房屋問題絕對係民怨引爆起

733 回覆
654 Like 11 Dislike
呢條戇鳩仔攪到我都忍唔住出聲,乜work life balance係基本 ,你一日返咁多個鐘呀,係咪一日返緊12個鐘呀,唔係就收皮啦 咩叫work life都唔識分,定你條傻鳩以為work life balance就係要規定每日返8個鐘呀
真正work-life balance係啱啱出嚟做嘢都要有work-life balance。

好多人由出黎做野,做左好多年都冇work-life balance,呢個先係而家香港好多人要求work-life balance嘅原因。

你睇下你哋成日比較嘅美國 窮果渣有冇work life balance?
無人係entitle有work-life-balance
但你有權力去爭取自己嘅work-life-balance

點解冇人係entitle有work-life-balance? 所以點解全世界d老闆咁惡,就係多得你呢種人

大佬呀,想要自己嘅嘢唔自己去爭取,要人哋俾你
係咩類型嘅思想呀?

假設你老豆係李嘉誠,誠哥話你今年諗掂點樣+20% revenue
掂咗就俾咗間公司你管

你又問你老豆點解唔可以就咁俾我咁呀?

work-life-balance係基本權利,點解要爭取先有?

邊度有寫work-life-balance 係基本權利?
你唔好話有個500億身家爸爸係基本權利?

其實再同佢講野係浪費時間
佢除左係窮人思維 仲係 廢柴想食殘廢餐

香港唔少你呢種人,一味歧視人窮,一味灌輸d奴才思想比人

而家無人叫人做奴才呀,而家係講緊點樣先可以擺脫唔做奴才

所以而未要講work-life balance,正視工時長嘅問題

正視工時長係應該搵過份工時短嘅工

其實果位仁兄應該係心有餘而力不足
想買樓想work-life balance想好生活
但係又冇本事....所以就推卸責任比政府/資本主義/各樣

而家香港啲打工仔邊有追求work life balance嘅資格呀長短周加18hr ot per week根本係極之平常嘅事
做唔到就屎都無得你食
拿,你一日返十二個鐘以上,一個禮拜返六日,你就可以講你得work無life,是問有啲本事既人,點會好似你咁慘呀
拿,你一日返十二個鐘以上,一個禮拜返六日,你就可以講你得work無life,是問有啲本事既人,點會好似你咁慘呀

你又唔好咁講,啲i banker都幾有本事嘅
仲有呀,你地廢青咪撚再講買樓啦,真係好醜呀 唔好再拎人地做例子,你望下自已咩料先,讀書唔成,搵唔到好工,就唔好拉埋人地嚟講,反省下自已先啦
照你條廢柴咁講
咩都係老奉啦

唔係咩都老奉,但work-life balance係必需

你到底講唔講得出work-life-balance點解係必須???

I want 同 I need 係好唔同架喎

你工時長,休息時間少,第二日無精神做野,影響工作效率,公司都有影響喇。
如果你有家庭,你都要抽時間陪屋企人啦。

其實我覺得你一係假膠, 一係真on9, 一係嗰d以為ot愈多愈好個D奴才

而家無人講過ot越多越好....
你工時有幾長? 長到無8個鐘訓覺?
真正work-life balance係啱啱出嚟做嘢都要有work-life balance。

好多人由出黎做野,做左好多年都冇work-life balance,呢個先係而家香港好多人要求work-life balance嘅原因。

你睇下你哋成日比較嘅美國 窮果渣有冇work life balance?
無人係entitle有work-life-balance
但你有權力去爭取自己嘅work-life-balance

點解冇人係entitle有work-life-balance? 所以點解全世界d老闆咁惡,就係多得你呢種人

大佬呀,想要自己嘅嘢唔自己去爭取,要人哋俾你
係咩類型嘅思想呀?

假設你老豆係李嘉誠,誠哥話你今年諗掂點樣+20% revenue
掂咗就俾咗間公司你管

你又問你老豆點解唔可以就咁俾我咁呀?

work-life-balance係基本權利,點解要爭取先有?

邊度有寫work-life-balance 係基本權利?
你唔好話有個500億身家爸爸係基本權利?

其實再同佢講野係浪費時間
佢除左係窮人思維 仲係 廢柴想食殘廢餐

香港唔少你呢種人,一味歧視人窮,一味灌輸d奴才思想比人

而家無人叫人做奴才呀,而家係講緊點樣先可以擺脫唔做奴才

所以而未要講work-life balance,正視工時長嘅問題

正視工時長係應該搵過份工時短嘅工

其實果位仁兄應該係心有餘而力不足
想買樓想work-life balance想好生活
但係又冇本事....所以就推卸責任比政府/資本主義/各樣

點解一定要唔work-life balance可以買到樓?咁證明香港樓價有問題。

都無人話香港樓價無問題...
但講到尾點解一定要買樓?
呢條戇鳩仔攪到我都忍唔住出聲,乜work life balance係基本 ,你一日返咁多個鐘呀,係咪一日返緊12個鐘呀,唔係就收皮啦 咩叫work life都唔識分,定你條傻鳩以為work life balance就係要規定每日返8個鐘呀

咁多奴才 其實番8個鐘先係正常,不過現實好多人番緊12個鐘,仲要OT。

你好撚戇鳩 一日返4個鐘,一個禮拜返3日先係正常
住屋問題 可以點解決?
就算而家樓價大跌一半
其實個價都仲有好多人負擔唔到

根本而家公營房屋制度
存在極大問題
補地價制度 公營房屋 變做私樓
令到公營房屋 變成炒賣品

而亦因為補地價制度
令到公營房屋 不斷減少
起幾多都無用
因為當有利可圖時
就會被人出售

解決香港房屋問題第一步
就係要效法新加坡組屋制度

所有人 一生只可以購買一次公營房屋
而該單位 只可以賣予同樣有購買權人士 OR 政府
而賣價不得高於買價

該單位持有人 如身故 可由子女 親屬繼續持有
但只限仍有購買權人士 而經此方式取得該單位者
會被視為使用該購買權

另 單位持有人 不得持有其他物業 否則會按物業持有量徵稅 OR 強收單位

如果真係可以實行以上政策
公營房屋不斷增加 而且亦可限制擁有者 係真正自住

一句講晒
所有炒賣者係全民公敵
包括炒樓既暴發戶,炒地既紅色資本,靠追求高息唔理租客死活既無良業主,主張將公營房屋私有化既陷家產,新界屯地既官商鄉黑,仲有房委會內主張收緊富戶政策,搞到二手公屋居屋瘋狂破頂既食屎委員
呢批人都係靠物業食利
榨乾香港人既既得利益者

首先 佢地做既野係合法
你覺得貴 可以唔買
而且 你可以話佢無良 但係現時制度下 佢地咁做係合法

只係發洩情緒式表達意見 係無助解決問題
解決房屋問題 不在於提供幾多單位
而係改變現行制度

制度不改 批幾多地 起幾多樓出黎 都係無用
麵粉平 唔代表麵包都一定要平賣比你

如果無左高地價政策, 政府開支錢從可來, 到時多數要加稅, 一加稅但更本無人支持, 到時又係loop...
點解一日返8個鐘先正常,你唔好咁奴才啦 傻閪

咁多奴才 其實番8個鐘先係正常,不過現實好多人番緊12個鐘,仲要OT。

你好撚戇鳩 一日返4個鐘,一個禮拜返3日先係正常

你係老細?定係奴才員工?

仲唔快啲同你老細講下,點解要8個鐘呀 你咁撚本事,問你老細咩叫work life balance 啦,唔夠膽呀?
照你條廢柴咁講
咩都係老奉啦

唔係咩都老奉,但work-life balance係必需

你到底講唔講得出work-life-balance點解係必須???

I want 同 I need 係好唔同架喎

人必須要空氣先可以生存
但你無work-life-balance唔會死喎
又可來必須呢

之前有單新聞冇work-life-balance,個人過勞死

你出街返工都有可能會撞車死
不如唔洗你返工, 仲會每個月比十萬蚊你啦
原來又係用你自己諗既野就當正確,你認為8個鐘就係work life balance
好多奴才現哂形

好過你食皇家飯
即係識得講人地係奴才 我笑鳩你返8個鐘都係奴才呀,回應下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞