房屋問題絕對係民怨引爆起

733 回覆
654 Like 11 Dislike
要解決, 一定係公營主導.
政府可以起d 屋, 只租不賣.
政府絕對有責任確保巿民付出合理的金錢去換取居住地方.
但係政府敀確冇責任確保你一個單位.

講係咁講.
但係呢個政府只維護既得利益者.
合法抗爭途俓, 都有機會比人DQ. 功能組別永遠存在. 試問, 點會真係有利民政策 ? (如果唔將成個政府換左佢的話)
政府係唔聽架啦,你地市民咪出聲上街囉,拉尻你地
政府就係迫你買樓
個個成世孭一身債
從而穩定社會
政府就係迫你買樓
個個成世孭一身債
從而穩定社會

絕對係,人人俾個大鐵球綁住隻腳,斷估你都唔敢亂嚟
政府就係迫你買樓
個個成世孭一身債
從而穩定社會

絕對係,人人俾個大鐵球綁住隻腳,斷估你都唔敢亂嚟

唔係跨張
供樓個d真係返工都要低聲下氣
一俾人炒搵唔到工就pk
太睇得起香港低下階層
依家已經開始吹番合租劏房
有好多年輕人抗爭 但亦有好多人有女溝有野食得閒去下日本旅行就算
仲未計香港其實好多父幹撚

要靠中產樓爆 先可以引爆到政變
太睇得起香港低下階層
有好多年輕人抗爭 但亦有好多人有女溝有野食得閒去下日本旅行就算

去返以前板間房年代
阿唔係,板間房都冇甘貴租
太睇得起香港低下階層

去返以前板間房年代
阿唔係,板間房都冇甘貴租

甘你老母
所以先要民主
不過我諗一日未經濟爆煲一日都唔會有
嘩好驚
唉,冇辦法啦,咁多老細都要食大份。

上街冇用.
歷史話比我地知, 一定要流血, 死人. 政府有機會理d 巿民

上街冇用.
歷史話比我地知, 一定要流血, 死人. 政府有機會理d 巿民

當年都係六七暴動之後
港英政府先著手改善民生

不過我信嚟多次類似六七暴動嘅事
港共政府都係唔會理你 反而好似六四咁拉哂啲人 清咗場就當無事發生
業主采你都戇鳩啦

利申 業主
但同時都係維穩工具
有咩爽得過買樓

層樓識自己升值

上年買 今年已經升左一百萬
有咩爽得過咁 無得輸的資產
根本大把香港人 40歲打後果班都揸幾層
仲係度打飛機以為係大陸人揸幾層
一人揸幾層
以前 買樓唔難 百幾萬買到大單位
大把人揾到都買幾層
有份推高個價
講就咁講,不過香港人就好忍得

而家忍得係因為仲有工開
可以暫時透過旅行消費去麻醉住既痛苦
當經濟下滑時
又失業,供樓既就斷供,想輪公屋又起碼等十年八年
上次大蕭條都要涯6年
今次呢個泡沫係比上次大n倍
又積左一批等入市既人
我估爆時仲會引到一批人接火棒陪葬

爆乜撚姐 唔會爆架

上街冇用.

當年都係六七暴動之後
港英政府先著手改善民生

不過我信嚟多次類似六七暴動嘅事
港共政府都係唔會理你 反而好似六四咁拉哂啲人 清咗場就當無事發生

所以我話"有機會"理d 巿民.
事實上, 依家中國政府理得你, 你班香港"暴民"死曬佢重開心, 少左班滋事份子.
冇架, 就算你去暴力抗爭. 係講緊會死人, 對面出真槍殺人果種. 有成果, 好大機會都唔係抗爭者去享受, 都係其他人的後代去享受. 邊個會去做 ?
講真, 我咪又係鍵盤勇武, 雖然心入面一樣想林鄭果d 賤種比人炮烙, 凌遲五馬分屍
有咩爽得過買樓

層樓識自己升值

上年買 今年已經升左一百萬
有咩爽得過咁 無得輸的資產

物價同下一代還,升值果100萬無可能憑空而來

有咩所謂?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞