房屋問題絕對係民怨引爆起

733 回覆
654 Like 11 Dislike
公屋過晒入息,私樓買唔起,居屋等中六合彩咁去抽

按返係咁屌人廢青嗰條戇尻嘅邏輯
咁咪瞓街囉
日日瞓街日日賺 因為冇租金支出
瞓多幾年就儲到首期 上樓其實唔難

屌條on9都費事,揸住嗰少少以為自己巴撚閉。
上街去爭取公義算係搞事?
同d癈老一撚樣,奶共下場有辦睇。
唔直接燒到自己就句句癈青,睇遠d啦on9,眼光淨係得樓

你爭取咩公義
你係爭取自己的利益JA
唔好講到咁無私偉大...

你自己咁諗唔代表其他人。
當時我有出去旺角坐,為嘅唔係d乜野,下一代生活越黎越難,雖然我得廿幾,不過都唔想將來仔女生活係一個咁嘅地方。
日日150個,乜都大陸人優先。
有朋友排公屋排撚到2046 ,又見過大陸人黎一年上到新公屋。
我屋企有一邊從事地産,聽到唔少流言。
曾經"發夢"去白坭玩車,不兩個大陸官二代聲稱香港政府鼓勵佢地黎香港洗錢,我仲幻想見到佢地電話有人仔電板張相。
以前出面有好多小鋪,而家一街連鎖財團。
係,香港係自由市場,有錢就買無錢就收皮。
不過揾錢之餘係咪要有少少良心?

發夢有屋企人坐緊,講緊係過十年嗰種,揾到錢有意思?
個仔得幾歲,坐完出黎個仔都成年,佢仲要用過千萬搞完一輪先減到刑。

一個人最重要唔係錢,係良知。
仲有 回應埋d後生仔
"後生應該玩 唔通到老先玩咩"
做人唔係睇一刻間
長遠長時間的舒適幸福先係皇道

比你癲玩癲食癲旅行
你依秒真係好爽既
但做人唔係得依一秒
除非你玩完就自殺啦
但係d廢青用盡光陰去玩夠
之後就屌政府
咁樣就講唔通囉

巴打我見你啲回覆
我同你想法一模一樣

同道中人

但係可惜呢, 好多人屌9我 , 只係佢地唔明白

我所講的每句都係真說話真道理
雖然大家各不相識

我都唔否認香港樓價係離地
但如果因為今日買唔起就自暴自棄
將來有得買之前冇錢買到時你怪得邊個?

我覺得最奇怪嘅理論係"而家後生唔玩唔通第時老咗先玩?"
你玩唔玩唔係睇你幾多歲,係睇你有無咁嘅能力去玩
其實如果人口只係得番現時嘅十分之一,應該大部分問題都解決哂
其實租樓真係最戇鳩的自殺行為
你只會愈租愈窮
你的人工無可能追到租金升幅
長時間下,你會愈租愈細間
再老d, 就會租唔起
輪唔到公屋就訓街

相反
業主(我) 初頭係供得辛苦d
但長時間下 因為通漲 我會供得愈黎愈輕鬆
再者 因為層樓升值 抵消左我供樓支出
變相黎講 我係唔洗比錢就有屋住 仲要有錢賺 。 供滿左又可以加按將層樓一開二 收租

其實香港遊戲規則好簡單
開頭辛苦d 死慳都要上樓先
之後你已經無野好煩 已經贏左一大半

所以我唔係好明 點解咁多廢青上街搞搞振
係我地業主眼主 依d青年全部都係垃圾

淨係識得旅行 要自己住 要free 一個錢都洗晒去玩
記得交租啦柒頭廢青

廢青由小學開始返全日制朝8午3到中學畢業
俾你考試考得好d上到大學先有得話走下堂
21,2歲左右開始出黎做野朝八晚六加ot返足六日工
三十幾歲人有d積蓄諗供樓一路供半世人

返學考試升大學工作升職供樓,就係一條無形既成功方法(我唔否認係香港成功方法好簡單,因為有樓就得),但呢樣同時都係一個綑綁香港人既枷鎖,只要個個都掛住返工搵錢黎供樓,自然無人上街「搞搞震」,成件事係d權貴為左穩固自己地位而老點你既手法(當然學似你咁講既其實唔係完全無so, 日子要過,起碼做左業主就已經無咁多野煩,俾錢去保住自己購買力)
但係大佬係香港買層樓要幾百萬又得幾百呎你要我同你做契弟?你同我講我好似英美澳加果d買house有前園後園有個garage俾我整下架車既咁你講果d「淨係去澳門」既生活我就願意過啦。

你用美澳加比不切實際
要比較就攞 倫敦 北京 東京 墨爾本 果d去比較啦 我想講係倫敦買樓都係又細又貴架

幾百萬得幾百呎? 係 睇數字真係好貴咁
但你睇下依家叉燒飯都30蚊盒啦
以前一百萬一層樓 十蚊盒叉燒飯

今日高位 只係明日低位
點解一個咁簡單道理都唔明
廢青用下個腦思考下我依句說話
你做mortgage係用30年後的錢去買今日的資產
加多個前設 係香港目前情況 政府係唔會比樓市跌 廢青成日想講市跌 我想講 跌市唔會得業主死 係攬埋你班廢青一齊死呀 傻鳩 大跌市你會好過? 用下個腦諗下 唔好淨係識發脾氣講廢話

係人工無得點大變的情況下
買樓黎保住自己的購買力 係香港的生存法則

你一日唔上車 你只會愈黎愈窮

回應下d戇鳩仔 話自住樓升值係打飛機係無撚用
我想講 大把財技玩啦 真係戇鳩廢青
層樓升值 我加按套現 再買多層租出去
自住升值無用?正一戇鳩仔

有錢就分散投資
淨係買樓一爆就收得皮,香港人好撚搞笑,投資淨係得港股,樓,保險,收費勁高既fund同倫敦金呢d選項,呢個世界既investment universe 幾大
𠰴一好話大陸過10-20年玩土改收樓,一個政治風險咁大既地方仲狗衝買樓同成身攬住炸彈冇分別

香港房產係世界上數一數二咁穩健

未爆前迷你債卷都好穩定
不過你對国家咁有信心就入多d貨

依50年內中國只會愈黎愈好
我對國家真係好有信心
其實如果人口只係得番現時嘅十分之一,應該大部分問題都解決哂

點解淨係睇到人口少佐嘅好處
又唔考慮下人口少咗又帶來咩壞處

同外面國家比係冇得比較嘅
唔同國家收入來源完全唔一樣

咁咪瞓街囉

上街爭取公義唔算係搞事
但用非法既手段爭取 就係搞事
就要承受後果
你佔街 要坐監 係應該 唔係逼害你
同埋咩叫“公”義?
唔係人人認同你地架
特別係港獨 一定係小眾思想
唔支持你就係港豬?

你知唔知點解當初會佔領?
香港有遊行,集會自由。
更何況當時佢地一開始嘅公民廣場。
有犯法係要承擔後果,不過你有無諗過前因後果?
你只會愈租愈窮
再老d, 就會租唔起
輪唔到公屋就訓街

相反
變相黎講 我係唔洗比錢就有屋住 仲要有錢賺 。 供滿左又可以加按將層樓一開二 收租

其實香港遊戲規則好簡單

記得交租啦柒頭廢青

返學考試升大學工作升職供樓,就係一條無形既成功方法(我唔否認係香港成功方法好簡單,因為有樓就得),但呢樣同時都係一個綑綁香港人既枷鎖,只要個個都掛住返工搵錢黎供樓,自然無人上街「搞搞震」,成件事係d權貴為左穩固自己地位而老點你既手法(當然學似你咁講既其實唔係完全無so, 日子要過,起碼做左業主就已經無咁多野煩,俾錢去保住自己購買力)
但係大佬係香港買層樓要幾百萬又得幾百呎你要我同你做契弟?你同我講我好似英美澳加果d買house有前園後園有個garage俾我整下架車既咁你講果d「淨係去澳門」既生活我就願意過啦。

你用美澳加比不切實際
要比較就攞 倫敦 北京 東京 墨爾本 果d去比較啦 我想講係倫敦買樓都係又細又貴架

今日高位 只係明日低位
加多個前設 係香港目前情況 政府係唔會比樓市跌 廢青成日想講市跌 我想講 跌市唔會得業主死 係攬埋你班廢青一齊死呀 傻鳩 大跌市你會好過? 用下個腦諗下 唔好淨係識發脾氣講廢話

有錢就分散投資
淨係買樓一爆就收得皮,香港人好撚搞笑,投資淨係得港股,樓,保險,收費勁高既fund同倫敦金呢d選項,呢個世界既investment universe 幾大
𠰴一好話大陸過10-20年玩土改收樓,一個政治風險咁大既地方仲狗衝買樓同成身攬住炸彈冇分別

未爆前迷你債卷都好穩定

我對國家真係好有信心

做5毛真係夠你供樓
同班既得利益者討論喎?
佢渣住教條 認為同你講兩句已經係恩賜啦
呢啲階級最怕遊戲規則變 變咗就冇得嬴
咪屌尻你廢青 叫你跟住佢可以嬴嘅規則走囉
其實最應該做既係控制租金 特別係商業 再價工資到50 60 range 或者其層人工2萬中/月 咁就可能有救

好老實first world得1萬人工唔多合理 你揸住雞碎咁多月薪 邊個國家市中心都生存唔到架 怪香港樓市有撚用
仲有 回應埋d後生仔
做人唔係睇一刻間

比你癲玩癲食癲旅行
你依秒真係好爽既
但做人唔係得依一秒
除非你玩完就自殺啦
之後就屌政府
咁樣就講唔通囉

終於有識野嘅巴打

點解假設所有年青人都因為掛住玩/旅行,所以買唔到樓? 同劉鳴煒話去少次日本就上到車有咩分別?

反而係有D人一味盲目服從香港嗰套自由市場制度,一味服從在上位者,連基本思考能考力能冇左。

劉鳴煒冇講錯喎
而家唔係話一定上到車,但改變下自己生活習慣的確增加上車機會喎

咁咪瞓街囉

你爭取咩公義
你係爭取自己的利益JA

當時我有出去旺角坐,為嘅唔係d乜野,下一代生活越黎越難,雖然我得廿幾,不過都唔想將來仔女生活係一個咁嘅地方。
有朋友排公屋排撚到2046 ,又見過大陸人黎一年上到新公屋。
曾經"發夢"去白坭玩車,不兩個大陸官二代聲稱香港政府鼓勵佢地黎香港洗錢,我仲幻想見到佢地電話有人仔電板張相。

個仔得幾歲,坐完出黎個仔都成年,佢仲要用過千萬搞完一輪先減到刑。

其實依家個問題係
無產的人愈黎愈難生活
有產的人毫髮未傷
但香港有6成幾7成人係有產階級
香港又係玩小數服從多數制的
無產果班比人禁住黎打.. 依個真係無解..
如果香港係無產佔多數
雨革你地一早贏撚左啦
點解輸呀
因為有產果班仍然佔大多數 大權在握呀
自暴自棄無用架. 自古以來弱肉強食物競天擇
你一係勤力上進加入有產階級
一係你就比人打
講完
你只會愈租愈窮
再老d, 就會租唔起
輪唔到公屋就訓街

相反

其實香港遊戲規則好簡單

記得交租啦柒頭廢青

你用美澳加比不切實際

今日高位 只係明日低位

有錢就分散投資

未爆前迷你債卷都好穩定

我對國家真係好有信心

我都對大陸呢輪土改好有信心
政策目標就係所有人只可以做租客,由國家同大企業做大業主賺租
唔知呢個政策幾時到香港?共匪只會容許自己做地主

咁咪瞓街囉

你爭取咩公義
你係爭取自己的利益JA

其實依家個問題係
無產的人愈黎愈難生活
有產的人毫髮未傷
但香港有6成幾7成人係有產階級
香港又係玩小數服從多數制的
無產果班比人禁住黎打.. 依個真係無解..
如果香港係無產佔多數
雨革你地一早贏撚左啦
點解輸呀
因為有產果班仍然佔大多數 大權在握呀
自暴自棄無用架. 自古以來弱肉強食物競天擇
你一係勤力上進加入有產階級
一係你就比人打
講完

但香港有6成幾7成人係有產階級>>> 點樣界定為之有產階級? 有公屋算唔算?

你上統計署網頁自己睇
有晒你想要的答案
仲有 回應埋d後生仔
做人唔係睇一刻間

比你癲玩癲食癲旅行
你依秒真係好爽既
但做人唔係得依一秒
除非你玩完就自殺啦
之後就屌政府
咁樣就講唔通囉

終於有識野嘅巴打

點解假設所有年青人都因為掛住玩/旅行,所以買唔到樓? 同劉鳴煒話去少次日本就上到車有咩分別?

反而係有D人一味盲目服從香港嗰套自由市場制度,一味服從在上位者,連基本思考能考力能冇左。

社會進步左 係咪
如果連去個旅行放鬆下都唔得 去完就會連個300呎納米樓都買唔到 人的生活水平無提升 咁多年的經濟增長去曬邊
仲有 回應埋d後生仔
做人唔係睇一刻間

比你癲玩癲食癲旅行
你依秒真係好爽既
但做人唔係得依一秒
除非你玩完就自殺啦
之後就屌政府
咁樣就講唔通囉

終於有識野嘅巴打

劉鳴煒冇講錯喎
而家唔係話一定上到車,但改變下自己生活習慣的確增加上車機會喎

我覺得香港好多人比人洗左腦。一味強調上車,一味死慳死抵去捱幾十年,為左供完間幾百呎,成萬蚊呎嘅樓,仲要屌人地廢青成日掛住玩/旅行。

其實好多人一年去一至兩次旅行,我唔認為去少呢一至兩次旅行,會可以增加上車機會

係咩國家咩地區都有遊戲RULES要跟住去玩
你地會唔會太自我中心
要多數人就少數人
政府靠賣地為生,
高地價=高樓價

你高地價/高樓價,攪到香港產業單一,政府只能靠某d行業/產業去獲得收入,根本係一個惡性循環。

點解你地唔上街 唔血洗香港
又要人地旭手 自己坐享其成

睇左你呢個人既回覆十足十個d on9阿叔
一味話上到樓就認為成功
而家個問題係根本係香港太單一產業
個個一有錢就淨係買樓投資增值
根本有錢都唔會投資其他野
長遠咪都係仆街
個個諗住收租做業主unun腳
其實對呢個社會發展無幫助仲要整死好多行業
班牛屎佬村地真係要改革啦,前朝既福利,現家咩年代?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞