房屋問題絕對係民怨引爆起

733 回覆
654 Like 11 Dislike
一日政府仍然以賣地作為主要收入同,一日都唔會出到啲有效措施解決到房屋問題
迫走富戶都拎黎講??超得都好有錢喇喎
咁都有得錯???
其實我係支持人人有屋住既
樓價大跌大家都負擔到,絕對係最理想

但我見親呢啲post 大家都問點解政府唔隊冧炒樓
首先你望下撐起香港經濟同埋就業嘅大企業基本上都有
做房產,而且收入都唔少

先唔講炒樓果班, 就求其果炸大企業資產突然唔見左
50%. 佢地第一件事就係裁員 香港失業潮
到時200蚊呎都無用, 你根本無份糧來供樓

而且政治永遠都係由商家支持
你話出來選, 參選要洗嘅錢係好多
你話政黨出錢, 咁黨啲錢係邊度嚟?
好多嘢 未選之前都已經傾好晒
商家唔會無條件贊助你

都係果句, 我希望香港呢種痴線炒樓風氣我在存在
但真係唔係屌下政府點解唔杜絕炒樓就解決到
住屋問題 可以點解決?
就算而家樓價大跌一半
其實個價都仲有好多人負擔唔到

根本而家公營房屋制度
存在極大問題
補地價制度 公營房屋 變做私樓
令到公營房屋 變成炒賣品

而亦因為補地價制度
令到公營房屋 不斷減少
起幾多都無用
因為當有利可圖時
就會被人出售

解決香港房屋問題第一步
就係要效法新加坡組屋制度

所有人 一生只可以購買一次公營房屋
而該單位 只可以賣予同樣有購買權人士 OR 政府
而賣價不得高於買價

該單位持有人 如身故 可由子女 親屬繼續持有
但只限仍有購買權人士 而經此方式取得該單位者
會被視為使用該購買權

另 單位持有人 不得持有其他物業 否則會按物業持有量徵稅 OR 強收單位

如果真係可以實行以上政策
公營房屋不斷增加 而且亦可限制擁有者 係真正自住

一句講晒
所有炒賣者係全民公敵
包括炒樓既暴發戶,炒地既紅色資本,靠追求高息唔理租客死活既無良業主,主張將公營房屋私有化既陷家產,新界屯地既官商鄉黑,仲有房委會內主張收緊富戶政策,搞到二手公屋居屋瘋狂破頂既食屎委員
呢批人都係靠物業食利
榨乾香港人既既得利益者

首先 佢地做既野係合法
你覺得貴 可以唔買
而且 你可以話佢無良 但係現時制度下 佢地咁做係合法

只係發洩情緒式表達意見 係無助解決問題
解決房屋問題 不在於提供幾多單位
而係改變現行制度

制度不改 批幾多地 起幾多樓出黎 都係無用
麵粉平 唔代表麵包都一定要平賣比你

而家已經去到一個地步
唔係你買唔買or租唔租
係買唔起
租唔起既地步
係市場失效
無樓者越貧,炒樓者越富
要知道所有制度性搶掠一定都係合法
合法唔等於合於公義
而個結構係政府永遠以自由市場做擋箭牌
去放任呢種制度搶掠
點解有人乜都唔使做就可以炒樓升值圖利
點解有人做到仆街每個月大部份人工去左供樓租樓,仲要節衣縮食。
解決辦法真係一字咁淺
禁絕炒賣,公營主導,廢除鄉黑土地特權,讓所有試圖透過炒賣樓宇/土地食利既人損手離場。

香港自由市場黎 你咁做不如股票都唔比買賣

股票風險比樓大得多,樓價有政策扶持可以好屈機。股價就算有政策扶持,都唔係老奉升。

所以好難相提並論。
迫走富戶都拎黎講??超得都好有錢喇喎
咁都有得錯???

5人家庭上限係330萬資產,330萬資產,唔代表330萬現金。

假設330萬現金,買天水圍可能得ge。

樓價唔係唔可以升,但脫節就大鑊,呢個剪刀差會騾死好多人。上車都有困難。
住屋問題 可以點解決?
就算而家樓價大跌一半

根本而家公營房屋制度
存在極大問題

而亦因為補地價制度
令到公營房屋 不斷減少
起幾多都無用
因為當有利可圖時
就會被人出售

解決香港房屋問題第一步

而賣價不得高於買價

會被視為使用該購買權

另 單位持有人 不得持有其他物業 否則會按物業持有量徵稅 OR 強收單位

一句講晒
所有炒賣者係全民公敵
包括炒樓既暴發戶,炒地既紅色資本,靠追求高息唔理租客死活既無良業主,主張將公營房屋私有化既陷家產,新界屯地既官商鄉黑,仲有房委會內主張收緊富戶政策,搞到二手公屋居屋瘋狂破頂既食屎委員
呢批人都係靠物業食利
榨乾香港人既既得利益者

首先 佢地做既野係合法
你覺得貴 可以唔買

而係改變現行制度

而家已經去到一個地步
唔係你買唔買or租唔租
係買唔起
租唔起既地步
係市場失效
無樓者越貧,炒樓者越富
合法唔等於合於公義
去放任呢種制度搶掠
點解有人做到仆街每個月大部份人工去左供樓租樓,仲要節衣縮食。
解決辦法真係一字咁淺
禁絕炒賣,公營主導,廢除鄉黑土地特權,讓所有試圖透過炒賣樓宇/土地食利既人損手離場。

股票風險比樓大得多,樓價有政策扶持可以好屈機。股價就算有政策扶持,都唔係老奉升。

所以好難相提並論。

由政府出辣招果刻開始
香港房地產已經唔係自由市場啦
唔會的,黎緊私樓供應大增,可見將來會越黎越多建制派

二百呎
你住埋我嗰份
小弟行年廿七 月入萬五 典型垃圾sale屎仔
女友同年 一齊七年 兩人收入加埋四捨五入先勉強有三萬
我咁大個仲痴緊屋企住
我唔撚夠窮咩? 點解唔俾公屋我住!
我真係好羡慕身邊d同學朋友 一畢業 就有屋企人俾首期
我依d夾係中間都唔知做乜撚 公屋唔俾申請 抽居屋又排咁撚後 私人樓更加唔駛諗
依條女跟左我咁耐 我真係好想同佢一世
但係人地老母都開始有說話俾我聽
我條女都開始諗佢將來
住屋問題 可以點解決?
就算而家樓價大跌一半

根本而家公營房屋制度
存在極大問題

而亦因為補地價制度
令到公營房屋 不斷減少
起幾多都無用
因為當有利可圖時
就會被人出售

解決香港房屋問題第一步

而賣價不得高於買價

會被視為使用該購買權

一句講晒
所有炒賣者係全民公敵
呢批人都係靠物業食利
榨乾香港人既既得利益者

首先 佢地做既野係合法
你覺得貴 可以唔買

而係改變現行制度

而家已經去到一個地步
唔係你買唔買or租唔租
係買唔起
租唔起既地步
係市場失效
無樓者越貧,炒樓者越富
合法唔等於合於公義
去放任呢種制度搶掠
解決辦法真係一字咁淺

所以好難相提並論。

所以風險高就冇問題?
咁即係同炒樓基本上無問題, 只要唔係低風險就可以接收?
咁聽落似唔抵得人哋un un腳收錢多過其他原因
住屋問題 可以點解決?
就算而家樓價大跌一半

根本而家公營房屋制度
存在極大問題

而亦因為補地價制度
令到公營房屋 不斷減少
起幾多都無用
因為當有利可圖時
就會被人出售

解決香港房屋問題第一步

而賣價不得高於買價

會被視為使用該購買權

一句講晒
所有炒賣者係全民公敵
呢批人都係靠物業食利
榨乾香港人既既得利益者

首先 佢地做既野係合法
你覺得貴 可以唔買

而係改變現行制度

而家已經去到一個地步
唔係你買唔買or租唔租
係買唔起
租唔起既地步
係市場失效
無樓者越貧,炒樓者越富
合法唔等於合於公義
去放任呢種制度搶掠
解決辦法真係一字咁淺

所以好難相提並論。

由政府出辣招果刻開始
香港房地產已經唔係自由市場啦

點會唔係自由市場?成本增加就唔係自由市場?
我咁大個仲痴緊屋企住
我依d夾係中間都唔知做乜撚 公屋唔俾申請 抽居屋又排咁撚後 私人樓更加唔駛諗
我條女都開始諗佢將來

2人月入3萬點解唔租樓?
既然咁想一齊生活, 付出下應該都值得?
當然最好就可以負擔到買啦
但而家又唔係冇選擇, 即係好似小朋友肚餓去麥記
老豆買個巨無霸比佢,佢問點解我買鮑魚比佢食
我咁大個仲痴緊屋企住
我條女都開始諗佢將來

結婚同父母一齊住,有冇自己房?有就冇問題。
唔會的,黎緊私樓供應大增,可見將來會越黎越多建制派

二百呎
你住埋我嗰份

大把人真係住埋你嗰份

近排荃灣西全城匯破左入票紀錄,唔計地產商自己種票/大陸人,你係唔知點解重有好多香港人咁有購買力
住屋問題 可以點解決?
就算而家樓價大跌一半

根本而家公營房屋制度
存在極大問題

而亦因為補地價制度
令到公營房屋 不斷減少
起幾多都無用
因為當有利可圖時
就會被人出售

解決香港房屋問題第一步

而賣價不得高於買價

會被視為使用該購買權

一句講晒
所有炒賣者係全民公敵
呢批人都係靠物業食利
榨乾香港人既既得利益者

首先 佢地做既野係合法
你覺得貴 可以唔買

而係改變現行制度

而家已經去到一個地步
唔係你買唔買or租唔租
係買唔起
租唔起既地步
係市場失效
無樓者越貧,炒樓者越富
合法唔等於合於公義
去放任呢種制度搶掠
解決辦法真係一字咁淺

所以好難相提並論。

所以風險高就冇問題?

因為風險提高,其實加速嗰流動循環,所以股市有人會發達有人會跳樓,運作良好,機會處處。

但樓市而家咁運作,贏的人永遠贏,唔洗用腦都贏。

政府係唔應該永遠卒無產階級,而唔俾高壓力及高風險資產階級。

唔係唔抵得咩,而係咁樣的資本主義,其實係失效左。

一句講晒
所有炒賣者係全民公敵
呢批人都係靠物業食利
榨乾香港人既既得利益者

首先 佢地做既野係合法
你覺得貴 可以唔買

而係改變現行制度

而家已經去到一個地步
唔係你買唔買or租唔租
係買唔起
租唔起既地步
係市場失效
無樓者越貧,炒樓者越富
合法唔等於合於公義
去放任呢種制度搶掠
解決辦法真係一字咁淺

所以好難相提並論。

所以風險高就冇問題?

因為風險提高,其實加速嗰流動循環,所以股市有人會發達有人會跳樓,運作良好,機會處處。

但樓市而家咁運作,贏的人永遠贏,唔洗用腦都贏。

政府係唔應該永遠卒無產階級,而唔俾高壓力及高風險資產階級。

唔係唔抵得咩,而係咁樣的資本主義,其實係失效左。

當權者都有樓,唔卒你地唔通卒自己咩
你咪繼續係出面教政府點做囉
係香港,得番六合彩俾番僅餘嘅希望我,否則對呢個社完全睇唔到希望.

申利:小弟行年廿七
要解決, 一定係公營主導.
政府可以起d 屋, 只租不賣.
政府絕對有責任確保巿民付出合理的金錢去換取居住地方.
但係政府敀確冇責任確保你一個單位.

講係咁講.
但係呢個政府只維護既得利益者.
合法抗爭途俓, 都有機會比人DQ. 功能組別永遠存在. 試問, 點會真係有利民政策 ? (如果唔將成個政府換左佢的話)

講到既得利益者
亦包括而家死慳死抵 供緊樓既人
咁佢地又點算?

自住就真係要自理風險,將來加息失業破產,fair d我覺得要俾返一次機會佢地依規舉輪公屋,但政府絕不應資助人買樓,至於有超過一層物業炒樓個d,真係話之你啦,自由市場丫麻,倒輸馬仔唔通要馬會賠錢??

其實最重要 係要減少囤積住宅誘因
增加空置單位成本

資產增值稅 空置稅 其實都係相當唔錯調控樓市工具
有錢買咁多個單位
就應該交多D稅

又黎空置稅,香港空置率根本唔高
講到口臭

真的嗎?
發展商持有單位又算唔算
閒置土地又算唔算

空置稅 唔單止係對付現有市場上空置單位
亦係對付發展商囤貨 惜售 不錯對策

閒置土地?
邊撚到有閒置土地呀
借錢買塊地返黎唔快d起好賣走,唔通貪佢息高呀

啱啱出監呀?
發展商手上有幾多農地你又知唔知

講係咁講.
合法抗爭途俓, 都有機會比人DQ. 功能組別永遠存在. 試問, 點會真係有利民政策 ? (如果唔將成個政府換左佢的話)

講到既得利益者
咁佢地又點算?

自住就真係要自理風險,將來加息失業破產,fair d我覺得要俾返一次機會佢地依規舉輪公屋,但政府絕不應資助人買樓,至於有超過一層物業炒樓個d,真係話之你啦,自由市場丫麻,倒輸馬仔唔通要馬會賠錢??

增加空置單位成本

有錢買咁多個單位
就應該交多D稅

你都on9,叫資產階級出限制政策搞自己。

早D訓啦柒頭,記得交租啊。

係架 叫資產階級出限制政策搞自己
所以呢個post 摺得
係香港,得番六合彩俾番僅餘嘅希望我,否則對呢個社完全睇唔到希望.

sbt

講係咁講.

講到既得利益者
咁佢地又點算?

增加空置單位成本

有錢買咁多個單位
就應該交多D稅

講到口臭

真的嗎?
發展商持有單位又算唔算
閒置土地又算唔算

閒置土地?
邊撚到有閒置土地呀

啱啱出監呀?

華懋啲地多到仆街

sbt

其實我真心想問下點解你哋咁絕望?
樓係唔係一定要買嘅
你話幫人供樓唔抵?係人都知
如果個邏輯係咁諗,咁你打工都係幫人搵錢

租樓生活打分工一樣可以生活開心
最少我識唔少人係咁

講係咁講.

講到既得利益者
咁佢地又點算?

增加空置單位成本

有錢買咁多個單位
就應該交多D稅

講到口臭

真的嗎?
發展商持有單位又算唔算
閒置土地又算唔算

閒置土地?
邊撚到有閒置土地呀

啱啱出監呀?

華懋啲地多到仆街

點止呢間 除左細公司外 有邊間發展商無囤到地
一日150個
無房屋問題就奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞