。 供滿左又可以加按將層樓一開二 收租

其實香港遊戲規則好簡單
開頭辛苦d 死慳都要上樓先
之後你已經無野好煩 已經贏左一大半

所以我唔係好明 點解咁多廢青上街搞搞振
係我地業主眼主 依d青年全部都係垃圾

淨係識得旅行 要自己住 要free 一個錢都洗晒去玩
記得交租啦柒頭廢青

廢青由小學開始返全日制朝8午3到中學畢業
俾你考試考得好d上到大學先有得話走下堂
21,2歲左右開始出黎做野朝八晚六加ot返足六日工
三十幾歲人有d積蓄諗供樓一路供半世人

返學考試升大學工作升職供樓,就係一條無形既成功方法(我唔否認係香港成功方法好簡單,因為有樓就得),但呢樣同時都係一個綑綁香港人既枷鎖,只要個個都掛住返工搵錢黎供樓,自然無人上街「搞搞震」,成件事係d權貴為左穩固自己地位而老點你既手法(當然學似你咁講既其實唔係完全無so, 日子要過,起碼做左業主就已經無咁多野煩,俾錢去保住自己購買力)
但係大佬係香港買層樓要幾百萬又得幾百呎你要我同你做契弟?你同我講我好似英美澳加果d買house有前園後園有個garage俾我整下架車既咁你講果d「淨係去澳門」既生活我就願意過啦。

你用美澳加比不切實際
要比較就攞 倫敦 北京 東京 墨爾本 果d去比較啦 我想講係倫敦買樓都係又細又貴架

幾百萬得幾百呎? 係 睇數字真係好貴咁
但你睇下依家叉燒飯都30蚊盒啦
以前一百萬一層樓 十蚊盒叉燒飯

今日高位 只係明日低位
點解一個咁簡單道理都唔明
廢青用下個腦思考下我依句說話
你做mortgage係用30年後的錢去買今日的資產
加多個前設 係香港目前情況 政府係唔會比樓市跌 廢青成日想講市跌 我想講 跌市唔會得業主死 係攬埋你班廢青一齊死呀 傻鳩 大跌市你會好過? 用下個腦諗下 唔好淨係識發脾氣講廢話

係人工無得點大變的情況下
買樓黎保住自己的購買力 係香港的生存法則

你一日唔上車 你只會愈黎愈窮

回應下d戇鳩仔 話自住樓升值係打飛機係無撚用
我想講 大把財技玩啦 真係戇鳩廢青
層樓升值 我加按套現 再買多層租出去
自住升值無用?正一戇鳩仔

你一日唔上車 你只會愈黎愈窮>>> 根本一般私樓樓價貴到負擔唔到,點樣上車? 明顯地社會出現左問題,你仲要鼓吹呢種盲目上車嘅風氣

大把人買得起喎
你望真d係邊個問題
今日果單飛磚命案呀

死者同老婆都係新移民未夠七年!但都已經獲派慈雲山公屋喇!

屌,香港人就住舊樓
睇下身邊d香港人有幸派樓就派幾十年樓
新黎既就上新屋邨!
無賴先係香港生存到
住屋問題 可以點解決?
就算而家樓價大跌一半
其實個價都仲有好多人負擔唔到

根本而家公營房屋制度
存在極大問題
補地價制度 公營房屋 變做私樓
令到公營房屋 變成炒賣品

而亦因為補地價制度
令到公營房屋 不斷減少
起幾多都無用
因為當有利可圖時
就會被人出售

解決香港房屋問題第一步
就係要效法新加坡組屋制度

所有人 一生只可以購買一次公營房屋
而該單位 只可以賣予同樣有購買權人士 OR 政府
而賣價不得高於買價

該單位持有人 如身故 可由子女 親屬繼續持有
但只限仍有購買權人士 而經此方式取得該單位者
會被視為使用該購買權

另 單位持有人 不得持有其他物業 否則會按物業持有量徵稅 OR 強收單位

如果真係可以實行以上政策
公營房屋不斷增加 而且亦可限制擁有者 係真正自住

一句講晒
所有炒賣者係全民公敵
包括炒樓既暴發戶,炒地既紅色資本,靠追求高息唔理租客死活既無良業主,主張將公營房屋私有化既陷家產,新界屯地既官商鄉黑,仲有房委會內主張收緊富戶政策,搞到二手公屋居屋瘋狂破頂既食屎委員
呢批人都係靠物業食利
榨乾香港人既既得利益者

其實你講嘅問題
都係源自炒賣commodity
外國會被視為犯罪
因為違反道德 搞到冇曬人權 民不聊生
香港
住屋問題 可以點解決?
就算而家樓價大跌一半

根本而家公營房屋制度
存在極大問題

而亦因為補地價制度
令到公營房屋 不斷減少
起幾多都無用
因為當有利可圖時
就會被人出售

解決香港房屋問題第一步

而賣價不得高於買價

會被視為使用該購買權

另 單位持有人 不得持有其他物業 否則會按物業持有量徵稅 OR 強收單位

一句講晒
所有炒賣者係全民公敵
包括炒樓既暴發戶,炒地既紅色資本,靠追求高息唔理租客死活既無良業主,主張將公營房屋私有化既陷家產,新界屯地既官商鄉黑,仲有房委會內主張收緊富戶政策,搞到二手公屋居屋瘋狂破頂既食屎委員
呢批人都係靠物業食利
榨乾香港人既既得利益者

其實你講嘅問題
外國會被視為犯罪
香港

根本香港一早就要打擊樓字炒賣

已經打擊左啦
依家有撚炒賣咩屌你老母
住屋問題 可以點解決?
就算而家樓價大跌一半

根本而家公營房屋制度
存在極大問題

而亦因為補地價制度
令到公營房屋 不斷減少
起幾多都無用
因為當有利可圖時
就會被人出售

解決香港房屋問題第一步

而賣價不得高於買價

會被視為使用該購買權

一句講晒
所有炒賣者係全民公敵
呢批人都係靠物業食利
榨乾香港人既既得利益者

其實你講嘅問題
外國會被視為犯罪
香港

Unlawful vs Unethical
一係收資產增值稅?
不過一收就連租盤都無埋
住屋問題 可以點解決?
就算而家樓價大跌一半

根本而家公營房屋制度
存在極大問題

而亦因為補地價制度
令到公營房屋 不斷減少
起幾多都無用
因為當有利可圖時
就會被人出售

解決香港房屋問題第一步

而賣價不得高於買價

會被視為使用該購買權

一句講晒
所有炒賣者係全民公敵
呢批人都係靠物業食利
榨乾香港人既既得利益者

其實你講嘅問題
外國會被視為犯罪
香港

已經打擊左啦
依家有撚炒賣咩屌你老母

而家d印花稅根本唔足以打擊樓宇炒賣,只不過將樓價進一步推高。成個香港d樓價都係炒出黎

不如由今日起唔準買賣啦
留名
住屋問題 可以點解決?
就算而家樓價大跌一半

根本而家公營房屋制度
存在極大問題

而亦因為補地價制度
令到公營房屋 不斷減少
起幾多都無用
因為當有利可圖時
就會被人出售

解決香港房屋問題第一步

而賣價不得高於買價

會被視為使用該購買權

一句講晒
所有炒賣者係全民公敵
呢批人都係靠物業食利
榨乾香港人既既得利益者

其實你講嘅問題
外國會被視為犯罪
香港

已經打擊左啦
依家有撚炒賣咩屌你老母

坐監啊人地
出d 19 措施=打擊?
你讀過dd econ都知政府扮嘢啦
d招根本係紙老虎
Agree d樓太平 人人搶
住屋問題 可以點解決?
就算而家樓價大跌一半

根本而家公營房屋制度
存在極大問題

而亦因為補地價制度
令到公營房屋 不斷減少
起幾多都無用
因為當有利可圖時
就會被人出售

解決香港房屋問題第一步

而賣價不得高於買價

會被視為使用該購買權

一句講晒
所有炒賣者係全民公敵
呢批人都係靠物業食利
榨乾香港人既既得利益者

其實你講嘅問題
外國會被視為犯罪
香港

Unlawful vs Unethical
一係收資產增值稅?
不過一收就連租盤都無埋

呢個就牽涉到自由主義 同埋 福利主義
有人覺得政府唔應該規管呢d
但係其實而家香港已經係極端自由主義
提出自由主義個Nozick講個例子
係多勞多得 自由意志
屌香港而家撚係多勞多得咩
全部都係speculation
政府靠賣地為生,
高地價=高樓價
政府靠賣地為生,
高地價=高樓價

你高地價/高樓價,攪到香港產業單一,政府只能靠某d行業/產業去獲得收入,根本係一個惡性循環。

點解你地唔上街 唔血洗香港
又要人地旭手 自己坐享其成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞