房屋問題絕對係民怨引爆起

733 回覆
654 Like 11 Dislike
唔好傻啦 民怨唔會爆 第日重要返工
仲有政府唔應該阻人炒樓,果D咩辣招全部都ON9

炒樓係可以令人向上就無產到有資產既好機會,而家直情令一D無產人士唔可以係短時間問上爬
炒樓的確會令樓市瘋狂,但瘋狂到盡頭就會向下趺,又有一個重生機會(好似97咁)

而家果D辣招不單令無產階級分享唔到樓市既好處,仲令到市場冇晒2手樓交頭

個個迫住去買一手樓,搞到個市錯晒

要令個社會d 人向上流,就唔係靠炒樓喇。你個社會鼓勵多勞多得,按勞/按才能分配,已經係一個鼓勵人上流嘅方法。

而家係多勞多得呀,只係嫌個"多得"唔夠多係咪?

睇唔到多勞多得,香港D人有錢未又係靠炒股炒樓

你打兩份工 收入一定多過你只係做依家果份工架喎
政府無管制你唔可以用勞力去賺多啲錢喎巴打

你都可以炒架, 香港無工業,無農業
咁係靠呢啲架喎 除非你搬去第二個國家住架姐

一份工放工之後都好辛苦,仲未計OT,仲話兩份工。根本個樓市完全唔合理,仲要逼人打兩份工去供樓 咁你不如話日日都番工,唔駛訓教去做野,因為要供樓MA

你都識講,多勞多得
你以為有錢果班,啱啱創業好舒服嗎?
唔好只係睇到成果,唔考慮起步
係放大陸人落黎搶你住屋呀屌你老味

炒樓係可以令人向上就無產到有資產既好機會,而家直情令一D無產人士唔可以係短時間問上爬
炒樓的確會令樓市瘋狂,但瘋狂到盡頭就會向下趺,又有一個重生機會(好似97咁)

而家果D辣招不單令無產階級分享唔到樓市既好處,仲令到市場冇晒2手樓交頭

要令個社會d 人向上流,就唔係靠炒樓喇。你個社會鼓勵多勞多得,按勞/按才能分配,已經係一個鼓勵人上流嘅方法。

你呢個同房屋政策完全無關
離左題

我係回應番會員高登色狼嘅言論姐。 但而家香港個房屋政策都唔係鼓勵緊人向上流,好多人因為私樓太貴買唔到,寧願低d人工去排公屋。

點解你覺得政府唔鼓勵人向上遊?
低的人工拜公屋唔代表一世喎?
你可以排到公屋之後,每月支出低咗 利用多咗果部分
去做令你增加機會買私樓機會嘅嘢(假設你係想買私樓)

而家私樓樓價咁癲,居屋又咁難抽,唔認同政府鼓勵緊人向上流

巴打你有冇地方住?

我住緊公屋,但覺得所謂支出少左,都係負擔唔起私樓

原來你係公屋仔 , 難怪思想會咁

咁又唔好咁講,好多叻人都係住公屋

係有叻人住公屋,
不過真係好少
住得公屋果D人都唔知諗咩既
同公屋人真係傾唔到計
價值觀 思考方向 完全錯撚晒
其實政府都叫人搬上大陸住,推左唔少政策叫人番去住,例如住大陸照可拎綜援,最終推哂窮撚上大陸,咪解決住屋問題,有錢大陸戈則搬落黎住

如果大陸係法治社會,香港邊會屈埋咁多人係度住,啲人留係香港就係因為制度,如果香港行大陸果套,變到人治,人工又同大陸差唔多,撚有咁多人仲留係度咩,我都走啦

大陸其實而家已經變咗好多
你話仲有冇貪污舞弊?梗係有
50,60年代話時果渣一日未死,大陸一樣係咁腐敗
但如果有接觸大陸新一代嘅年青人,只要唔係係鄉下耕田無讀書果啲
基本上都好有教養。一個國家改變唔係一時三刻
尤其大陸早年真係太誇張

番大陸住係適應問題,你份工係香港的話,又要過關落黎番工,仲要生活環境問題。

要得益就要付出架啦

咁點解唔係叫香港政府解決香港房屋問題?

............
算啦 , 你無諗過靠自己
其實你都算係一個 natural born loser

好少可連登有人識咁樣諗野
要記住香港樓價試過癲到飛天,亦試過沉到發臭
中間都係充滿炒賣,冇一條公式係炒賣=樓價只升不跌
買左overvalued既資產既人,終有日會被市場懲罰
反而政府用行政手段干擾市場運作,一般市民受害仲大
尤其係儲左D錢原本等上車既市民

咁樓市爆煲,都係炒賣過度,攪到個泡沫爆左。爆左過一排又再炒過,例如香港沙士之後樓價冇跌過,同期仲多左班大陸人落黎炒埋一份。

咁爆咗咪可以比之前有準備嘅人買樓,唔係咩?
我個朋友沙士之後買咗淘大E座高層,買果時90萬

咁要等到幾時? 即係未爆之前唔駛買樓? 每個時侯都有人需要買樓

冇人有水晶球
但可以肯定既係
政府既ssd係將呢日到黎既日子推遲

認同,次按危機難爆好多

未爆驚爆 到佢真係爆 500萬跌到100萬好未 但市差銀行收緊按揭 唔借/借半
你咪又係拎唔到舊錢出黎 曬鳩氣既

就算真係揸住爆 小戶自住 只要唔比人炒供得起既話 捱多幾年個價上番去爆唔爆根本唔關你事 呢方面樓宇比股市穩好多

爆唔到,買唔到樓果班仲係小眾
香港6成幾樓已供完,依家合法打劫緊窮人…
其實政府都叫人搬上大陸住,推左唔少政策叫人番去住,例如住大陸照可拎綜援,最終推哂窮撚上大陸,咪解決住屋問題,有錢大陸戈則搬落黎住

如果大陸係法治社會,香港邊會屈埋咁多人係度住,啲人留係香港就係因為制度,如果香港行大陸果套,變到人治,人工又同大陸差唔多,撚有咁多人仲留係度咩,我都走啦

大陸其實而家已經變咗好多
你話仲有冇貪污舞弊?梗係有
50,60年代話時果渣一日未死,大陸一樣係咁腐敗
但如果有接觸大陸新一代嘅年青人,只要唔係係鄉下耕田無讀書果啲
基本上都好有教養。一個國家改變唔係一時三刻
尤其大陸早年真係太誇張

番大陸住係適應問題,你份工係香港的話,又要過關落黎番工,仲要生活環境問題。

要得益就要付出架啦

咁點解唔係叫香港政府解決香港房屋問題?

掉返轉諗,點解大家唔幫下手諗點解決?
淨係隊冧樓價無其他措施配合,損失最大係低層窮人
到時工又無,住嘅地方又無 一下子出現咁多case
政府唔會有能力短期內解決到

我只係一個普通市民,但我都有諗過點樣解決樓價問題而唔影響香港經濟
或者可以係短時間恢復香港經濟
我無本事,我諗唔到方法。以香港咁多年嚟嘅配套同產業
太依賴呢方面嘅收入。我諗唔到點樣可以斬咗佢但可以維持香港經濟

離左題

我係回應番會員高登色狼嘅言論姐。 但而家香港個房屋政策都唔係鼓勵緊人向上流,好多人因為私樓太貴買唔到,寧願低d人工去排公屋。

巴打你有冇地方住?

係有叻人住公屋,
不過真係好少
同公屋人真係傾唔到計

根本係有人價值觀一味服從建制同在上位者,人地唔跟就係人地錯

係啦係啦
樓價即刻跌啦 . 咁代表你買得起?
仲喺到講合法化劏房,用租金補貼令低下層交少啲租,你老味2017年生活環境仲衰過二次大戰嘅時候

而家係多勞多得呀,只係嫌個"多得"唔夠多係咪?

睇唔到多勞多得,香港D人有錢未又係靠炒股炒樓

你打兩份工 收入一定多過你只係做依家果份工架喎
政府無管制你唔可以用勞力去賺多啲錢喎巴打

你都可以炒架, 香港無工業,無農業
咁係靠呢啲架喎 除非你搬去第二個國家住架姐

一份工放工之後都好辛苦,仲未計OT,仲話兩份工。根本個樓市完全唔合理,仲要逼人打兩份工去供樓 咁你不如話日日都番工,唔駛訓教去做野,因為要供樓MA

你都識講,多勞多得
你以為有錢果班,啱啱創業好舒服嗎?
唔好只係睇到成果,唔考慮起步

打工一樣辛苦、有風險,但係打工仔比人剝削得最多

剝削mm呢個字可圈可點
或者咁講,香港做嘢數人頭係無咩優勢嘅
就隔離中國深圳,今時今日低薪2130
做基層嘢,佢哋唔會差過香港人
人哋公司嘅價錢就比你平,你嘅客人就會揀平果間
咁佢嘅競爭力就比你強,你老細就要係呢啲成本上同人競爭

爆唔到,買唔到樓果班仲係小眾
香港6成幾樓已供完,依家合法打劫緊窮人

精警
一係你班無產者動亂囉 血洗香港重新洗牌
繼續死牛一邊頸無用

離左題

巴打你有冇地方住?

係有叻人住公屋,
不過真係好少
同公屋人真係傾唔到計

我睇法係, 你可以唔跟社會方向走 唔係錯
但就唔好因為受惠唔到人哋跟果班嘅利益喺度嘈,咁就係錯

離左題

巴打你有冇地方住?

係有叻人住公屋,
不過真係好少
同公屋人真係傾唔到計

係啦係啦
樓價即刻跌啦 . 咁代表你買得起?

如果樓價穩定地低 (唔係跌完一排又喺咁升),咁起碼有希望買到,就算唔係私樓,都買到居屋。

無可能 , 你睇下日本 , 樓市長期低下產生左一個K型社會
住屋問題 可以點解決?
就算而家樓價大跌一半
其實個價都仲有好多人負擔唔到

根本而家公營房屋制度
存在極大問題
補地價制度 公營房屋 變做私樓
令到公營房屋 變成炒賣品

而亦因為補地價制度
令到公營房屋 不斷減少
起幾多都無用
因為當有利可圖時
就會被人出售

解決香港房屋問題第一步
就係要效法新加坡組屋制度

所有人 一生只可以購買一次公營房屋
而該單位 只可以賣予同樣有購買權人士 OR 政府
而賣價不得高於買價

該單位持有人 如身故 可由子女 親屬繼續持有
但只限仍有購買權人士 而經此方式取得該單位者
會被視為使用該購買權

另 單位持有人 不得持有其他物業 否則會按物業持有量徵稅 OR 強收單位

如果真係可以實行以上政策
公營房屋不斷增加 而且亦可限制擁有者 係真正自住

咁樣學新加坡,買左公屋居屋都玩完。
私樓咪會炒得仲貴?

離左題

巴打你有冇地方住?

係有叻人住公屋,
不過真係好少
同公屋人真係傾唔到計

奉勸出身唔好既巴打,多識叻人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞