房屋問題絕對係民怨引爆起

733 回覆
654 Like 11 Dislike
其實你地D 淡淡 睇野咁撚負面, 不如人都唔好做依家就死左去啦
到你買樓又會即刻跌
樓市唔跌啦 又壞LIFT 又要維修

咁負面唔好做人啦
簡直講到咩衰野都會係你地身上發生咁

我唔係咁睇喎
你買架10萬棍波車淨係預停車場租、油費、牌費、保險就夠?唔洗預整車?唔洗預意外?
我只係比你更加現實姐
能力內輸得起就去搏,呢個階段輸唔起咪唔搏囉,就係咁簡單咋嘛

痴線
你咁諗你一世唔洗買樓
仲有攞車同樓比真心ON9

如果你明知層樓危樓你仲買咁就係你ON9啦
好地地樓有咩要整同保養呀
我屌你咩

危樓
crack洗唔洗整
spalling洗唔洗整
water seepage 洗唔洗整呀大判QS
車同樓唔可比既係value唔會appreciate, 本質都一樣係唔易變賣既固定資產

我只係話岩岩好有資格搏既人唔應該搏姐

你講果d case萬中無一
..有咩好參考

你個牌係咪淘返黎
依家d maintenance咁好搵代表左d咩
唔博咪一樣窮到仆街

咪就係,搏起碼仲有機會

咁你不如將預供樓d錢買馬買波買六合彩
起碼賭波輸左唔洗破產

少講無謂野 儲多個錢等機會啦
我都係2016年調整果陣入市
準備好自己等機會
而唔係鳩UP廢話買唔到呀

我一向的取態都係,
錢一定要儲. 我依家都儲緊.
進修讀書亦要.
認同要儲錢, 有機會先入到巿.
但係個制度明顯有問題, 政府一樣要照屌.
屌撚柒個政府, 遊行 同 儲錢冇衝突

冇錯,你呢d係正確態度
但好多傻仔以為屌撚完政府冇左件事
聽網上d on9西老點乜撚俾層樓綁住青春
跟手大條道理fing撚晒佢

所以我就一直都唔明有條友係咁係度屌班後生呢,又唔上進又唔努力淨係識去旅行有錢fing晒佢,事實上亦都有後生仔係等緊機會

個別例子有咩好討論
依家社會普遍都係貪食玩廢青

我屌都係屌果班廢青
鬼唔知黑社會都有好人咩
問題係識諗的後生仔少之又少
唔博咪一樣窮到仆街

咪就係,搏起碼仲有機會

起碼賭波輸左唔洗破產

準備好自己等機會

我一向的取態都係,
進修讀書亦要.

冇錯,你呢d係正確態度

所以我就一直都唔明有條友係咁係度屌班後生呢,又唔上進又唔努力淨係識去旅行有錢fing晒佢,事實上亦都有後生仔係等緊機會

講真, 雖然我有儲, 但係我覺得實際上係冇乜機會.
依家香港要上樓.
一係中六合彩.
一係北韓射幾粒導彈過來
一係打仗
一係暴動
或者另一半係會儲錢
唔博咪一樣窮到仆街

咪就係,搏起碼仲有機會

起碼賭波輸左唔洗破產

準備好自己等機會

我一向的取態都係,
進修讀書亦要.

冇錯,你呢d係正確態度

依家香港要上樓.
一係中六合彩.
一係北韓射幾粒導彈過來
一係打仗
一係暴動
或者另一半係會儲錢

最後一點好緊要
仲有就係等機會
記住樓本質係資產
資產價格係會有升有跌

提醒一句
千萬唔好撈底心態
以為自己樓神
價岩又負擔到 幾時都應該入市
依句說話係真理 李嘉誠係講得無撚錯
唔博咪一樣窮到仆街

咪就係,搏起碼仲有機會

起碼賭波輸左唔洗破產

準備好自己等機會

我一向的取態都係,
進修讀書亦要.

冇錯,你呢d係正確態度

依家香港要上樓.
一係中六合彩.
一係北韓射幾粒導彈過來
一係打仗
一係暴動
或者另一半係會儲錢

最後一點好緊要
仲有就係等機會
記住樓本質係資產
資產價格係會有升有跌

唉....
我諗下都頭痛....
女友工傷, 真係疊埋心水以後唔做野.....
諗住租一世屋在家做家務...唉.....

我suggest 話先簽紙抽居屋, 後補擺酒, 其實都算合理上樓機會. 佢又唔肯....
又要求婚又呢樣果樣, 唔係話唔求, 只係後補又唔制....
第二條路諗住先結婚, 然後分開住一排儲錢, 又唔制....唉.....

講極佢都唔明
成撚日話租租租
屌 個業主係你老豆老母就話姐
啲租貴撚到仆街啊
唔好同我講咩大西北啲租盤
交通方便少少都同市區拍得住
六七千蚊實尺大既
四圍都農田
夾涉到仆街
冇車你唔洗租呢啲地方
唔博咪一樣窮到仆街

咪就係,搏起碼仲有機會

起碼賭波輸左唔洗破產

準備好自己等機會

我一向的取態都係,
進修讀書亦要.

冇錯,你呢d係正確態度

依家香港要上樓.
一係中六合彩.
一係北韓射幾粒導彈過來
一係打仗
一係暴動
或者另一半係會儲錢

最後一點好緊要
仲有就係等機會
記住樓本質係資產
資產價格係會有升有跌

唉....
我諗下都頭痛....

我suggest 話先簽紙抽居屋, 後補擺酒, 其實都算合理上樓機會. 佢又唔肯....
第二條路諗住先結婚, 然後分開住一排儲錢, 又唔制....唉.....

講極佢都唔明

巴打 女呢樣野政府都幫你唔到喎
步伐眼光唔一致 行唔得遠喎 ...
唔博咪一樣窮到仆街

咪就係,搏起碼仲有機會

起碼賭波輸左唔洗破產

準備好自己等機會

我一向的取態都係,
進修讀書亦要.

冇錯,你呢d係正確態度

依家香港要上樓.
一係中六合彩.
一係北韓射幾粒導彈過來
一係打仗
一係暴動
或者另一半係會儲錢

最後一點好緊要
仲有就係等機會
記住樓本質係資產
資產價格係會有升有跌

唉....
我諗下都頭痛....

講極佢都唔明

香港地,冇樓仲要單人養家+買樓
基本上mission impossible黎
俾你儲到首期都未必過到stress test
我諗你真係要同女友好好傾下
明知而家環境艱難
邊度有樣樣都要,又唔肯打工又唔肯分居又一定要擺酒

買條春咩....
唉, 都係永遠租......

一句講晒
所有炒賣者係全民公敵
包括炒樓既暴發戶,炒地既紅色資本,靠追求高息唔理租客死活既無良業主,主張將公營房屋私有化既陷家產,新界屯地既官商鄉黑,仲有房委會內主張收緊富戶政策,搞到二手公屋居屋瘋狂破頂既食屎委員
呢批人都係靠物業食利
榨乾香港人既既得利益者

首先 佢地做既野係合法
你覺得貴 可以唔買
而且 你可以話佢無良 但係現時制度下 佢地咁做係合法

只係發洩情緒式表達意見 係無助解決問題
解決房屋問題 不在於提供幾多單位
而係改變現行制度

制度不改 批幾多地 起幾多樓出黎 都係無用
麵粉平 唔代表麵包都一定要平賣比你

而家已經去到一個地步
唔係你買唔買or租唔租
係買唔起
租唔起既地步
係市場失效
無樓者越貧,炒樓者越富
要知道所有制度性搶掠一定都係合法
合法唔等於合於公義
而個結構係政府永遠以自由市場做擋箭牌
去放任呢種制度搶掠
點解有人乜都唔使做就可以炒樓升值圖利
點解有人做到仆街每個月大部份人工去左供樓租樓,仲要節衣縮食。
解決辦法真係一字咁淺
禁絕炒賣,公營主導,廢除鄉黑土地特權,讓所有試圖透過炒賣樓宇/土地食利既人損手離場。

香港自由市場黎 你咁做不如股票都唔比買賣

股票風險比樓大得多,樓價有政策扶持可以好屈機。股價就算有政策扶持,都唔係老奉升。

所以好難相提並論。

所以風險高就冇問題?
咁即係同炒樓基本上無問題, 只要唔係低風險就可以接收?
咁聽落似唔抵得人哋un un腳收錢多過其他原因

因為風險提高,其實加速嗰流動循環,所以股市有人會發達有人會跳樓,運作良好,機會處處。

但樓市而家咁運作,贏的人永遠贏,唔洗用腦都贏。

政府係唔應該永遠卒無產階級,而唔俾高壓力及高風險資產階級。

唔係唔抵得咩,而係咁樣的資本主義,其實係失效左。

當權者都有樓,唔卒你地唔通卒自己咩
你咪繼續係出面教政府點做囉

所以呢D post冇咩好討論,因為你根本冇資格要求敵對階級為你做咩。

兩個階級的矛盾,只有暴力可以化解。這是毛澤東主席教導我們的。

香港資產階級一向同政府連成一線相信無人會反對

原來五毛都會鼓吹無產階級暴力推翻政府, 中國人有救了
唔博咪一樣窮到仆街

咪就係,搏起碼仲有機會

起碼賭波輸左唔洗破產

準備好自己等機會

我一向的取態都係,
進修讀書亦要.

冇錯,你呢d係正確態度

依家香港要上樓.
一係中六合彩.
一係北韓射幾粒導彈過來
一係打仗
一係暴動
或者另一半係會儲錢

最後一點好緊要
仲有就係等機會
記住樓本質係資產
資產價格係會有升有跌

唉....
我諗下都頭痛....

講極佢都唔明

好老實唔租樓唔掂
但租樓真係有一種好唔安穩既感覺
年年同你加租,唔租又要搬野俾佣
如果繼續升既話分分鐘越搬越細
我老母個年代
係先租樓,後公屋,再居屋/租置
社會唔會趕絕人
而家好似乜都冇
就算要我排十年公屋
永世不能買樓我都願
唔博咪一樣窮到仆街

咪就係,搏起碼仲有機會

起碼賭波輸左唔洗破產

準備好自己等機會

我一向的取態都係,
進修讀書亦要.

冇錯,你呢d係正確態度

依家香港要上樓.
一係中六合彩.
一係北韓射幾粒導彈過來
一係打仗
一係暴動
或者另一半係會儲錢

最後一點好緊要
仲有就係等機會
記住樓本質係資產
資產價格係會有升有跌

唉....
我諗下都頭痛....

講極佢都唔明

叫佢單人抽居屋, 一樣唔制....
同我講話"邊有咁易中" .. "中左都冇錢".....
我真係嘔血....
我依家現金得四十萬左右, 但係如果真係抽到, 我四圍R 都R 個首期返來啦...如果居屋.....唉.....
我比佢落埋名都未介意, 我唔知佢介意乜....

話我"利用"佢抽屋.....嘔白泡....
唔博咪一樣窮到仆街

咪就係,搏起碼仲有機會

起碼賭波輸左唔洗破產

準備好自己等機會

我一向的取態都係,
進修讀書亦要.

冇錯,你呢d係正確態度

依家香港要上樓.
一係中六合彩.
一係北韓射幾粒導彈過來
一係打仗
一係暴動
或者另一半係會儲錢

最後一點好緊要
仲有就係等機會
記住樓本質係資產
資產價格係會有升有跌

唉....
我諗下都頭痛....

講極佢都唔明

好老實唔租樓唔掂
但租樓真係有一種好唔安穩既感覺
年年同你加租,唔租又要搬野俾佣
如果繼續升既話分分鐘越搬越細
我老母個年代
係先租樓,後公屋,再居屋/租置
社會唔會趕絕人
而家好似乜都冇
就算要我排十年公屋
永世不能買樓我都願

所以咪話, 租務問題.....
政府唔撚做野....
唔博咪一樣窮到仆街

咪就係,搏起碼仲有機會

起碼賭波輸左唔洗破產

準備好自己等機會

我一向的取態都係,
進修讀書亦要.

冇錯,你呢d係正確態度

依家香港要上樓.
一係中六合彩.
一係北韓射幾粒導彈過來
一係打仗
一係暴動
或者另一半係會儲錢

最後一點好緊要
仲有就係等機會
記住樓本質係資產
資產價格係會有升有跌

唉....
我諗下都頭痛....

講極佢都唔明

我真係嘔血....
我依家現金得四十萬左右, 但係如果真係抽到, 我四圍R 都R 個首期返來啦...如果居屋.....唉.....

其實佢冇講錯
居屋邊有咁易
睇住一d冇迫切需要既人中左自己就繼續挨麵包個種心情真係好痛苦
無資產注定一世做窮人

就算好彩有層公屋住下你都係窮人

哩個港共政府係唔俾你班無產階級買樓向上流呀, 你地吹得佢脹咩
唔博咪一樣窮到仆街

咪就係,搏起碼仲有機會

起碼賭波輸左唔洗破產

準備好自己等機會

我一向的取態都係,
進修讀書亦要.

冇錯,你呢d係正確態度

依家香港要上樓.
一係中六合彩.
一係北韓射幾粒導彈過來
一係打仗
一係暴動
或者另一半係會儲錢

最後一點好緊要
仲有就係等機會
記住樓本質係資產
資產價格係會有升有跌

唉....
我諗下都頭痛....

講極佢都唔明

我真係嘔血....

最撚憎d女乜柒都要,又呢樣唔好個樣唔好
抽居屋都驚抽中,仲有乜撚野好講

成日同我講話, 我搵三萬幾, 重可以繼續跳pts, 有乜理由生活唔到, 養唔到家.
同我講話佢好多fds, 男方搵萬幾二萬鬆都可以養老婆租屋, 老婆重有零用錢 ......
我心諗佢d fds 係咪仙人來, 唔駛食飯...? 我覺得呢個魔術重勁過大衛高柏飛d 魔術.....
無資產注定一世做窮人

就算好彩有層公屋住下你都係窮人

哩個港共政府係唔俾你班無產階級買樓向上流呀, 你地吹得佢脹咩

真心吹唔脹. 如果冇暴動戰爭.
睇下林鄭個乜9土地供應小組任命d乜人

黃遠輝任主席

呢個乜人黎,可能好多人唔知佢乜水

呢條友就係係一年前房委會內推動收緊富戶政策,逼人出去做樓奴,搞到二手公屋居屋一年內連番破頂既死pk
http://www2.hkej.com/landing/mobArticle2/id/1421880

咁撚on9
你唔講我都唔知
d傳媒好似俾人封口咁
無人講
唔博咪一樣窮到仆街

咪就係,搏起碼仲有機會

起碼賭波輸左唔洗破產

準備好自己等機會

我一向的取態都係,
進修讀書亦要.

冇錯,你呢d係正確態度

依家香港要上樓.
一係中六合彩.
一係北韓射幾粒導彈過來
一係打仗
一係暴動
或者另一半係會儲錢

最後一點好緊要
仲有就係等機會
記住樓本質係資產
資產價格係會有升有跌

唉....
我諗下都頭痛....

講極佢都唔明

我真係嘔血....

你地 ... 諗清楚真係要談婚論嫁?
唔博咪一樣窮到仆街

咪就係,搏起碼仲有機會

起碼賭波輸左唔洗破產

準備好自己等機會

我一向的取態都係,
進修讀書亦要.

冇錯,你呢d係正確態度

依家香港要上樓.
一係中六合彩.
一係北韓射幾粒導彈過來
一係打仗
一係暴動
或者另一半係會儲錢

最後一點好緊要
仲有就係等機會
記住樓本質係資產
資產價格係會有升有跌

唉....
我諗下都頭痛....

講極佢都唔明

我真係嘔血....

唉.....我個人都係想ge ....
但係, 有時我心諗, 話就話受左傷....
但係其實佢求撚其打份濕尻風流工....我地已經可以有多萬幾蚊收入....
我做返多d 家務又點話.....不過佢話信唔過我做家務...唉.
係都要做全職主婦....
同我講話一返工就好易病, 湯藥貴嚮返度.....我心諗.....
我都想唔撚返工呀......
我試過一星期extra踩多三更, 返成六十幾個鐘.....為咩 ....咪又係為將來....
唔博咪一樣窮到仆街

咪就係,搏起碼仲有機會

起碼賭波輸左唔洗破產

準備好自己等機會

我一向的取態都係,
進修讀書亦要.

冇錯,你呢d係正確態度

依家香港要上樓.
一係中六合彩.
一係北韓射幾粒導彈過來
一係打仗
一係暴動
或者另一半係會儲錢

最後一點好緊要
仲有就係等機會
記住樓本質係資產
資產價格係會有升有跌

唉....
我諗下都頭痛....

講極佢都唔明

我真係嘔血....

唉.....我個人都係想ge ....
但係, 有時我心諗, 話就話受左傷....
但係其實佢求撚其打份濕尻風流工....我地已經可以有多萬幾蚊收入....
我做返多d 家務又點話.....不過佢話信唔過我做家務...唉.
係都要做全職主婦....
同我講話一返工就好易病, 湯藥貴嚮返度.....我心諗.....
我都想唔撚返工呀......
我試過一星期extra踩多三更, 返成六十幾個鐘.....為咩 ....咪又係為將來....

又開始受害者上身
不如你死左佢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞