房屋問題絕對係民怨引爆起

733 回覆
654 Like 11 Dislike
難聽啲講句 房屋問題舒緩到(當然係好耐之後嘅事)仲撚有人爭取真普選咩
其實呢政府係有責任幫助弱勢社群
而香港政府的確有咁做

先唔好講咩,你真係無收入生活唔多
你可以申請綜援,我從來聽過香港新一代要搞到訓街
唔計青少年反叛離家出走嗰啲

政府無責任要支持你買樓,佢只有責任令你有個地方住
更加無責任支持你買iphone 8, 買yeezy,每年去2次日本
之後再好平咁賣層樓比你

社會進步,啱。好多嘢唔可以用以前同而家比
以前無smartphone 一樣咁生活,而家你跌咗電話仲慘過無飯食

但基本生存條件係不變,屌 以前香港打仗隨時成幢樓炸爛咗
我老豆嘅家姐就係2戰果時訓訓下成幢樓炸爛咗死鬼埋
以前啲人艱難過而家好多掛?唔好話買唔買得起樓,有無聽日都未知
咪又係咁生活。

你話我唔想生存,要生活要work life balance
咁你咪努力啲去完成你呢個夢想囉
而家又唔係冇機會,香港大把人有work life balance
你都可以架,不過方法唔係屌個社會囉
仲有政府唔應該阻人炒樓,果D咩辣招全部都ON9

炒樓係可以令人向上就無產到有資產既好機會,而家直情令一D無產人士唔可以係短時間問上爬
炒樓的確會令樓市瘋狂,但瘋狂到盡頭就會向下趺,又有一個重生機會(好似97咁)

而家果D辣招不單令無產階級分享唔到樓市既好處,仲令到市場冇晒2手樓交頭

個個迫住去買一手樓,搞到個市錯晒

好少可連登有人識咁樣諗野
要記住香港樓價試過癲到飛天,亦試過沉到發臭
中間都係充滿炒賣,冇一條公式係炒賣=樓價只升不跌
買左overvalued既資產既人,終有日會被市場懲罰
反而政府用行政手段干擾市場運作,一般市民受害仲大
尤其係儲左D錢原本等上車既市民

我一向講果D都係社會最赤裸既真理
係呢到D憤青話我係5毛 同 冇人性

冇人性果個唔係我, 係個社會
你唔了解社會運作,唔識自己去迎合個社會
你永遠都只係輸家

人生得果幾十年命, 你地就晒左廿幾30年去諗D無謂野
值得咩

同道者
其實呢政府係有責任幫助弱勢社群
而香港政府的確有咁做

先唔好講咩,你真係無收入生活唔多
你可以申請綜援,我從來聽過香港新一代要搞到訓街
唔計青少年反叛離家出走嗰啲

政府無責任要支持你買樓,佢只有責任令你有個地方住
更加無責任支持你買iphone 8, 買yeezy,每年去2次日本
之後再好平咁賣層樓比你

社會進步,啱。好多嘢唔可以用以前同而家比
以前無smartphone 一樣咁生活,而家你跌咗電話仲慘過無飯食

但基本生存條件係不變,屌 以前香港打仗隨時成幢樓炸爛咗
我老豆嘅家姐就係2戰果時訓訓下成幢樓炸爛咗死鬼埋
以前啲人艱難過而家好多掛?唔好話買唔買得起樓,有無聽日都未知
咪又係咁生活。

你話我唔想生存,要生活要work life balance
咁你咪努力啲去完成你呢個夢想囉
而家又唔係冇機會,香港大把人有work life balance
你都可以架,不過方法唔係屌個社會囉

反而我覺得香港情況係住方面又真係好惡劣,無論樓價同居住環境都係
屌尻社會都正常,但屌作為情緒發洩係ok
除此之外係幫唔到任何野
要認清有咩方法可以改善目前既情況
唔好一方面又要樓價平d住大d
一方面填海又乜柒中華白海豚會死
永遠都有give and take

基本上同意
香港居住環境老實我又唔覺得惡劣
單位細樓價貴的確係事實,但有冷氣有寬頻,要買咩日用品買餸等都好方便
我唔認為咁樣居住環境算係惡劣。只係想同理想有距離

發洩真係幫唔到任何嘢,想要咩嘢就諗下辦法實現
香港政府真係算唔錯,你要考慮而家好多嘢唔係香港政府話事
你幾唔鍾意都好,香港係屬於強國,你點唔願意都好
香港同強國接軌係必然嘅事2地一定會通,只係幾時嘅問題

香港連醫療都做得好好,你换個腎都係收你每日房錢咋
咁鍾意同美國比,你係美國生cancer 你賣咗層樓都唔掂呀

炒樓係可以令人向上就無產到有資產既好機會,而家直情令一D無產人士唔可以係短時間問上爬
炒樓的確會令樓市瘋狂,但瘋狂到盡頭就會向下趺,又有一個重生機會(好似97咁)

而家果D辣招不單令無產階級分享唔到樓市既好處,仲令到市場冇晒2手樓交頭

要令個社會d 人向上流,就唔係靠炒樓喇。你個社會鼓勵多勞多得,按勞/按才能分配,已經係一個鼓勵人上流嘅方法。

而家係多勞多得呀,只係嫌個"多得"唔夠多係咪?

要令個社會d 人向上流,就唔係靠炒樓喇。你個社會鼓勵多勞多得,按勞/按才能分配,已經係一個鼓勵人上流嘅方法。

你呢個同房屋政策完全無關
離左題

我係回應番會員高登色狼嘅言論姐。 但而家香港個房屋政策都唔係鼓勵緊人向上流,好多人因為私樓太貴買唔到,寧願低d人工去排公屋。

點解你覺得政府唔鼓勵人向上遊?
低的人工拜公屋唔代表一世喎?
你可以排到公屋之後,每月支出低咗 利用多咗果部分
去做令你增加機會買私樓機會嘅嘢(假設你係想買私樓)
老老實實 個人入息税低 無銷售税
唔係靠樓市交易推高印花 庫房邊會咁疊米去起公屋

你呢個同房屋政策完全無關
離左題

我係回應番會員高登色狼嘅言論姐。 但而家香港個房屋政策都唔係鼓勵緊人向上流,好多人因為私樓太貴買唔到,寧願低d人工去排公屋。

點解你覺得政府唔鼓勵人向上遊?
低的人工拜公屋唔代表一世喎?
你可以排到公屋之後,每月支出低咗 利用多咗果部分
去做令你增加機會買私樓機會嘅嘢(假設你係想買私樓)

廢青攞晒去HAPPY
之後屌買唔到樓
真係社會的錯?
老老實實 個人入息税低 無銷售税
唔係靠樓市交易推高印花 庫房邊會咁疊米去起公屋

佢哋會話收多啲有錢人嘅稅
但又唔諗下呢個低稅率係吸引其他人嚟投資同創做就業機會嘅重點
講就咁講,不過香港人就好忍得

而家忍得係因為仲有工開
可以暫時透過旅行消費去麻醉住既痛苦
當經濟下滑時
又失業,供樓既就斷供,想輪公屋又起碼等十年八年
上次大蕭條都要涯6年
今次呢個泡沫係比上次大n倍
又積左一批等入市既人
我估爆時仲會引到一批人接火棒陪葬

agree...
所以我的玩法就係在外地收集物業等港爆
賣出外地樓要平掃港樓..
利申2010買了綠表居屋...已供斷了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞