房屋問題絕對係民怨引爆起

733 回覆
654 Like 11 Dislike
人人上到車,安居樂業,仲撚有人理你有冇真普選咩
係香港,得番六合彩俾番僅餘嘅希望我,否則對呢個社完全睇唔到希望.

申利:小弟行年廿七

sbt

其實我真心想問下點解你哋咁絕望?
樓係唔係一定要買嘅
你話幫人供樓唔抵?係人都知
如果個邏輯係咁諗,咁你打工都係幫人搵錢

租樓生活打分工一樣可以生活開心
最少我識唔少人係咁

冇諗過買樓
而家情況係租樓對好多人黎講都負擔唔到
我識唔少人已經連搬出去都放棄埋,慳左d錢去多次旅行麻醉下自己算9數
小弟行年廿七 月入萬五 典型垃圾sale屎仔
女友同年 一齊七年 兩人收入加埋四捨五入先勉強有三萬
我咁大個仲痴緊屋企住
我唔撚夠窮咩? 點解唔俾公屋我住!
我真係好羡慕身邊d同學朋友 一畢業 就有屋企人俾首期
我依d夾係中間都唔知做乜撚 公屋唔俾申請 抽居屋又排咁撚後 私人樓更加唔駛諗
依條女跟左我咁耐 我真係好想同佢一世
但係人地老母都開始有說話俾我聽
我條女都開始諗佢將來

結婚同父母一齊住,有冇自己房?有就冇問題。

有自己房
但我地咁諗啫
人地女方有其他野諗架
小弟行年廿七 月入萬五 典型垃圾sale屎仔
女友同年 一齊七年 兩人收入加埋四捨五入先勉強有三萬
我咁大個仲痴緊屋企住
我唔撚夠窮咩? 點解唔俾公屋我住!
我真係好羡慕身邊d同學朋友 一畢業 就有屋企人俾首期
我依d夾係中間都唔知做乜撚 公屋唔俾申請 抽居屋又排咁撚後 私人樓更加唔駛諗
依條女跟左我咁耐 我真係好想同佢一世
但係人地老母都開始有說話俾我聽
我條女都開始諗佢將來

2人月入3萬點解唔租樓?
既然咁想一齊生活, 付出下應該都值得?
當然最好就可以負擔到買啦
但而家又唔係冇選擇, 即係好似小朋友肚餓去麥記
老豆買個巨無霸比佢,佢問點解我買鮑魚比佢食

因為我地都仲痴緊屋企住 咁先儲到錢
係香港,得番六合彩俾番僅餘嘅希望我,否則對呢個社完全睇唔到希望.

申利:小弟行年廿七

sbt

其實我真心想問下點解你哋咁絕望?
樓係唔係一定要買嘅
你話幫人供樓唔抵?係人都知
如果個邏輯係咁諗,咁你打工都係幫人搵錢

租樓生活打分工一樣可以生活開心
最少我識唔少人係咁

冇諗過買樓
而家情況係租樓對好多人黎講都負擔唔到
我識唔少人已經連搬出去都放棄埋,慳左d錢去多次旅行麻醉下自己算9數

呢個社會去到咁樣真係好悲哀

一句講晒
所有炒賣者係全民公敵
包括炒樓既暴發戶,炒地既紅色資本,靠追求高息唔理租客死活既無良業主,主張將公營房屋私有化既陷家產,新界屯地既官商鄉黑,仲有房委會內主張收緊富戶政策,搞到二手公屋居屋瘋狂破頂既食屎委員
呢批人都係靠物業食利
榨乾香港人既既得利益者

首先 佢地做既野係合法
你覺得貴 可以唔買
而且 你可以話佢無良 但係現時制度下 佢地咁做係合法

只係發洩情緒式表達意見 係無助解決問題
解決房屋問題 不在於提供幾多單位
而係改變現行制度

制度不改 批幾多地 起幾多樓出黎 都係無用
麵粉平 唔代表麵包都一定要平賣比你

而家已經去到一個地步
唔係你買唔買or租唔租
係買唔起
租唔起既地步
係市場失效
無樓者越貧,炒樓者越富
要知道所有制度性搶掠一定都係合法
合法唔等於合於公義
而個結構係政府永遠以自由市場做擋箭牌
去放任呢種制度搶掠
點解有人乜都唔使做就可以炒樓升值圖利
點解有人做到仆街每個月大部份人工去左供樓租樓,仲要節衣縮食。
解決辦法真係一字咁淺
禁絕炒賣,公營主導,廢除鄉黑土地特權,讓所有試圖透過炒賣樓宇/土地食利既人損手離場。

香港自由市場黎 你咁做不如股票都唔比買賣

股票風險比樓大得多,樓價有政策扶持可以好屈機。股價就算有政策扶持,都唔係老奉升。

所以好難相提並論。

所以風險高就冇問題?
咁即係同炒樓基本上無問題, 只要唔係低風險就可以接收?
咁聽落似唔抵得人哋un un腳收錢多過其他原因

因為風險提高,其實加速嗰流動循環,所以股市有人會發達有人會跳樓,運作良好,機會處處。

但樓市而家咁運作,贏的人永遠贏,唔洗用腦都贏。

政府係唔應該永遠卒無產階級,而唔俾高壓力及高風險資產階級。

唔係唔抵得咩,而係咁樣的資本主義,其實係失效左。

當權者都有樓,唔卒你地唔通卒自己咩
你咪繼續係出面教政府點做囉

所以呢D post冇咩好討論,因為你根本冇資格要求敵對階級為你做咩。

兩個階級的矛盾,只有暴力可以化解。這是毛澤東主席教導我們的。
點解可以咁多錯別字
要解決, 一定係公營主導.
政府可以起d 屋, 只租不賣.
政府絕對有責任確保巿民付出合理的金錢去換取居住地方.
但係政府敀確冇責任確保你一個單位.

講係咁講.
但係呢個政府只維護既得利益者.
合法抗爭途俓, 都有機會比人DQ. 功能組別永遠存在. 試問, 點會真係有利民政策 ? (如果唔將成個政府換左佢的話)

講到既得利益者
亦包括而家死慳死抵 供緊樓既人
咁佢地又點算?

自住就真係要自理風險,將來加息失業破產,fair d我覺得要俾返一次機會佢地依規舉輪公屋,但政府絕不應資助人買樓,至於有超過一層物業炒樓個d,真係話之你啦,自由市場丫麻,倒輸馬仔唔通要馬會賠錢??

其實最重要 係要減少囤積住宅誘因
增加空置單位成本

資產增值稅 空置稅 其實都係相當唔錯調控樓市工具
有錢買咁多個單位
就應該交多D稅

又黎空置稅,香港空置率根本唔高
講到口臭

真的嗎?
發展商持有單位又算唔算
閒置土地又算唔算

空置稅 唔單止係對付現有市場上空置單位
亦係對付發展商囤貨 惜售 不錯對策

閒置土地?
邊撚到有閒置土地呀
借錢買塊地返黎唔快d起好賣走,唔通貪佢息高呀

啱啱出監呀?
發展商手上有幾多農地你又知唔知

有農地有撚用?
政府唔畀人係農地起樓架
人地拎住一塊唔起得樓嘅地,但你走去屌人做咩塊地空置唔起樓

係架 政府係唔比農地起樓架 "而家"
發展商買咁多農地用黎擺 真係錢多呀
而家好多農地 都做左 車場 貨倉 物流中轉站等等

而且 其實一路以黎 都有聲音話農地 係咪可以改變用途用黎起樓
只不過一講到農地變住宅 好多人都話官商勾結
所以阻力好大

首先 對呢類土地徵稅
可以釋放返呢D農地
早年唔係話好多人想耕田做農夫咩
飛雲 機會黎喇 仲等乜撚野呀

其次 亦係增大呢D走灰色地帶 甚至違法改變土地用途公司成本
從而減少土地 環境受破壞

最重要 就係當農地 不再是由大集團大量持有時
政府就可以考慮農地變住宅方案
至少 可以考慮放寛農地可以建小型住宅單位
其實租樓真係最戇鳩的自殺行為
你只會愈租愈窮
你的人工無可能追到租金升幅
長時間下,你會愈租愈細間
再老d, 就會租唔起
輪唔到公屋就訓街

相反
業主(我) 初頭係供得辛苦d
但長時間下 因為通漲 我會供得愈黎愈輕鬆
再者 因為層樓升值 抵消左我供樓支出
變相黎講 我係唔洗比錢就有屋住 仲要有錢賺 。 供滿左又可以加按將層樓一開二 收租

其實香港遊戲規則好簡單
開頭辛苦d 死慳都要上樓先
之後你已經無野好煩 已經贏左一大半

所以我唔係好明 點解咁多廢青上街搞搞振
係我地業主眼主 依d青年全部都係垃圾
淨係識得旅行 要自己住 要free 一個錢都洗晒去玩
記得交租啦柒頭廢青
別將自己看得那麼高
民怨又如何
佔中都佔埋
魚蛋都爆埋
仲有乜野仲可以做?
大家手上有武器嗎?沒有
他們的政治生命是取決於大家手上的選票?不是
那麼他們為什麼要買我們怕?
他們只需要將蟻民賤民提供最低賤的生存條件,以保證他們的生產力
他們只需要讓幾個反對派進入立法會,讓大家有幻想現在的法律也是經人民授權和監督,從而讓大家都順服法律
香港簡直係資本主義社會既完美案例
完全係Winner take it all
就算每次出現既所謂金融危機
邊個財主佬身家會係比危機前縮水
根本就係越來越有錢
真正被洗牌既只有蟻民
一舖清袋
永不翻身
醒下啦各位
別將自己看得那麼高
民怨又如何
佔中都佔埋
魚蛋都爆埋
仲有乜野仲可以做?
大家手上有武器嗎?沒有
他們的政治生命是取決於大家手上的選票?不是
那麼他們為什麼要買我們怕?
他們只需要將蟻民賤民提供最低賤的生存條件,以保證他們的生產力
他們只需要讓幾個反對派進入立法會,讓大家有幻想現在的法律也是經人民授權和監督,從而讓大家都順服法律
香港簡直係資本主義社會既完美案例
完全係Winner take it all
就算每次出現既所謂金融危機
邊個財主佬身家會係比危機前縮水
根本就係越來越有錢
真正被洗牌既只有蟻民
一舖清袋
永不翻身
醒下啦各位

中肯
最閉係老一輩唔覺得最大問題既係政府 仲話我地後生成日淨係怨政府 包括我老母
最閉係老一輩唔覺得最大問題既係政府 仲話我地後生成日淨係怨政府 包括我老母

其實真條唔關政府事
政府想旭都無得旭呀

其實真條唔關政府事
政府想旭都無得旭呀

貪曾一定係有份造成今日檈市失控元兇之一

其實唔係政府無得郁
而係左右做人難

打冧樓市有幾難 幾個政策落去就可以搞掂
先唔好理利益集團牽扯
打冧左樓市 香港經濟仲頂唔頂得住
樓市冧 無樓人士固然高興可以入市
咁有樓人士又點呢

係 投資有風險
但如果犀於政府高度介入而引致
我諗到時五十萬人上街不是夢

但樓市維持高位
又令無殼人士心寒

有幾多人已經放棄置業
轉為有錢就買野 去旅行 飲食 消費生活
住屋問題 可以點解決?
就算而家樓價大跌一半
其實個價都仲有好多人負擔唔到

根本而家公營房屋制度
存在極大問題
補地價制度 公營房屋 變做私樓
令到公營房屋 變成炒賣品

而亦因為補地價制度
令到公營房屋 不斷減少
起幾多都無用
因為當有利可圖時
就會被人出售

解決香港房屋問題第一步
就係要效法新加坡組屋制度

所有人 一生只可以購買一次公營房屋
而該單位 只可以賣予同樣有購買權人士 OR 政府
而賣價不得高於買價

該單位持有人 如身故 可由子女 親屬繼續持有
但只限仍有購買權人士 而經此方式取得該單位者
會被視為使用該購買權

另 單位持有人 不得持有其他物業 否則會按物業持有量徵稅 OR 強收單位

如果真係可以實行以上政策
公營房屋不斷增加 而且亦可限制擁有者 係真正自住

咪on9... 第一,香港有一半30歲以上既人都係有能力買樓。第二,你以為樓係必需品?個個都要負擔到?

第一我唔comment
第二我覺得你岩, 樓唔係必須品, 但係住一定係, 依家d 租金已經貴到失左控. 政府係咪應該起多d 屋 ? 唔係話賣, 比人用返合理租金去租都好啦屌佢老母

其實真條唔關政府事
政府想旭都無得旭呀

其實唔係政府無得郁
而係左右做人難

先唔好理利益集團牽扯
咁有樓人士又點呢

係 投資有風險

但樓市維持高位
又令無殼人士心寒

有幾多人已經放棄置業

死症,無得掃
現代版佃農社會
姦田改為租樓
林鄭根本睇死你班港豬唔敢作反
日日放150條蝗蟲落嚟
啲樓唔貴就假啦

一句講晒
所有炒賣者係全民公敵
包括炒樓既暴發戶,炒地既紅色資本,靠追求高息唔理租客死活既無良業主,主張將公營房屋私有化既陷家產,新界屯地既官商鄉黑,仲有房委會內主張收緊富戶政策,搞到二手公屋居屋瘋狂破頂既食屎委員
呢批人都係靠物業食利
榨乾香港人既既得利益者

首先 佢地做既野係合法
你覺得貴 可以唔買
而且 你可以話佢無良 但係現時制度下 佢地咁做係合法

只係發洩情緒式表達意見 係無助解決問題
解決房屋問題 不在於提供幾多單位
而係改變現行制度

制度不改 批幾多地 起幾多樓出黎 都係無用
麵粉平 唔代表麵包都一定要平賣比你

而家已經去到一個地步
唔係你買唔買or租唔租
係買唔起
租唔起既地步
係市場失效
無樓者越貧,炒樓者越富
要知道所有制度性搶掠一定都係合法
合法唔等於合於公義
而個結構係政府永遠以自由市場做擋箭牌
去放任呢種制度搶掠
點解有人乜都唔使做就可以炒樓升值圖利
點解有人做到仆街每個月大部份人工去左供樓租樓,仲要節衣縮食。
解決辦法真係一字咁淺
禁絕炒賣,公營主導,廢除鄉黑土地特權,讓所有試圖透過炒賣樓宇/土地食利既人損手離場。

香港自由市場黎 你咁做不如股票都唔比買賣

股票風險比樓大得多,樓價有政策扶持可以好屈機。股價就算有政策扶持,都唔係老奉升。

所以好難相提並論。

所以風險高就冇問題?
咁即係同炒樓基本上無問題, 只要唔係低風險就可以接收?
咁聽落似唔抵得人哋un un腳收錢多過其他原因

因為風險提高,其實加速嗰流動循環,所以股市有人會發達有人會跳樓,運作良好,機會處處。

但樓市而家咁運作,贏的人永遠贏,唔洗用腦都贏。

政府係唔應該永遠卒無產階級,而唔俾高壓力及高風險資產階級。

唔係唔抵得咩,而係咁樣的資本主義,其實係失效左。

當權者都有樓,唔卒你地唔通卒自己咩
你咪繼續係出面教政府點做囉

所以呢D post冇咩好討論,因為你根本冇資格要求敵對階級為你做咩。

兩個階級的矛盾,只有暴力可以化解。這是毛澤東主席教導我們的。

呢樣我都好同意
但係搏命ge 人永遠唔係直接得益者. 而且成功機會低.
但係香港去到咁的地步, 認真, 想要民主自由/後代有機會有間屋住下, 已經要去到命都唔要咁殺人放火先有機會.

其實真條唔關政府事
政府想旭都無得旭呀

其實唔係政府無得郁
而係左右做人難

先唔好理利益集團牽扯
咁有樓人士又點呢

係 投資有風險

但樓市維持高位
又令無殼人士心寒

有幾多人已經放棄置業

死症,無得掃
現代版佃農社會
姦田改為租樓

其實唔係無得救
不過一定要行出第一步
唔改變公營房屋政策 講乜都無用

另外天橋底 可以利用 放幾個貨櫃 或者 組合式房屋
已經可以提供唔少單位

放寛工廠大廈規管 可以住人
當然 以防政策為工廈鬆綁後 引發大幅度加租
要列明只有登記並獲批準 先可以合法出租
當然 要受租金監管啦

其實真條唔關政府事
政府想旭都無得旭呀

其實唔係政府無得郁
而係左右做人難

先唔好理利益集團牽扯
咁有樓人士又點呢

係 投資有風險

但樓市維持高位
又令無殼人士心寒

有幾多人已經放棄置業

死症,無得掃
現代版佃農社會
姦田改為租樓

其實唔係無得救
不過一定要行出第一步
唔改變公營房屋政策 講乜都無用

另外天橋底 可以利用 放幾個貨櫃 或者 組合式房屋
已經可以提供唔少單位

放寛工廠大廈規管 可以住人
當然 以防政策為工廈鬆綁後 引發大幅度加租
要列明只有登記並獲批準 先可以合法出租
當然 要受租金監管啦

政府唔改變150蝗政策講乜都冇用.
而一日中共掌權, 呢個政策都唔會改. 中共的目的就係逼死曬你d 香港青年.
政府亦冇必要理你d 蟻民, 因為巿民根本冇一個合理機制去監察政府. 你有你屌, 佢有佢自肥.
你唔搵命搏, 根本冇人會理. 雖然搏左都好大機會唔理你.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞