房屋問題絕對係民怨引爆起

733 回覆
654 Like 11 Dislike
住屋問題 可以點解決?
就算而家樓價大跌一半
其實個價都仲有好多人負擔唔到

根本而家公營房屋制度
存在極大問題
補地價制度 公營房屋 變做私樓
令到公營房屋 變成炒賣品

而亦因為補地價制度
令到公營房屋 不斷減少
起幾多都無用
因為當有利可圖時
就會被人出售

解決香港房屋問題第一步
就係要效法新加坡組屋制度

所有人 一生只可以購買一次公營房屋
而該單位 只可以賣予同樣有購買權人士 OR 政府
而賣價不得高於買價

該單位持有人 如身故 可由子女 親屬繼續持有
但只限仍有購買權人士 而經此方式取得該單位者
會被視為使用該購買權

另 單位持有人 不得持有其他物業 否則會按物業持有量徵稅 OR 強收單位

如果真係可以實行以上政策
公營房屋不斷增加 而且亦可限制擁有者 係真正自住

公屋既話可自由買賣既得補左地價的租者置其屋,呢班人要多謝董伯伯,因為唔會再有。
仲有 回應埋d後生仔
"後生應該玩 唔通到老先玩咩"
做人唔係睇一刻間
長遠長時間的舒適幸福先係皇道

比你癲玩癲食癲旅行
你依秒真係好爽既
但做人唔係得依一秒
除非你玩完就自殺啦
但係d廢青用盡光陰去玩夠
之後就屌政府
咁樣就講唔通囉

終於有識野嘅巴打

點解假設所有年青人都因為掛住玩/旅行,所以買唔到樓? 同劉鳴煒話去少次日本就上到車有咩分別?

反而係有D人一味盲目服從香港嗰套自由市場制度,一味服從在上位者,連基本思考能考力能冇左。

劉鳴煒冇講錯喎
而家唔係話一定上到車,但改變下自己生活習慣的確增加上車機會喎

我覺得香港好多人比人洗左腦。一味強調上車,一味死慳死抵去捱幾十年,為左供完間幾百呎,成萬蚊呎嘅樓,仲要屌人地廢青成日掛住玩/旅行。

其實好多人一年去一至兩次旅行,我唔認為去少呢一至兩次旅行,會可以增加上車機會

呢個係真實

你一個月儲9千,一年都有近10萬
假設你23歲開始儲,去到30歲己經有70萬

女朋友都供埋一份,儲夠100萬唔難

問題唔少香港新一代,畢業打份工人工低,又冇上進心,政府D外判工好多廢青做,人工得一萬左右唔會加薪都大把人報

咪on9啦
冇女朋友,你有70萬有撚用咩

正正常常一間2房私樓平極都要預400萬(林太山莊已經好平)
你根本過唔到壓力測試
70萬夠你一成首期/雜費/裝修費咋
月入起碼都要37k你先有資格供

除非你諗住1xx呎果d納米樓

自己70萬,女友30
家人支持100-200萬

仲唔夠上?

屋企人有100-200萬比你既話
你仲洗撚咁樣儲到30歲咩
睇下林鄭個乜9土地供應小組任命d乜人

黃遠輝任主席

呢個乜人黎,可能好多人唔知佢乜水

呢條友就係係一年前房委會內推動收緊富戶政策,逼人出去做樓奴,搞到二手公屋居屋一年內連番破頂既死pk
http://www2.hkej.com/landing/mobArticle2/id/1421880

咁富户係應該拜拜啵

睇下公屋停車場幾多靚車
初頭係供得辛苦d
但長時間下 因為通漲 我會供得愈黎愈輕鬆
再者 因為層樓升值 抵消左我供樓支出
變相黎講 我係唔洗比錢就有屋住 仲要有錢賺 。
供滿左又可以加按將層樓一開二 收租

供樓? 賺緊錢呀
上年買 , 今年已經升左100萬
自己學下計數, 唔好成日要人喂到埋口

帳面賺緊同實際賺左有分別
痴撚線
就咁睇個post已經有幾個5毛係到護主
Lihkg d 5毛多到

你呢d人就最撚冇出色

人地意見唔同就只係識話人五毛
自己又比唔到咩見解出黎反駁人

現實又冇能為力去改變
人廢真係有原因

住屋問題 可以點解決?
就算而家樓價大跌一半
其實個價都仲有好多人負擔唔到

根本而家公營房屋制度
存在極大問題
補地價制度 公營房屋 變做私樓
令到公營房屋 變成炒賣品

而亦因為補地價制度
令到公營房屋 不斷減少
起幾多都無用
因為當有利可圖時
就會被人出售

解決香港房屋問題第一步
就係要效法新加坡組屋制度

所有人 一生只可以購買一次公營房屋
而該單位 只可以賣予同樣有購買權人士 OR 政府
而賣價不得高於買價

該單位持有人 如身故 可由子女 親屬繼續持有
但只限仍有購買權人士 而經此方式取得該單位者
會被視為使用該購買權

另 單位持有人 不得持有其他物業 否則會按物業持有量徵稅 OR 強收單位

如果真係可以實行以上政策
公營房屋不斷增加 而且亦可限制擁有者 係真正自住

公屋既話可自由買賣既得補左地價的租者置其屋,呢班人要多謝董伯伯,因為唔會再有。

根本d租者置其屋第日重建之後,唔應該再比人買。公屋本身就唔應容許買賣。

德政黎,係比窮人一個上流機會
痴撚線

個Post幾多中国人係度護航。
但我最唔明就係,入面已經有幾個中国人出哂名。
成班人仲要覆佢地幫佢地開工係乜野事...
之前有個撚5毛Post可以見到話佢地5毛佢地唔會認,叫佢地中国人就唔敢唔認嫁啦

終於有識野嘅巴打

點解假設所有年青人都因為掛住玩/旅行,所以買唔到樓? 同劉鳴煒話去少次日本就上到車有咩分別?

反而係有D人一味盲目服從香港嗰套自由市場制度,一味服從在上位者,連基本思考能考力能冇左。

劉鳴煒冇講錯喎
而家唔係話一定上到車,但改變下自己生活習慣的確增加上車機會喎

我覺得香港好多人比人洗左腦。一味強調上車,一味死慳死抵去捱幾十年,為左供完間幾百呎,成萬蚊呎嘅樓,仲要屌人地廢青成日掛住玩/旅行。

其實好多人一年去一至兩次旅行,我唔認為去少呢一至兩次旅行,會可以增加上車機會

呢個係真實

問題唔少香港新一代,畢業打份工人工低,又冇上進心,政府D外判工好多廢青做,人工得一萬左右唔會加薪都大把人報

咪on9啦

你根本過唔到壓力測試

自己70萬,女友30

仲唔夠上?

ok 明哂
係有唔少人有能力上車
但有能力/=合理
俾到首期供到又點
宜家係講緊合唔合理
一個人用一生既時間加大部份搵返嚟既錢就係儲首期+供樓
咁都可以話無問題
痴撚線

你呢d人就最撚冇出色

人地意見唔同就只係識話人五毛
自己又比唔到咩見解出黎反駁人

現實又冇能為力去改變
人廢真係有原因

終於等到你出現 其實係你呢種既得利益者無視人地既反駁。自己有份製造呢個唔合理嘅現實,跟住又屌人廢

我係鬼既得利益者, 我係真正了解左社會運作,再憑自己NETWORK同努力一步一步各上爬,現實社會由石器時候都冇合理過,係你地班人天真到想要個公平公正既社會

做左咁多年人,自己睇位走啦

不能認同更多
仲有 回應埋d後生仔
"後生應該玩 唔通到老先玩咩"
做人唔係睇一刻間
長遠長時間的舒適幸福先係皇道

比你癲玩癲食癲旅行
你依秒真係好爽既
但做人唔係得依一秒
除非你玩完就自殺啦
但係d廢青用盡光陰去玩夠
之後就屌政府
咁樣就講唔通囉

終於有識野嘅巴打

劉鳴煒冇講錯喎

呢個係真實

咪on9啦

你根本過唔到壓力測試

自己70萬,女友30

仲唔夠上?

屋企人有100-200萬比你既話
你仲洗撚咁樣儲到30歲咩

低鳩能
迫走富戶都拎黎講??超得都好有錢喇喎
咁都有得錯???

5人家庭上限係330萬資產,330萬資產,唔代表330萬現金。

假設330萬現金,買天水圍可能得ge。

樓價唔係唔可以升,但脫節就大鑊,呢個剪刀差會騾死好多人。上車都有困難。

cls,有330萬資產唔租得樓???
股票就唔係錢?講到咁多人住劏房慘
唔趕富戶邊有位出番黎比公屋你住保到你有錢買樓?
yes 罵人廢青嗰班埋嚟睇埋嚟屌啦喂

藍田德田邨青年墮樓死亡。清晨5時許,該屋邨一名女保安員(63歲)發現一名青年倒臥在德欣樓對開山邊,身上染滿鮮血,大驚下立即報警。救護員接報到場,青年已陷入昏迷,立即送院搶救,惜告不治。警員到場調查,發現現場留下一攤血漬,並且檢獲遺書,證實死者姓林(19歲),在香港專業教育學院就讀,相信他由德欣樓寓所墮下,正調查他尋死原因。
爆煲爆煲!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞