房屋問題絕對係民怨引爆起

733 回覆
654 Like 11 Dislike
阿媽係女人
香港的公屋都是支那人的!
仲有政府唔應該阻人炒樓,果D咩辣招全部都ON9

炒樓係可以令人向上就無產到有資產既好機會,而家直情令一D無產人士唔可以係短時間問上爬
炒樓的確會令樓市瘋狂,但瘋狂到盡頭就會向下趺,又有一個重生機會(好似97咁)

而家果D辣招不單令無產階級分享唔到樓市既好處,仲令到市場冇晒2手樓交頭

個個迫住去買一手樓,搞到個市錯晒

好少可連登有人識咁樣諗野
要記住香港樓價試過癲到飛天,亦試過沉到發臭
中間都係充滿炒賣,冇一條公式係炒賣=樓價只升不跌
買左overvalued既資產既人,終有日會被市場懲罰
反而政府用行政手段干擾市場運作,一般市民受害仲大
尤其係儲左D錢原本等上車既市民

咁樓市爆煲,都係炒賣過度,攪到個泡沫爆左。爆左過一排又再炒過,例如香港沙士之後樓價冇跌過,同期仲多左班大陸人落黎炒埋一份。

咁爆咗咪可以比之前有準備嘅人買樓,唔係咩?
我個朋友沙士之後買咗淘大E座高層,買果時90萬
仲有 回應埋d後生仔
"後生應該玩 唔通到老先玩咩"
做人唔係睇一刻間
長遠長時間的舒適幸福先係皇道

比你癲玩癲食癲旅行
你依秒真係好爽既
但做人唔係得依一秒
除非你玩完就自殺啦
但係d廢青用盡光陰去玩夠
之後就屌政府
咁樣就講唔通囉

終於有識野嘅巴打

點解假設所有年青人都因為掛住玩/旅行,所以買唔到樓? 同劉鳴煒話去少次日本就上到車有咩分別?

反而係有D人一味盲目服從香港嗰套自由市場制度,一味服從在上位者,連基本思考能考力能冇左。

劉鳴煒冇講錯喎
而家唔係話一定上到車,但改變下自己生活習慣的確增加上車機會喎

我覺得香港好多人比人洗左腦。一味強調上車,一味死慳死抵去捱幾十年,為左供完間幾百呎,成萬蚊呎嘅樓,仲要屌人地廢青成日掛住玩/旅行。

其實好多人一年去一至兩次旅行,我唔認為去少呢一至兩次旅行,會可以增加上車機會

呢個係真實

你一個月儲9千,一年都有近10萬
假設你23歲開始儲,去到30歲己經有70萬

女朋友都供埋一份,儲夠100萬唔難

問題唔少香港新一代,畢業打份工人工低,又冇上進心,政府D外判工好多廢青做,人工得一萬左右唔會加薪都大把人報

咪on9啦
冇女朋友,你有70萬有撚用咩

正正常常一間2房私樓平極都要預400萬(林太山莊已經好平)
你根本過唔到壓力測試
70萬夠你一成首期/雜費/裝修費咋
月入起碼都要37k你先有資格供

除非你諗住1xx呎果d納米樓

自己70萬,女友30
家人支持100-200萬

仲唔夠上?

屋企人有100-200萬比你既話
你仲洗撚咁樣儲到30歲咩

條友離地到,正常人唔洗俾錢屋企人洗咩,仲話問屋企人拎百幾二百萬
屋企有咁嘅本事嘅人幾年前晨早入咗市啦,屋企人有咁多錢我一grad直接買都得啦

炒樓係可以令人向上就無產到有資產既好機會,而家直情令一D無產人士唔可以係短時間問上爬
炒樓的確會令樓市瘋狂,但瘋狂到盡頭就會向下趺,又有一個重生機會(好似97咁)

而家果D辣招不單令無產階級分享唔到樓市既好處,仲令到市場冇晒2手樓交頭

我一向講果D都係社會最赤裸既真理
係呢到D憤青話我係5毛 同 冇人性

冇人性果個唔係我, 係個社會
你唔了解社會運作,唔識自己去迎合個社會
你永遠都只係輸家

人生得果幾十年命, 你地就晒左廿幾30年去諗D無謂野
值得咩

同道者

首先我唔認為香港社會係完全冇人性,同埋冇人會完全唔迎合個社會。

但咁樣唔代表所有野都要迎合個社會,例如花一生精力去追求幾百呎但賣過萬蚊呎嘅樓。同埋,個社會係可以變得更有人性,係你呢種人唔想。

兩樣野
一方面可以問下自己做唔做到一d野去改變社會,但係要知道呢個就算得都會係一個緩慢既過程
而個人係當中起到既作用亦係非常之微弱
但係自己要過個點既生活,點樣最best adapt to個社會就真係可以由你自己去控制
我知要用自己個青春去儲首期去供樓係好乞人憎
唔買樓都係一個選擇
但你唔買樓就要面對唔買樓既結果
一係就做窮撚去慢慢掛公屋
唔係既話就租樓住,俾萬五蚊住五百呎
想裝修唔得,業主樓黎
一個唔該又俾業主趕就要搬屋
人地供樓隨住人工愈黎愈高,愈供愈輕鬆
你就一直交既租愈黎愈貴,仲要交左幾十年
人地供斷左,你慢慢繼續供,等退休叫個仔俾家用你繼續租樓
另一邊人地仲可以資助自己個仔上車
你自己諗

佢地明就唔會係到講廢話...
而家係益晒啲腥港人
土生土長果啲wfc
宜家嘅香港政府根本就係「扮做野」,實則係要維持共產黨同有錢佬嘅利益,所以要令香港有番相當數量嘅廉價勞工(窮人)俾佢地奴役,控制利潤最大化。
小弟行年廿七 月入萬五 典型垃圾sale屎仔
女友同年 一齊七年 兩人收入加埋四捨五入先勉強有三萬
我咁大個仲痴緊屋企住
我唔撚夠窮咩? 點解唔俾公屋我住!
我真係好羡慕身邊d同學朋友 一畢業 就有屋企人俾首期
我依d夾係中間都唔知做乜撚 公屋唔俾申請 抽居屋又排咁撚後 私人樓更加唔駛諗
依條女跟左我咁耐 我真係好想同佢一世
但係人地老母都開始有說話俾我聽
我條女都開始諗佢將來

我70後..月入40K
儲起35K 得幾仟蚊
又要比三層樓同車位管理費
又要在 lihkg 開 post 比人罵
好大壓力
仲有 回應埋d後生仔
"後生應該玩 唔通到老先玩咩"
做人唔係睇一刻間
長遠長時間的舒適幸福先係皇道

比你癲玩癲食癲旅行
你依秒真係好爽既
但做人唔係得依一秒
除非你玩完就自殺啦
但係d廢青用盡光陰去玩夠
之後就屌政府
咁樣就講唔通囉

終於有識野嘅巴打

點解假設所有年青人都因為掛住玩/旅行,所以買唔到樓? 同劉鳴煒話去少次日本就上到車有咩分別?

反而係有D人一味盲目服從香港嗰套自由市場制度,一味服從在上位者,連基本思考能考力能冇左。

劉鳴煒冇講錯喎
而家唔係話一定上到車,但改變下自己生活習慣的確增加上車機會喎

我覺得香港好多人比人洗左腦。一味強調上車,一味死慳死抵去捱幾十年,為左供完間幾百呎,成萬蚊呎嘅樓,仲要屌人地廢青成日掛住玩/旅行。

其實好多人一年去一至兩次旅行,我唔認為去少呢一至兩次旅行,會可以增加上車機會

呢個係真實

你一個月儲9千,一年都有近10萬
假設你23歲開始儲,去到30歲己經有70萬

女朋友都供埋一份,儲夠100萬唔難

問題唔少香港新一代,畢業打份工人工低,又冇上進心,政府D外判工好多廢青做,人工得一萬左右唔會加薪都大把人報

咪on9啦
冇女朋友,你有70萬有撚用咩

正正常常一間2房私樓平極都要預400萬(林太山莊已經好平)
你根本過唔到壓力測試
70萬夠你一成首期/雜費/裝修費咋
月入起碼都要37k你先有資格供

除非你諗住1xx呎果d納米樓

自己70萬,女友30
家人支持100-200萬

仲唔夠上?

屋企人有100-200萬比你既話
你仲洗撚咁樣儲到30歲咩

條友離地到,正常人唔洗俾錢屋企人洗咩,仲話問屋企人拎百幾二百萬
屋企有咁嘅本事嘅人幾年前晨早入咗市啦,屋企人有咁多錢我一grad直接買都得啦

當你搵10k, 比家用5k 同屋企住
扣埋搭車食飯mpf, 慳慳地當你每個月儲1.5k
一年有18k 當你3年都無人工加
你3年都有54k

當然同上樓都仲有好大距離,但你再儲多幾年
有10幾萬,都可以諗嘢搞下係咪?
講真唔講其他,睇下啲ig shop都搵唔少,成本唔高
依家根本好多工具提供機會脫貧,只係睇下大家有冇決心同埋準備去拎

咁樓市爆煲,都係炒賣過度,攪到個泡沫爆左。爆左過一排又再炒過,例如香港沙士之後樓價冇跌過,同期仲多左班大陸人落黎炒埋一份。

咁爆咗咪可以比之前有準備嘅人買樓,唔係咩?
我個朋友沙士之後買咗淘大E座高層,買果時90萬

咁要等到幾時? 即係未爆之前唔駛買樓? 每個時侯都有人需要買樓

知道幾時爆到時就唔輪到你買啦
無人需要買樓,大家只係"想"買樓
唔係需要買樓
其實政府都叫人搬上大陸住,推左唔少政策叫人番去住,例如住大陸照可拎綜援,最終推哂窮撚上大陸,咪解決住屋問題,有錢大陸戈則搬落黎住
其實政府都叫人搬上大陸住,推左唔少政策叫人番去住,例如住大陸照可拎綜援,最終推哂窮撚上大陸,咪解決住屋問題,有錢大陸戈則搬落黎住

10年前已經好多人講緊 呢個係最好辦法
係政府角度 可以引入多啲人去開發大陸
香港人亦可以解決生活問題

但唔太work的,香港人有英國民族嘅驕傲
大陸太cheap,睇唔上眼,叫佢去英國工作就ok

但有部份唔係咁諗嘅香港人,10年前20年前上去
而家已經發咗達
林鄭點會唔明民怨來自房屋,但佢更加要維持既得利益者既利益,整死樓價就會整死香港經濟,佢邊會起噤多公屋整冧樓價

你諗下整死價樓責任大d,定得罪窮撚責任大d?

要令個社會d 人向上流,就唔係靠炒樓喇。你個社會鼓勵多勞多得,按勞/按才能分配,已經係一個鼓勵人上流嘅方法。

要多勞多得,JE係要靠對手做, 對手要做幾耐先可以有一百萬?
97果時好多人可以有資產既人一個人 HOLD幾層樓, 人人有希望發達

呢D先叫希望呀, 唔係日做夜做, 搵多3千蚊果D叫希望

你d樓唔賣成萬呎未可以唔駛做咁耐先儲到錢囉。你相對人工唔高,未抽居屋/買二手樓/新界樓。

唔係話要一個人 HOLD幾層樓, 人人有希望做到李嘉誠咁先叫希望。

我懷疑你唔明我講咩,樓賣唔賣成萬呎唔係問題,自由市場賣10萬蚊都得架啦
冇人接就自然爆,而家樓市咁高又唔趺係政府出錯招

佢地班人好似你咁諗野咁單一,以為唔比人炒個市就唔會升, 不過佢地唔係生意人,唔明都唔奇

就係人有希望做到李嘉誠咁先叫希望, 唔係點解日日投注站都咁多人
點解果時90年代D人咁開心? 因為果時人有希望做到李嘉誠呀!

住宅根本就唔該商品化,比人推高到10萬蚊都叫好

其實你比到人有希望,可以憑努力/能力去改善生活,已經叫希望。當然唔少人發夢想做李嘉誠,但唔係必須。

唔好講遠,就係高登已經有個巴打寫app 寫到揸麥拿侖
機會係有,只係你有無能力去拎

如果大陸係法治社會,香港邊會屈埋咁多人係度住,啲人留係香港就係因為制度,如果香港行大陸果套,變到人治,人工又同大陸差唔多,撚有咁多人仲留係度咩,我都走啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞