房屋問題絕對係民怨引爆起

733 回覆
654 Like 11 Dislike
到咗而家仲要人提?政府係唔做,唔係唔識做,ok?“減少香港人”係一項國策。咪再教政府點做 ok?
PK政府
有咩爽得過買樓

層樓識自己升值

上年買 今年已經升左一百萬
有咩爽得過咁 無得輸的資產

物價同下一代還,升值果100萬無可能憑空而來

有咩所謂?

就算係影響下一代。都係無產果班
都唔關業主下一代事
北韓都未爆
大把人買得起樓啦
係d 廢青買唔起only

利申 廢青
PK政府

一向都係.
屌那星, 整返好個稅制, 抽多d 有錢佬稅. 咪唔駛一味高地價囉, 佢地會做 ?
仆佢個街, 明顯影嚮民生的野, 講左十幾廿年, 乜尻成績都做唔到出來
有咩爽得過買樓

層樓識自己升值

上年買 今年已經升左一百萬
有咩爽得過咁 無得輸的資產

物價同下一代還,升值果100萬無可能憑空而來

有咩所謂?

就算係影響下一代。都係無產果班
都唔關業主下一代事

物價唔影響,你到老一個午餐300蚊你食得起,管理費一萬,到時賣層樓去訓街

廿年前一個叉飯十蚊都唔洗啦
你諗清楚自己講咩
理撚得你咩,我搵夠,唔使做,你地都未爆啦
如果樓主有讀過3大就知大把學生日屋企本身有樓/第2層比個仔女
如果樓主有讀過3大就知大把學生日屋企本身有樓/第2層比個仔女

sbt
依家嚟講,你玩法律玩遊行,係基於現有法律下,根本就冇任何勝算。
要香港改一定要慘過零三年,迫到班中産都出嚟先有用。
其實香港中産唔少,有錢嘅人都多,好多時佢地都係有份維穩,因為爆煲佢地仲慘,窮人負擔未必多過佢地。
只要配合爆煲再加本土派出場,咁先有機。
你見港島區票后係葉劉就知。
總而言之,要亂先有機

sbt

yes上一代正常死挨都有層樓,加上退休金,佢下一代都唔洗休
民怨唔會爆,大陸每日150個人落黎
個班人唔係有公屋住就有錢買樓

係你地班住公屋既港人二代慘ja
住私樓,居屋個班按層樓就有父幹

最後窮既港人二代會變少數
香港根本唔係所謂房屋問題 係人口問題
每日150 一年就5萬個 最近死左個新移民未夠4年就有公屋 仲要有3件 一孩政策?
換句說話講 大陸西一黎香港就有公屋 香港人?呢排十鳩幾年
現今香港人要排公屋係平均每日起好既公屋單位數目 減 每日黎香港團聚既新移民數目 仲有既先係到香港人
怨又唔反抗,咪怨囉,過十年換晒支那血,公投都輸呀
太睇得起香港低下階層
依家已經開始吹番合租劏房
有好多年輕人抗爭 但亦有好多人有女溝有野食得閒去下日本旅行就算
仲未計香港其實好多父幹撚

要靠中產樓爆 先可以引爆到政變

依家個年輕人係以中間呢類佔最多
唔知係佢哋已經唔想理
定係覺得個問題未燒到埋自己身
其實有無諗過
所謂民怨係咪真係只可以等政府制造出嚟架呢?
社會上面個一大班既得利益者
其實係企係受剝削者嘅對立面
要爆一早爆左啦,樓價高都唔係呢幾年既事

經過雨傘就知香港人幾廢,屌左政府咁耐,佢有撚理過你
其實有無諗過
所謂民怨係咪真係只可以等政府制造出嚟架呢?
社會上面個一大班既得利益者
其實係企係受剝削者嘅對立面

笑左
未聽過豬會嫌豬欄細而發爛渣
要解決, 一定係公營主導.
政府可以起d 屋, 只租不賣.
政府絕對有責任確保巿民付出合理的金錢去換取居住地方.
但係政府敀確冇責任確保你一個單位.

講係咁講.
但係呢個政府只維護既得利益者.
合法抗爭途俓, 都有機會比人DQ. 功能組別永遠存在. 試問, 點會真係有利民政策 ? (如果唔將成個政府換左佢的話)

講到既得利益者
亦包括而家死慳死抵 供緊樓既人
咁佢地又點算?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞