房屋問題絕對係民怨引爆起

733 回覆
654 Like 11 Dislike
政府就係迫你買樓
個個成世孭一身債
從而穩定社會

要供樓,不了
政府就係迫你買樓
個個成世孭一身債
從而穩定社會

要供樓,不了

租樓,不了
有樓人士以為自己上左岸可以食花生睇戲
其實社會問題每個人都燒到

紅隧壞車你話你有錢行西隧
點知西隧又係咁多人...
電視亦一日到黑講後生仔暴動遊行
一係就淨係識講飲飲食食當人小學生照顧你口腔期
留意下其他大城市有幾多唔同娛樂可以公開傾?
d租客又越來越惡,個撚個學精晒點同個業主玩

樓價個問題係間接殺死緊文化同生活質素
冇一幸免

所以話佢地短視,
跟住佢地又會話後生果班為左自己利益blablabla
救命呀 柒到冇眼睇

講左咁多,咁你駛唔駛交租

話你知,真正有錢有樓個班係唔會Care 佢地當香港只係一個單純賺錢既地方 基本上我大部份有錢既親戚都有外國護照,話走就走 去到有一日真係唔好住或者無利可圖未走囉,但你都仲要繼續交租俾佢

利申:結婚屋企直接俾左層樓我住,亦有外國護照,但我比較鐘意香港
其實住都冇得住果陣真係唔好怪人上街搞事,人之常情嚟
之前都有諗過如果住工廠果班人團結出嚟上街搞事,應該都可以有屋住

回頭諗
如果當年佔中運動能夠結合房屋運動
張佔領區改便成可長期居住既臨屋區
成件事會好唔同

香港人出名和理非
住屋問題 可以點解決?
就算而家樓價大跌一半
其實個價都仲有好多人負擔唔到

根本而家公營房屋制度
存在極大問題
補地價制度 公營房屋 變做私樓
令到公營房屋 變成炒賣品

而亦因為補地價制度
令到公營房屋 不斷減少
起幾多都無用
因為當有利可圖時
就會被人出售

解決香港房屋問題第一步
就係要效法新加坡組屋制度

所有人 一生只可以購買一次公營房屋
而該單位 只可以賣予同樣有購買權人士 OR 政府
而賣價不得高於買價

該單位持有人 如身故 可由子女 親屬繼續持有
但只限仍有購買權人士 而經此方式取得該單位者
會被視為使用該購買權

另 單位持有人 不得持有其他物業 否則會按物業持有量徵稅 OR 強收單位

如果真係可以實行以上政策
公營房屋不斷增加 而且亦可限制擁有者 係真正自住

公屋既話可自由買賣既得補左地價的租者置其屋,呢班人要多謝董伯伯,因為唔會再有。

根本d租者置其屋第日重建之後,唔應該再比人買。公屋本身就唔應容許買賣。

德政黎,係比窮人一個上流機會

果時董伯伯唔叻,但對房屋政策就好有心,班仆街就推佢落去搵左個對房屋政策放任的曾
仲喺到講合法化劏房,用租金補貼令低下層交少啲租,你老味2017年生活環境仲衰過二次大戰嘅時候

每次睇到呢d新聞都眼火爆
政府靠賣地為生,
高地價=高樓價

你高地價/高樓價,攪到香港產業單一,政府只能靠某d行業/產業去獲得收入,根本係一個惡性循環。

點解你地唔上街 唔血洗香港
又要人地旭手 自己坐享其成

其實之前好多遊行已經關注房屋問題,每年71, 雨傘運動,都有夾雜住呢d訴求。
同埋已經有唔少團體向政府反映香港房屋問題,係香港政府唔想處理。

根本你自己又係一件既得利益者

無錯,上街搞搞震=撼動社會已有之不明文制度=撼動既得利益者地位和利益=十惡不赦
香港不嬲係弱肉強食,唔係點會成功
係就好,最好勁到有顛佬係中環揸貨車學日本仔碌保bowling。

冇一幸免

所以話佢地短視,
救命呀 柒到冇眼睇

話你知,真正有錢有樓個班係唔會Care 佢地當香港只係一個單純賺錢既地方 基本上我大部份有錢既親戚都有外國護照,話走就走 去到有一日真係唔好住或者無利可圖未走囉,但你都仲要繼續交租俾佢

利申:結婚屋企直接俾左層樓我住,亦有外國護照,但我比較鐘意香港

佢地係唔care個生活環境
我係講緊連帶個營商環境都變緊
其實佢地賺錢都煩左好多 好頭痕
點解?
因為班香港勞工冇以前咁好洗好用
d法例又越收越緊
做生意even淨係收租個operation cost高左好多
黎緊只會更高

(如果得兩三層樓/鋪位收租由搵客都收租報稅全部自己親力親為果d可能感覺唔到ge, 不過你要講「真正有錢」....)
仲有 回應埋d後生仔
"後生應該玩 唔通到老先玩咩"
做人唔係睇一刻間
長遠長時間的舒適幸福先係皇道

比你癲玩癲食癲旅行
你依秒真係好爽既
但做人唔係得依一秒
除非你玩完就自殺啦
但係d廢青用盡光陰去玩夠
之後就屌政府
咁樣就講唔通囉

終於有識野嘅巴打

點解假設所有年青人都因為掛住玩/旅行,所以買唔到樓? 同劉鳴煒話去少次日本就上到車有咩分別?

反而係有D人一味盲目服從香港嗰套自由市場制度,一味服從在上位者,連基本思考能考力能冇左。

劉鳴煒冇講錯喎
而家唔係話一定上到車,但改變下自己生活習慣的確增加上車機會喎

我覺得香港好多人比人洗左腦。一味強調上車,一味死慳死抵去捱幾十年,為左供完間幾百呎,成萬蚊呎嘅樓,仲要屌人地廢青成日掛住玩/旅行。

其實好多人一年去一至兩次旅行,我唔認為去少呢一至兩次旅行,會可以增加上車機會

呢個係真實

你一個月儲9千,一年都有近10萬
假設你23歲開始儲,去到30歲己經有70萬

女朋友都供埋一份,儲夠100萬唔難

問題唔少香港新一代,畢業打份工人工低,又冇上進心,政府D外判工好多廢青做,人工得一萬左右唔會加薪都大把人報

咪on9啦
冇女朋友,你有70萬有撚用咩

正正常常一間2房私樓平極都要預400萬(林太山莊已經好平)
你根本過唔到壓力測試
70萬夠你一成首期/雜費/裝修費咋
月入起碼都要37k你先有資格供

除非你諗住1xx呎果d納米樓

37k果d岩岩有資格供樓既人係最唔應該供樓
經濟一爆最先跳ifc既人就係果班
仲有 回應埋d後生仔
做人唔係睇一刻間

比你癲玩癲食癲旅行
你依秒真係好爽既
但做人唔係得依一秒
除非你玩完就自殺啦
之後就屌政府
咁樣就講唔通囉

終於有識野嘅巴打

點解假設所有年青人都因為掛住玩/旅行,所以買唔到樓? 同劉鳴煒話去少次日本就上到車有咩分別?

反而係有D人一味盲目服從香港嗰套自由市場制度,一味服從在上位者,連基本思考能考力能冇左。

劉鳴煒冇講錯喎
而家唔係話一定上到車,但改變下自己生活習慣的確增加上車機會喎

我覺得香港好多人比人洗左腦。一味強調上車,一味死慳死抵去捱幾十年,為左供完間幾百呎,成萬蚊呎嘅樓,仲要屌人地廢青成日掛住玩/旅行。

其實好多人一年去一至兩次旅行,我唔認為去少呢一至兩次旅行,會可以增加上車機會

呢個係真實

問題唔少香港新一代,畢業打份工人工低,又冇上進心,政府D外判工好多廢青做,人工得一萬左右唔會加薪都大把人報

咪on9啦

你根本過唔到壓力測試

最應該供樓先係佢地
靠層樓致富
你識咩
香港樓價貴呢個問題大大話話都嘈左二三十年。
事實咪又係咁過。
過程中咁一定會有高低起跌。遠既唔講,即使2015年年中到2016年年中都有試過調整喇。
事實上就係成日話樓貴既人,根本樓價高低升跌佢地都唔會買得起樓,因為佢地典型既心態係:跌》應該有排跌,話曬咁耐未調整,等下先;升:都升左咁年,咁貴,點買?
講遠d,好多人話老豆老母年代,幾十萬到百幾萬就買到層好平呀之類既說話。究竟有無諗過個陣十幾釐息,依定就2釐息到,加上人口多左咁多,印左咁多年銀紙,點比?宏觀世界好多主要城市既樓市資產都升左不少,又唔係得香港升。

資產總有升跌嫁喇。留意到最近有個新盤成7成成交都用折扣較少既呼吸plan。呢個可能係下次調整既伏綫。
港豬""安穩""左咁多年,邊有可能爆到
仲有 回應埋d後生仔
做人唔係睇一刻間

比你癲玩癲食癲旅行
你依秒真係好爽既
但做人唔係得依一秒
除非你玩完就自殺啦
之後就屌政府
咁樣就講唔通囉

終於有識野嘅巴打

劉鳴煒冇講錯喎

呢個係真實

咪on9啦

你根本過唔到壓力測試

最大考慮係息口
如果只係緊緊供得起
最好等多陣,或者再買細少少

息口,失業,減薪都要預,除非你公務員鐵飯碗
正常供樓除左供到外,仲要每月儲一筆備用金,用黎頂加息,失業搵工週轉
其實呢政府係有責任幫助弱勢社群
而香港政府的確有咁做

先唔好講咩,你真係無收入生活唔多
你可以申請綜援,我從來聽過香港新一代要搞到訓街
唔計青少年反叛離家出走嗰啲

政府無責任要支持你買樓,佢只有責任令你有個地方住
更加無責任支持你買iphone 8, 買yeezy,每年去2次日本
之後再好平咁賣層樓比你

社會進步,啱。好多嘢唔可以用以前同而家比
以前無smartphone 一樣咁生活,而家你跌咗電話仲慘過無飯食

但基本生存條件係不變,屌 以前香港打仗隨時成幢樓炸爛咗
我老豆嘅家姐就係2戰果時訓訓下成幢樓炸爛咗死鬼埋
以前啲人艱難過而家好多掛?唔好話買唔買得起樓,有無聽日都未知
咪又係咁生活。

你話我唔想生存,要生活要work life balance
咁你咪努力啲去完成你呢個夢想囉
而家又唔係冇機會,香港大把人有work life balance
你都可以架,不過方法唔係屌個社會囉

反而我覺得香港情況係住方面又真係好惡劣,無論樓價同居住環境都係
屌尻社會都正常,但屌作為情緒發洩係ok
除此之外係幫唔到任何野
要認清有咩方法可以改善目前既情況
唔好一方面又要樓價平d住大d
一方面填海又乜柒中華白海豚會死
永遠都有give and take

基本上同意
香港居住環境老實我又唔覺得惡劣
單位細樓價貴的確係事實,但有冷氣有寬頻,要買咩日用品買餸等都好方便
我唔認為咁樣居住環境算係惡劣。只係想同理想有距離

發洩真係幫唔到任何嘢,想要咩嘢就諗下辦法實現
香港政府真係算唔錯,你要考慮而家好多嘢唔係香港政府話事
你幾唔鍾意都好,香港係屬於強國,你點唔願意都好
香港同強國接軌係必然嘅事2地一定會通,只係幾時嘅問題

香港連醫療都做得好好,你换個腎都係收你每日房錢咋
咁鍾意同美國比,你係美國生cancer 你賣咗層樓都唔掂呀

醫療預算cut左你都仲可以話做得好,你係生cancer既你係香港都係係公立醫院等死
唔撚比大陸人買樓咪得囉 係香港少左大陸人買樓根本就少左好多所謂既需求
當然更好既係唔比炒樓

你知唔知bsd出台之後海外買家佔本地樓市幾多

佢地唔會睇stat la
唔撚比大陸人買樓咪得囉 係香港少左大陸人買樓根本就少左好多所謂既需求
當然更好既係唔比炒樓

你知唔知bsd出台之後海外買家佔本地樓市幾多

佢地唔會睇stat la

會睇就唔會咁多廢話
哈哈
其實住都冇得住果陣真係唔好怪人上街搞事,人之常情嚟
之前都有諗過如果住工廠果班人團結出嚟上街搞事,應該都可以有屋住

回頭諗
如果當年佔中運動能夠結合房屋運動
張佔領區改便成可長期居住既臨屋區
成件事會好唔同

香港人出名和理非

和理非都有好多玩法

冇一幸免

所以話佢地短視,
救命呀 柒到冇眼睇

大撚把有樓既冇外國passport
係要講咩真正有錢既根本九唔撚搭八
呢個post有人理過班真係好有錢個堆咩?
如果供完既樓,要走一下賣左就走得啦
小小地都4,5百萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞