房屋問題絕對係民怨引爆起

733 回覆
654 Like 11 Dislike
好多奴才現哂形

你條左仔咁鍾意話支那人係補充人口老化

咁而家呢班新香港人做爛市比資本家無限平價勞動力,仲不斷消耗公屋

你嘈咩房屋問題,而家求仁得仁?
即係識得講人地係奴才 我笑鳩你返8個鐘都係奴才呀,回應下

其實你話8個鐘先,而家又屈我? 我就冇特別意見,少過8個鐘仲好

唔返工最好
呢條戇鳩仔攪到我都忍唔住出聲,乜work life balance係基本 ,你一日返咁多個鐘呀,係咪一日返緊12個鐘呀,唔係就收皮啦 咩叫work life都唔識分,定你條傻鳩以為work life balance就係要規定每日返8個鐘呀

咁多奴才 其實番8個鐘先係正常,不過現實好多人番緊12個鐘,仲要OT。

整大個屎眼睇下邊個講

其實你話8個鐘先,而家又屈我? 我就冇特別意見,少過8個鐘仲好

幾多個鐘先唔係奴才呀 先叫做有work life balance 呀
呢條戇鳩仔攪到我都忍唔住出聲,乜work life balance係基本 ,你一日返咁多個鐘呀,係咪一日返緊12個鐘呀,唔係就收皮啦 咩叫work life都唔識分,定你條傻鳩以為work life balance就係要規定每日返8個鐘呀

咁多奴才 其實番8個鐘先係正常,不過現實好多人番緊12個鐘,仲要OT。

其實我話你知 短工時唔一定係好
你知我知好多人就係搵高公時工作
你睇下幾多人而家做保安, 保安12個鐘一更。但有1xk
你返8個鐘低層office 員工可能得9k
有D低學歷低競爭力嘅人口係好需要呢啲工作

依家全球競爭, 唔係好似n年前咁各國獨家生意
做生意嘅成本要有競爭力,法國工時夠短啦掛?
以前work, 而家唔work 啦,政府都要考慮加返長工時
1. 唔好搞到啲法國人咁懶
2. 提高國家競爭力

你可以話 呢個係資本主義社會弊端
我都係果句 有無考慮過去北韓住?
1年,返足半年,再放半年,叫唔叫work life balance r

其實我話你知 短工時唔一定係好
你知我知好多人就係搵高公時工作
你睇下幾多人而家做保安, 保安12個鐘一更。但有1xk
你返8個鐘低層office 員工可能得9k
有D低學歷低競爭力嘅人口係好需要呢啲工作

依家全球競爭, 唔係好似n年前咁各國獨家生意
做生意嘅成本要有競爭力,法國工時夠短啦掛?
以前work, 而家唔work 啦,政府都要考慮加返長工時
1. 唔好搞到啲法國人咁懶
2. 提高國家競爭力

你可以話 呢個係資本主義社會弊端
我都係果句 有無考慮過去北韓住?

JR小朋友唔識呢啲 一味自我追求心目中自已認為合理既野 佢識閪諗人地咩,仲話買樓 笑撚死人咩

幾多個鐘先唔係奴才呀 先叫做有work life balance 呀

呢個問題要問你自己

咁係咪每個人對work life balance既定義唔同呀 咁你憑咩咁撚勁話人地係奴才呀
有人需要返長啲工時,去滿足自己生活需要/目標/夢想,你就話人地奴才 如果有後生仔創業,一年唔放假,每日12個鐘,係咪奴才呀,係咪有小農基因,做奴隸既本質呀

呢個問題要問你自己

咁係咪每個人對work life balance既定義唔同呀 咁你憑咩咁撚勁話人地係奴才呀

但做十二個鐘+ot明顯work life balance唔係

你睇清楚香港人工時幾長先講野喇

你有冇返過工?

呢個問題要問你自己

但做十二個鐘+ot明顯work life balance唔係

你睇清楚香港人工時幾長先講野喇

睇過,邊到睇呀 點解你咁清楚呀 有無數據呀

呢個問題要問你自己

講真互罵奴才無用的
鬧完 有錢既繼續有錢 窮嘅繼續窮

窮其實無問題, 我識一個人30歲左右
係香港耕田, 佢一樣好開心啊

但如果想有好啲嘅生活, 思想眼界係好重要
如果只係識諗自己有冇著數, 自己辛唔辛苦
你唔會有運行,啲人又可能或幫老細諗埋係奴才

喂 我係老細 我請你翻來就要你幫我公司做嘢
你有能力可以幫公司有更好既發展, 搵到更多錢
你走我都諗計留你啦

最怕係果啲全日扮工又或者只係做返合同入面寫嘅本份工作, 走黎同你講自己好做得野
好有貢獻 應該加人工果啲
你地廢青最鍾意拎啲極端例子打飛機,當全部人都係咁 如果個個都返咁長,你又返幾多個鐘呀
你地廢青最鍾意拎啲極端例子打飛機,當全部人都係咁 如果個個都返咁長,你又返幾多個鐘呀

佢應該無返工
有人需要返長啲工時,去滿足自己生活需要/目標/夢想,你就話人地奴才 如果有後生仔創業,一年唔放假,每日12個鐘,係咪奴才呀,係咪有小農基因,做奴隸既本質呀

問題根本唔應該長工時先可以達到某d目標,例如租樓/買樓。

唔去屌樓價高,走黎屌人講work-life balance

咁你係咪覺得月入1萬都要買樓呀

問題根本唔應該長工時先可以達到某d目標,例如租樓/買樓。

唔去屌樓價高,走黎屌人講work-life balance

你無能力味要出賣時間去換取金錢囉
但唔係個個人都好似你咁
香港人打工都要有老闆思維

全世界都係

呢個問題要問你自己

講真互罵奴才無用的
鬧完 有錢既繼續有錢 窮嘅繼續窮

窮其實無問題, 我識一個人30歲左右
係香港耕田, 佢一樣好開心啊

但如果想有好啲嘅生活, 思想眼界係好重要
如果只係識諗自己有冇著數, 自己辛唔辛苦
你唔會有運行,啲人又可能或幫老細諗埋係奴才

喂 我係老細 我請你翻來就要你幫我公司做嘢
你有能力可以幫公司有更好既發展, 搵到更多錢
你走我都諗計留你啦

最怕係果啲全日扮工又或者只係做返合同入面寫嘅本份工作, 走黎同你講自己好做得野
好有貢獻 應該加人工果啲

所謂思想眼界未又係識服侍老細,講咁多廢話做咩

唔係服侍老細
係服侍公司
你搞清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞