房屋問題絕對係民怨引爆起

733 回覆
654 Like 11 Dislike
個個買到樓咪負資產囉
到時民怨仲勁過03 年

佢無寫係咪交吉
可能係業主仲住緊 只係放盤黎試下價
多數唔係有心賣 無話假唔假

btw
208呎 百幾萬首期 月供8K 痴線撚
唔係真係急結婚住 唔好買依啲樓啦

我都係四周圍搵下睇吓係咪真係無400萬樓
依家仲儲緊錢

另外依d 係唔係可以按9成?首期40萬左右?

9按自己睇

http://www.edigest.hk/property_market/%E3%80%90%E6%8C%89%E6%8F%AD%E7%9F%A5%E5%A4%9A%E5%95%B2%E3%80%91%E5%A6%82%E4%BD%95%E6%8C%89%E8%B6%B3%E4%B9%9D%E6%88%90/

但我真心唔建議做9按
好多人話3年唔跌賣番出去
跌果陣你命都無
其實可以考慮遠啲大西北.....

http://hk.centanet.com/findproperty/zh-HK/Home/SearchResult/?mktid=&minprice=2500000&maxprice=3500000&minarea=&maxarea=&areatype=N&posttype=S&src=C

都係果句啦
唔係另一半有需要 唔好咁急依個時間上車

點樣命都無? 你正常供 唔通銀行會CALL LOAN咩

1. 你真係確定跌市果陣你仲正常供到?

2. 依家好多香港人本條命去供樓(上面係巴打仲要問緊9按) 係覺得3年後會升 你跌3年後唔升仲跌 咁唔係玩火上身? 仲要貴供幾多年先有得升番?

我知依家好多人覺得樓市gogogo
但就上車黎計 你話我垃撚圾淆底都好
真係儲多啲錢唔好做9按

你唔識就咪撚害人啦
鳩up當秘笈
你有冇買過樓架??
有9按緊係做9按啦弱撚智
建議你出少句聲
你露撚晒底啦
公屋仔教人買樓
人唔笑狗都吠

預期持續低息環境就梗係有咁多借咁多

依家個預期好明顯係會持續加息,而加息步伐不明,減少借貸係風險管理既一種

叫人借9成又唔俾理由,唔好係度9 up害9人啦屌

「有9按緊係做9按」

五年前仲係奧巴馬時代可能岩 依家真係唔好9UP
有班人真係會信地產商同陳德霖
世界發生咩事 香港樓市都係唔會出事
唔好話去到「冧」既
做9按只係價跌少少已經想死
依家辣稅綁你三年 你想出貨出唔到
三年後你咩價又係無人知

我從來都無話唔可以做9按 只係「唔建議」做
你有膽又計到數咪去馬
美國今年9成縮表 中國收水
一手發展商企到硬一硬 有時出埋發展按歇谷你班友買貴樓
二手就死氣沉沉 第日仆街唔好喊
不過係連登都係唔好咁認真

班友齋吹唔洗俾錢 緊係叫你有幾多借幾多啦
俾我都會叫人鋪鋪 all in 賭大細 我食花生之嘛

任何類形投資都涉及風險
我信富貴係險中求 所以我唔會想發大達
總之自己睇路 唔好信哂人
其實對香港 好多人都已經放棄左

上唔到車就被放棄
個個買到樓咪負資產囉
到時民怨仲勁過03 年

邊有人care?最緊要自己買到, 其他人食屎wfc?
想買樓即係仲覺得呢度好好啦
係咪應該跟規矩供大半世先
想買樓即係仲覺得呢度好好啦
係咪應該跟規矩供大半世先

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞