房屋問題絕對係民怨引爆起

733 回覆
654 Like 11 Dislike
真係唔係講笑 陪朋友搵樓租
5000蚊之內都好惡劣,終於明白香港人生活真係好困難

五千蚊以內乜仲有架咩

五千蚊以內乜仲有架咩

套房都仲有GE
三千樓下都有 不過環境就
有咩爽得過買樓

層樓識自己升值

上年買 今年已經升左一百萬
有咩爽得過咁 無得輸的資產

你有幾個單位就有用姐
成日見到班得一個自住單位都係到打飛機話身家多左
根本都唔Q會賣走間屋 話知你一百萬升到一億都無撚用啦
有咩爽得過買樓

層樓識自己升值

你有幾個單位就有用姐

講真
如果早十幾年買落幾層樓
比著係我 而家真係賣Q哂出去
最多留返一間
然後可以攞住舊錢過退休生活

崇日撚 可以過日本讀書 攞埋居住權
日日HI架妹 都咪話唔爽皮
其實好正常,你有錢就會越黎越有錢,窮只會繼續窮,仲會一代窮過一代
曾蔭權梁振英到宜家林鄭都係想好地地咁過,宜家樓價貴到咁好老實講一定冇可能可以安穩度過佢呢五年任期 梁振英任內有幾多單大嘢,好老實講林鄭期間唔會少得過以前。要我供樓供到六十歲退休都只係僅僅夠一個四百呎單位,食屎啦垃圾正苦

五千蚊以內乜仲有架咩

ton房都唔得
二百呎一個人住都OK嘅

我覺得有基本尊嚴生活
200尺實用係基本
每多一個人就加多100尺
單身150-200實用
兩公婆250-300實用
生多個b 350-400實用
如果15000月入個批
你預1/2人工落左租金,扣除水電車費電話費寬頻保險後,生活已經在貧窮線以下,仲要冇得儲錢,連改善生活機會都冇埋
普通中下層係會好絕望
若你有20000-30000
租樓唔會成問題,但係都唔可能儲足夠既錢改善生活,呢批so call中產見住d人炒到個市脫晒節,租金不斷加,個心點會唔罄
宜家個樓價其實已經令到成個社會同患上絕症冇分別,大陸都一樣
香港到今時今日都仲係諗緊點樣吊命,隔離已經俾d按揭貸款嚇撚到要啦啦聲搵班人陪葬準備砍掉重練
無人口規劃
有咩爽得過買樓

層樓識自己升值

物價同下一代還,升值果100萬無可能憑空而來

有咩所謂?

就算係影響下一代。都係無產果班
都唔關業主下一代事

物價唔影響,你到老一個午餐300蚊你食得起,管理費一萬,到時賣層樓去訓街

廿年前一個叉飯十蚊都唔洗啦
你諗清楚自己講咩

賣樓就移民去d消費低d既地方囉
對美金價不變就得啦
其實租樓真係最戇鳩的自殺行為
你只會愈租愈窮
你的人工無可能追到租金升幅
長時間下,你會愈租愈細間
再老d, 就會租唔起
輪唔到公屋就訓街

相反
業主(我) 初頭係供得辛苦d
但長時間下 因為通漲 我會供得愈黎愈輕鬆
再者 因為層樓升值 抵消左我供樓支出
變相黎講 我係唔洗比錢就有屋住 仲要有錢賺 。 供滿左又可以加按將層樓一開二 收租

其實香港遊戲規則好簡單
開頭辛苦d 死慳都要上樓先
之後你已經無野好煩 已經贏左一大半

所以我唔係好明 點解咁多廢青上街搞搞振
係我地業主眼主 依d青年全部都係垃圾
淨係識得旅行 要自己住 要free 一個錢都洗晒去玩
記得交租啦柒頭廢青

忠言逆耳
1年去4次旅行 1次洗5千就2萬
10年就20萬 打個5折都10萬
食小d好西 1個月儲多1千 1年萬2
10年12萬 都打過5折 6萬
32萬 至16萬既錢咁就洗左
20歲開始搵食 30歲淨係食少玩少個部份
都多妳2零3十個
買左樓就先開始慢慢嘆又得
捱多10年 多1,2層樓揸手
妳仲交緊租 人地收緊租
再嘆爽d又得 我成日比frd笑淨係去澳門
而家我第1個買樓
有咩爽得過買樓

層樓識自己升值

你有幾個單位就有用姐

樓換樓 / 按返舊錢等等...
呢啲財技全部最少要你有第一層樓 , 有樓無樓兩個世界

唔好教精佢地啦
有時唔想識女朋友都係因為唔想諗將來
兩皮幾一個月自己洗真係好爽
你只會愈租愈窮
再老d, 就會租唔起
輪唔到公屋就訓街

相反
變相黎講 我係唔洗比錢就有屋住 仲要有錢賺 。 供滿左又可以加按將層樓一開二 收租

其實香港遊戲規則好簡單

記得交租啦柒頭廢青

忠言逆耳
都多妳2零3十個
妳仲交緊租 人地收緊租
而家我第1個買樓

十年唔食好野我理解到
但係玩就趁後生玩
到你30幾40身體開始差既時候
玩d激小小既野都諗過度過
最閉係老一輩唔覺得最大問題既係政府 仲話我地後生成日淨係怨政府 包括我老母

其實真條唔關政府事
政府想旭都無得旭呀

貪曾一定係有份造成今日檈市失控元兇之一

其實唔係政府無得郁
而係左右做人難

打冧樓市有幾難 幾個政策落去就可以搞掂
先唔好理利益集團牽扯
打冧左樓市 香港經濟仲頂唔頂得住
樓市冧 無樓人士固然高興可以入市
咁有樓人士又點呢

係 投資有風險
但如果犀於政府高度介入而引致
我諗到時五十萬人上街不是夢

但樓市維持高位
又令無殼人士心寒

有幾多人已經放棄置業
轉為有錢就買野 去旅行 飲食 消費生活

死症,無得掃
現代版佃農社會
姦田改為租樓

其實唔係無得救
不過一定要行出第一步
唔改變公營房屋政策 講乜都無用

另外天橋底 可以利用 放幾個貨櫃 或者 組合式房屋
已經可以提供唔少單位

放寛工廠大廈規管 可以住人
當然 以防政策為工廈鬆綁後 引發大幅度加租
要列明只有登記並獲批準 先可以合法出租
當然 要受租金監管啦

政府唔改變150蝗政策講乜都冇用.
而一日中共掌權, 呢個政策都唔會改. 中共的目的就係逼死曬你d 香港青年.
政府亦冇必要理你d 蟻民, 因為巿民根本冇一個合理機制去監察政府. 你有你屌, 佢有佢自肥.
你唔搵命搏, 根本冇人會理. 雖然搏左都好大機會唔理你.

唔好俾政府昆到你話係供求問題,香港咁貴嘅樓價完全唔係供求嘅問題引致
政府炒地增加收入係所有問題嘅根源,政府控制土地供應控制賣地價,發展商買落塊地已經咁貴,唔通做蝕本生意賣翻出去?宜家呎價買翻黎咁貴,其實賺到嘅唔會多到去邊,同時如果份債轉唔到落買家度風險亦到高。其實發展商地產商都係做翻佢哋本身做嘅角色,大家要鬧其實係鬧政府而唔係鬧地產商
呢個世界冇唔會無中生有,政府宜家咁宏厚嘅收入,第日就係下一代去還,同時咁樣亦都拖垮咗未來經濟增長,長久落去會殺晒所有地產以外嘅產業。土地政策唔改變,一切都唔會變,唔好信咩辣招咩供應多d土地樓價會跌,宜家政府做嘅只係吊命,點樣令自己平穩度過任期。老老實實,你係林鄭你會點做?想推倒樓價容易到不得了,但係後果呢?咁樣會製造幾多破產嘅中產出黎?樓市泡沫爆破,大家都只會死得仲慘。宜家職位增加係邊度黎?其實完完全全土地發展帶黎嘅,可想而知你將樓價懟死,大家都唔會有好日子過,同時林嘅政績鄭亦只會落得一個罵名。所以政府嘅大原則唔係令樓價跌,而係紓緩部分民怨等個社會可以苟延殘喘得耐d,留俾下一屆,你睇下最近某d不知所謂嘅房屋政策就知點解我會咁講
唔好睇佢庫房好有錢,一個金融風暴打落黎入面求其唔見幾千億救市,到時大部分人破產經濟大蕭條,會死得好慘,所以曾俊華根本on撚9,擺d錢係度唔投資有撚用?係市民身上搶晒未來幾十年嘅財富,但係就擺係度等有難嘅時候用,即係擺係度等著貶值。屌你老母平時勤力做嘢搵錢就係要周圍拜師學藝裝備到自己十八般武藝冇人郁到你,條on9仔就係平時犧牲晒所有嘢唯獨唔提升自己嘅戰鬥力,搵嘅錢擺係度唔用盔甲都唔買多副等人一刀捅落自己度嘅時候可以拎黎俾錢醫院幫佢止血,留意係止血唔係醫好佢。從宏觀角度睇成個政府嘅玩法根本就on撚9,犧牲晒未來嘅發展空間換黎短暫嘅繁榮。時光倒流翻十年,香港洗乜靠地產?香港對比鄰近地方嘅優勢大到你都唔信,宜家專心玩地產將自己拉到同大陸一線城市一樣,中央就係想你地出色d唔一樣先可以帶動埋上面,你宜家自己downgrade到咁,唔可以怪人地睇你唔起
有咩爽得過買樓

層樓識自己升值

你有幾個單位就有用姐

樓換樓 / 按返舊錢等等...
呢啲財技全部最少要你有第一層樓 , 有樓無樓兩個世界

唔好教精佢地啦

呢d野點會唔知
我以前有個親戚由村屋換到九龍區複式豪宅
98年破產一夜打回原形
搞左幾年,最後都係綜援+公屋
一日唔供斷,一日都係週身債
唔爆煲冇乜野
經濟一爆就乜都冇
你只會愈租愈窮
再老d, 就會租唔起
輪唔到公屋就訓街

相反

其實香港遊戲規則好簡單

記得交租啦柒頭廢青

忠言逆耳
都多妳2零3十個
妳仲交緊租 人地收緊租
而家我第1個買樓

如果係幾年前咁樣做一定係正確嘅選擇,但係今時今日呢個樓價真係要買其實都仲有人買到,不過風險真係好高
呢個樓價有得繼續升嘅空間已經越黎越細,同時都意味著跌嘅風險高咗
你只會愈租愈窮
再老d, 就會租唔起
輪唔到公屋就訓街

相反

其實香港遊戲規則好簡單

記得交租啦柒頭廢青

忠言逆耳
都多妳2零3十個
妳仲交緊租 人地收緊租
而家我第1個買樓

十年唔食好野我理解到
但係玩就趁後生玩
到你30幾40身體開始差既時候
玩d激小小既野都諗過度過

有限度咁玩咯,我諗上面位巴打應該係屌緊d月入10k頭又要一年去N次日本又幻想買到樓嘅人
你只會愈租愈窮
再老d, 就會租唔起
輪唔到公屋就訓街

相反

其實香港遊戲規則好簡單

記得交租啦柒頭廢青

廢青由小學開始返全日制朝8午3到中學畢業
俾你考試考得好d上到大學先有得話走下堂
21,2歲左右開始出黎做野朝八晚六加ot返足六日工
三十幾歲人有d積蓄諗供樓一路供半世人

返學考試升大學工作升職供樓,就係一條無形既成功方法(我唔否認係香港成功方法好簡單,因為有樓就得),但呢樣同時都係一個綑綁香港人既枷鎖,只要個個都掛住返工搵錢黎供樓,自然無人上街「搞搞震」,成件事係d權貴為左穩固自己地位而老點你既手法(當然學似你咁講既其實唔係完全無so, 日子要過,起碼做左業主就已經無咁多野煩,俾錢去保住自己購買力)
但係大佬係香港買層樓要幾百萬又得幾百呎你要我同你做契弟?你同我講我好似英美澳加果d買house有前園後園有個garage俾我整下架車既咁你講果d「淨係去澳門」既生活我就願意過啦。

一句講晒
所有炒賣者係全民公敵
包括炒樓既暴發戶,炒地既紅色資本,靠追求高息唔理租客死活既無良業主,主張將公營房屋私有化既陷家產,新界屯地既官商鄉黑,仲有房委會內主張收緊富戶政策,搞到二手公屋居屋瘋狂破頂既食屎委員
呢批人都係靠物業食利
榨乾香港人既既得利益者

首先 佢地做既野係合法
你覺得貴 可以唔買
而且 你可以話佢無良 但係現時制度下 佢地咁做係合法

只係發洩情緒式表達意見 係無助解決問題
解決房屋問題 不在於提供幾多單位
而係改變現行制度

制度不改 批幾多地 起幾多樓出黎 都係無用
麵粉平 唔代表麵包都一定要平賣比你

而家已經去到一個地步
唔係你買唔買or租唔租
係買唔起
租唔起既地步
係市場失效
無樓者越貧,炒樓者越富
要知道所有制度性搶掠一定都係合法
合法唔等於合於公義
而個結構係政府永遠以自由市場做擋箭牌
去放任呢種制度搶掠
點解有人乜都唔使做就可以炒樓升值圖利
點解有人做到仆街每個月大部份人工去左供樓租樓,仲要節衣縮食。
解決辦法真係一字咁淺
禁絕炒賣,公營主導,廢除鄉黑土地特權,讓所有試圖透過炒賣樓宇/土地食利既人損手離場。

香港自由市場黎 你咁做不如股票都唔比買賣

股票風險比樓大得多,樓價有政策扶持可以好屈機。股價就算有政策扶持,都唔係老奉升。

所以好難相提並論。

所以風險高就冇問題?
咁即係同炒樓基本上無問題, 只要唔係低風險就可以接收?
咁聽落似唔抵得人哋un un腳收錢多過其他原因

因為風險提高,其實加速嗰流動循環,所以股市有人會發達有人會跳樓,運作良好,機會處處。

但樓市而家咁運作,贏的人永遠贏,唔洗用腦都贏。

政府係唔應該永遠卒無產階級,而唔俾高壓力及高風險資產階級。

唔係唔抵得咩,而係咁樣的資本主義,其實係失效左。

當權者都有樓,唔卒你地唔通卒自己咩
你咪繼續係出面教政府點做囉

所以呢D post冇咩好討論,因為你根本冇資格要求敵對階級為你做咩。

兩個階級的矛盾,只有暴力可以化解。這是毛澤東主席教導我們的。

有人講人話啦
你只會愈租愈窮
再老d, 就會租唔起
輪唔到公屋就訓街

相反

其實香港遊戲規則好簡單

記得交租啦柒頭廢青

廢青由小學開始返全日制朝8午3到中學畢業
俾你考試考得好d上到大學先有得話走下堂
21,2歲左右開始出黎做野朝八晚六加ot返足六日工
三十幾歲人有d積蓄諗供樓一路供半世人

返學考試升大學工作升職供樓,就係一條無形既成功方法(我唔否認係香港成功方法好簡單,因為有樓就得),但呢樣同時都係一個綑綁香港人既枷鎖,只要個個都掛住返工搵錢黎供樓,自然無人上街「搞搞震」,成件事係d權貴為左穩固自己地位而老點你既手法(當然學似你咁講既其實唔係完全無so, 日子要過,起碼做左業主就已經無咁多野煩,俾錢去保住自己購買力)
但係大佬係香港買層樓要幾百萬又得幾百呎你要我同你做契弟?你同我講我好似英美澳加果d買house有前園後園有個garage俾我整下架車既咁你講果d「淨係去澳門」既生活我就願意過啦。

你用美澳加比不切實際
要比較就攞 倫敦 北京 東京 墨爾本 果d去比較啦 我想講係倫敦買樓都係又細又貴架

幾百萬得幾百呎? 係 睇數字真係好貴咁
但你睇下依家叉燒飯都30蚊盒啦
以前一百萬一層樓 十蚊盒叉燒飯

今日高位 只係明日低位
點解一個咁簡單道理都唔明
廢青用下個腦思考下我依句說話
你做mortgage係用30年後的錢去買今日的資產
加多個前設 係香港目前情況 政府係唔會比樓市跌 廢青成日想講市跌 我想講 跌市唔會得業主死 係攬埋你班廢青一齊死呀 傻鳩 大跌市你會好過? 用下個腦諗下 唔好淨係識發脾氣講廢話

係人工無得點大變的情況下
買樓黎保住自己的購買力 係香港的生存法則

你一日唔上車 你只會愈黎愈窮

回應下d戇鳩仔 話自住樓升值係打飛機係無撚用
我想講 大把財技玩啦 真係戇鳩廢青
層樓升值 我加按套現 再買多層租出去
自住升值無用?正一戇鳩仔
民怨再多民會暴動9衝都唔敢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞