房屋問題絕對係民怨引爆起

733 回覆
654 Like 11 Dislike
其實政府都叫人搬上大陸住,推左唔少政策叫人番去住,例如住大陸照可拎綜援,最終推哂窮撚上大陸,咪解決住屋問題,有錢大陸戈則搬落黎住

如果大陸係法治社會,香港邊會屈埋咁多人係度住,啲人留係香港就係因為制度,如果香港行大陸果套,變到人治,人工又同大陸差唔多,撚有咁多人仲留係度咩,我都走啦

大陸其實而家已經變咗好多
你話仲有冇貪污舞弊?梗係有
50,60年代話時果渣一日未死,大陸一樣係咁腐敗
但如果有接觸大陸新一代嘅年青人,只要唔係係鄉下耕田無讀書果啲
基本上都好有教養。一個國家改變唔係一時三刻
尤其大陸早年真係太誇張
仲有政府唔應該阻人炒樓,果D咩辣招全部都ON9

炒樓係可以令人向上就無產到有資產既好機會,而家直情令一D無產人士唔可以係短時間問上爬
炒樓的確會令樓市瘋狂,但瘋狂到盡頭就會向下趺,又有一個重生機會(好似97咁)

而家果D辣招不單令無產階級分享唔到樓市既好處,仲令到市場冇晒2手樓交頭

個個迫住去買一手樓,搞到個市錯晒

要令個社會d 人向上流,就唔係靠炒樓喇。你個社會鼓勵多勞多得,按勞/按才能分配,已經係一個鼓勵人上流嘅方法。

你呢個同房屋政策完全無關
離左題

我係回應番會員高登色狼嘅言論姐。 但而家香港個房屋政策都唔係鼓勵緊人向上流,好多人因為私樓太貴買唔到,寧願低d人工去排公屋。

點解你覺得政府唔鼓勵人向上遊?
低的人工拜公屋唔代表一世喎?
你可以排到公屋之後,每月支出低咗 利用多咗果部分
去做令你增加機會買私樓機會嘅嘢(假設你係想買私樓)

而家私樓樓價咁癲,居屋又咁難抽,唔認同政府鼓勵緊人向上流

巴打你有冇地方住?

炒樓係可以令人向上就無產到有資產既好機會,而家直情令一D無產人士唔可以係短時間問上爬
炒樓的確會令樓市瘋狂,但瘋狂到盡頭就會向下趺,又有一個重生機會(好似97咁)

而家果D辣招不單令無產階級分享唔到樓市既好處,仲令到市場冇晒2手樓交頭

好少可連登有人識咁樣諗野
要記住香港樓價試過癲到飛天,亦試過沉到發臭
中間都係充滿炒賣,冇一條公式係炒賣=樓價只升不跌
買左overvalued既資產既人,終有日會被市場懲罰
反而政府用行政手段干擾市場運作,一般市民受害仲大
尤其係儲左D錢原本等上車既市民

咁樓市爆煲,都係炒賣過度,攪到個泡沫爆左。爆左過一排又再炒過,例如香港沙士之後樓價冇跌過,同期仲多左班大陸人落黎炒埋一份。

咁爆咗咪可以比之前有準備嘅人買樓,唔係咩?
我個朋友沙士之後買咗淘大E座高層,買果時90萬

咁要等到幾時? 即係未爆之前唔駛買樓? 每個時侯都有人需要買樓

知道幾時爆到時就唔輪到你買啦
無人需要買樓,大家只係"想"買樓
唔係需要買樓

樓係必須品,根本就唔應該比樓價變化咁大

住係必須,但樓/買樓唔係必需品 唔好搞錯
其實政府都叫人搬上大陸住,推左唔少政策叫人番去住,例如住大陸照可拎綜援,最終推哂窮撚上大陸,咪解決住屋問題,有錢大陸戈則搬落黎住

10年前已經好多人講緊 呢個係最好辦法
係政府角度 可以引入多啲人去開發大陸
香港人亦可以解決生活問題

但唔太work的,香港人有英國民族嘅驕傲
大陸太cheap,睇唔上眼,叫佢去英國工作就ok

但有部份唔係咁諗嘅香港人,10年前20年前上去
而家已經發咗達

係有部分人嫌大陸cheap,不過身邊有唔少香港朋友大陸娶妻搬埋上係大陸買樓,仲要係80後,不過都會兩地走

不過仲屈係香港既窮撚,唔少選擇唔生,長遠自然解決居住問題

要令個社會d 人向上流,就唔係靠炒樓喇。你個社會鼓勵多勞多得,按勞/按才能分配,已經係一個鼓勵人上流嘅方法。

而家係多勞多得呀,只係嫌個"多得"唔夠多係咪?

睇唔到多勞多得,香港D人有錢未又係靠炒股炒樓

你打兩份工 收入一定多過你只係做依家果份工架喎
政府無管制你唔可以用勞力去賺多啲錢喎巴打

你都可以炒架, 香港無工業,無農業
咁係靠呢啲架喎 除非你搬去第二個國家住架姐
仲有 回應埋d後生仔
"後生應該玩 唔通到老先玩咩"
做人唔係睇一刻間
長遠長時間的舒適幸福先係皇道

比你癲玩癲食癲旅行
你依秒真係好爽既
但做人唔係得依一秒
除非你玩完就自殺啦
但係d廢青用盡光陰去玩夠
之後就屌政府
咁樣就講唔通囉

終於有識野嘅巴打

點解假設所有年青人都因為掛住玩/旅行,所以買唔到樓? 同劉鳴煒話去少次日本就上到車有咩分別?

反而係有D人一味盲目服從香港嗰套自由市場制度,一味服從在上位者,連基本思考能考力能冇左。

劉鳴煒冇講錯喎
而家唔係話一定上到車,但改變下自己生活習慣的確增加上車機會喎

我覺得香港好多人比人洗左腦。一味強調上車,一味死慳死抵去捱幾十年,為左供完間幾百呎,成萬蚊呎嘅樓,仲要屌人地廢青成日掛住玩/旅行。

其實好多人一年去一至兩次旅行,我唔認為去少呢一至兩次旅行,會可以增加上車機會

呢個係真實

你一個月儲9千,一年都有近10萬
假設你23歲開始儲,去到30歲己經有70萬

女朋友都供埋一份,儲夠100萬唔難

問題唔少香港新一代,畢業打份工人工低,又冇上進心,政府D外判工好多廢青做,人工得一萬左右唔會加薪都大把人報

其實呢我而家一個月儲一萬蚊左右,但跟番你個講法,儲夠100萬,上唔上到車都係一個問題,而家d私樓咁貴,抽居屋又要講運氣。同埋比你上到車,未又係要慢慢供幾十年

做人就唔好咁離地。

1百萬都上唔到樓 妳買咩呀

好少可連登有人識咁樣諗野
要記住香港樓價試過癲到飛天,亦試過沉到發臭
中間都係充滿炒賣,冇一條公式係炒賣=樓價只升不跌
買左overvalued既資產既人,終有日會被市場懲罰
反而政府用行政手段干擾市場運作,一般市民受害仲大
尤其係儲左D錢原本等上車既市民

咁樓市爆煲,都係炒賣過度,攪到個泡沫爆左。爆左過一排又再炒過,例如香港沙士之後樓價冇跌過,同期仲多左班大陸人落黎炒埋一份。

咁爆咗咪可以比之前有準備嘅人買樓,唔係咩?
我個朋友沙士之後買咗淘大E座高層,買果時90萬

咁要等到幾時? 即係未爆之前唔駛買樓? 每個時侯都有人需要買樓

冇人有水晶球
但可以肯定既係
政府既ssd係將呢日到黎既日子推遲

認同,次按危機難爆好多
唔撚比大陸人買樓咪得囉 係香港少左大陸人買樓根本就少左好多所謂既需求
當然更好既係唔比炒樓

離左題

我係回應番會員高登色狼嘅言論姐。 但而家香港個房屋政策都唔係鼓勵緊人向上流,好多人因為私樓太貴買唔到,寧願低d人工去排公屋。

巴打你有冇地方住?

我住緊公屋,但覺得所謂支出少左,都係負擔唔起私樓

原來你係公屋仔 , 難怪思想會咁

如果大陸係法治社會,香港邊會屈埋咁多人係度住,啲人留係香港就係因為制度,如果香港行大陸果套,變到人治,人工又同大陸差唔多,撚有咁多人仲留係度咩,我都走啦

大陸其實而家已經變咗好多
你話仲有冇貪污舞弊?梗係有
50,60年代話時果渣一日未死,大陸一樣係咁腐敗
但如果有接觸大陸新一代嘅年青人,只要唔係係鄉下耕田無讀書果啲
基本上都好有教養。一個國家改變唔係一時三刻
尤其大陸早年真係太誇張

番大陸住係適應問題,你份工係香港的話,又要過關落黎番工,仲要生活環境問題。

要得益就要付出架啦

離左題

巴打你有冇地方住?

我住緊公屋,但覺得所謂支出少左,都係負擔唔起私樓

原來你係公屋仔 , 難怪思想會咁

咁又唔好咁講,好多叻人都係住公屋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞