房屋問題絕對係民怨引爆起

733 回覆
654 Like 11 Dislike
睇到啲公屋窮鬼諗野既方法 價值觀, 有時都會明白點解呢班人會窮成世

仲有 回應埋d後生仔
"後生應該玩 唔通到老先玩咩"
做人唔係睇一刻間
長遠長時間的舒適幸福先係皇道

比你癲玩癲食癲旅行
你依秒真係好爽既
但做人唔係得依一秒
除非你玩完就自殺啦
但係d廢青用盡光陰去玩夠
之後就屌政府
咁樣就講唔通囉

終於有識野嘅巴打

點解假設所有年青人都因為掛住玩/旅行,所以買唔到樓? 同劉鳴煒話去少次日本就上到車有咩分別?

反而係有D人一味盲目服從香港嗰套自由市場制度,一味服從在上位者,連基本思考能考力能冇左。

劉鳴煒冇講錯喎
而家唔係話一定上到車,但改變下自己生活習慣的確增加上車機會喎

我覺得香港好多人比人洗左腦。一味強調上車,一味死慳死抵去捱幾十年,為左供完間幾百呎,成萬蚊呎嘅樓,仲要屌人地廢青成日掛住玩/旅行。

其實好多人一年去一至兩次旅行,我唔認為去少呢一至兩次旅行,會可以增加上車機會

依家發展商個地價都幾千蚊尺 再加建築費成本都成萬蚊尺啦 人地賣萬幾蚊尺其實好正常喎 你仲想人地幾千蚊賣返比你咩 你冇錢可以買住舊樓先架麻 冇人叫你一定要買新樓有會所果啲阿 樓換樓大把人都係咁做

乜有人講買新樓咩
而家30年舊樓都閑閑地四五百個呀

其實好多舊樓好住過新樓
不過好多時d人要住新樓覺得威d

唔洗整咪係舊樓實用囉
淨係打風落雨滲水都煩死你
室內整都係小數目 如果要夾錢整外牆喉官果d
但d人唔會理 總之死都要買左樓先

戇鳩仔 租租知閪咩

乜春係租租

有時可以新樓差過舊樓,唔好睇少
成世人搬過咁多次屋,間屋有問題個兩次就係新樓所謂豪宅

買得豪宅做咩唔收樓前幾千數驗下先收樓 有咩都可以執漏
睇到啲公屋窮鬼諗野既方法 價值觀, 有時都會明白點解呢班人會窮成世

根本個社會出現問題,又屈落個人到

未修身學咩人講齊家治國平天下?

關咩事? 係你呢種人歧視窮人

係你地的思想令人側目
收皮啦廢物,睇下展銷幾多人排隊買,禁出去,大把人討論買邊。係貴,但回報最高,又真係有大把需求,廢物就返印度hea日晨啦
收皮啦廢物,睇下展銷幾多人排隊買,禁出去,大把人討論買邊。係貴,但回報最高,又真係有大把需求,廢物就返印度hea日晨啦

其實呢政府係有責任幫助弱勢社群
而香港政府的確有咁做

先唔好講咩,你真係無收入生活唔多
你可以申請綜援,我從來聽過香港新一代要搞到訓街
唔計青少年反叛離家出走嗰啲

政府無責任要支持你買樓,佢只有責任令你有個地方住
更加無責任支持你買iphone 8, 買yeezy,每年去2次日本
之後再好平咁賣層樓比你

社會進步,啱。好多嘢唔可以用以前同而家比
以前無smartphone 一樣咁生活,而家你跌咗電話仲慘過無飯食

但基本生存條件係不變,屌 以前香港打仗隨時成幢樓炸爛咗
我老豆嘅家姐就係2戰果時訓訓下成幢樓炸爛咗死鬼埋
以前啲人艱難過而家好多掛?唔好話買唔買得起樓,有無聽日都未知
咪又係咁生活。

你話我唔想生存,要生活要work life balance
咁你咪努力啲去完成你呢個夢想囉
而家又唔係冇機會,香港大把人有work life balance
你都可以架,不過方法唔係屌個社會囉

你好撚on9...

真係好on9
屌 佢話香港有好多人work life balance
咁我估你連work life balance都唔知係咩
得閒出下去旅行 睇下人地國家係點啦 on9仔
而香港政府的確有咁做

更加無責任支持你買iphone 8, 買yeezy,每年去2次日本
之後再好平咁賣層樓比你

以前無smartphone 一樣咁生活,而家你跌咗電話仲慘過無飯食

以前啲人艱難過而家好多掛?唔好話買唔買得起樓,有無聽日都未知
咪又係咁生活。

而家又唔係冇機會,香港大把人有work life balance

你好撚on9...

真係好on9

人地還人地 , 我地還我地
你唔攞非洲同香港比
傻仔
咩都睇下人地國家點
依家香港好撚差咩
你無得食無得住呀
成日唱衰香港
正一仆街仔憤青
有樓我奶共點話
On99 香港樓都話貴 未小學畢畢?
On99 香港樓都話貴 未小學畢業
而香港政府的確有咁做

之後再好平咁賣層樓比你

咪又係咁生活。

你好撚on9...

真係好on9

人地還人地 , 我地還我地
你唔攞非洲同香港比
傻仔
咩都睇下人地國家點
依家香港好撚差咩
你無得食無得住呀
成日唱衰香港
正一仆街仔憤青

你加油供樓

樓市GOGOGO
廢青NONONO
而香港政府的確有咁做

之後再好平咁賣層樓比你

咪又係咁生活。

你好撚on9...

真係好on9

真係唔知邊個on9
睇下人哋國家係點係咪淨係指北歐?
呢個世界好多國家架,唔係淨係得福利國家架

我唔知你work-life-balance 點定義
我嘅情況,一日返8個鐘 有時返18個鐘,有時唔返幾日, 睇公司咩情況

每年去旅行3,4個星期輕鬆下,放假同屋企人飲下茶食下飯
早收工就返屋企彈下結他寫下歌, 或者同女朋友煮下飯仔,出去拍下拖咁
我覺得好自在啊,
呢啲生活,真係好多香港人有喎

但當然你話我20幾歲啱啱出嚟做嘢打份牛工搵幾千蚊個月果時
梗係冇呢啲生活啦, 如果果時唔搏殺 而家我何來work-life-balance.
真正work-life balance係啱啱出嚟做嘢都要有work-life balance。

好多人由出黎做野,做左好多年都冇work-life balance,呢個先係而家香港好多人要求work-life balance嘅原因。

你睇下你哋成日比較嘅美國 窮果渣有冇work life balance?
無人係entitle有work-life-balance
但你有權力去爭取自己嘅work-life-balance
真正work-life balance係啱啱出嚟做嘢都要有work-life balance。

好多人由出黎做野,做左好多年都冇work-life balance,呢個先係而家香港好多人要求work-life balance嘅原因。

你睇下你哋成日比較嘅美國 窮果渣有冇work life balance?

點解冇人係entitle有work-life-balance? 所以點解全世界d老闆咁惡,就係多得你呢種人

算啦你
你已經開始鳩UP廢話
你唔覆好過覆

點解冇人係entitle有work-life-balance? 所以點解全世界d老闆咁惡,就係多得你呢種人

大佬呀,想要自己嘅嘢唔自己去爭取,要人哋俾你
係咩類型嘅思想呀?

假設你老豆係李嘉誠,誠哥話你今年諗掂點樣+20% revenue
掂咗就俾咗間公司你管

你又問你老豆點解唔可以就咁俾我咁呀?

算啦你
你已經開始鳩UP廢話
你唔覆好過覆

廢話?根本你以為你呢種人自己個套價值觀係啱,要全世界人跟你,唔跟你就屌人。唔好咁on9啦

你唔需要跟其他人呀
你可以做自己嘅決定

呢個post好似有幾個巴打都話過
你可以按自己嘅意願去生活
好處你會得到,但唔好處你亦應該承受
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞