房屋問題絕對係民怨引爆起

733 回覆
654 Like 11 Dislike
係市區日日撲返工嘅做到嘔,就係為供間鼻屎咁細嘅樓
新界班牛屎佬日日unun腳唔洗做,一尾靠惡就霸幾百畝公地收租
為理想為香港嘅要俾人定罪留案底坐監;壞事做盡個d就新界王世襲公職,死撚左都有堆狗官排住隊送殯
我就睇你呢個痴撚線社會幾時爆煲一獲熟

呢點唔認同,只係你地部分小數人覺得係

呢條撚樣仲戇尻 永遠渣住少數人少數人
口吻似足五毛都算 用人數多與少分對錯
咁鬼國真係世界第一囉
其實有好多人覺得樓市爆會係好事

有平樓住 買得起

但係樓爆 就業市場都爆 第二朝有冇工番都係問題

銀行唔會借錢比人

所以好矛侑
陰公 葉開 喺香港拍拖好悶咩?
你層樓有四面牆 一日屌一面啦
其實有好多人覺得樓市爆會係好事

有平樓住 買得起

但係樓爆 就業市場都爆 第二朝有冇工番都係問題

銀行唔會借錢比人

所以好矛侑

纜炒 睇人仆街最開心
仲有 回應埋d後生仔
"後生應該玩 唔通到老先玩咩"
做人唔係睇一刻間
長遠長時間的舒適幸福先係皇道

比你癲玩癲食癲旅行
你依秒真係好爽既
但做人唔係得依一秒
除非你玩完就自殺啦
但係d廢青用盡光陰去玩夠
之後就屌政府
咁樣就講唔通囉

終於有識野嘅巴打

點解假設所有年青人都因為掛住玩/旅行,所以買唔到樓? 同劉鳴煒話去少次日本就上到車有咩分別?

反而係有D人一味盲目服從香港嗰套自由市場制度,一味服從在上位者,連基本思考能考力能冇左。

社會進步左 係咪
如果連去個旅行放鬆下都唔得 去完就會連個300呎納米樓都買唔到 人的生活水平無提升 咁多年的經濟增長去曬邊

去曬業主手
你地到底明唔明

你地叫班既得利益者去跟你地果套?
既得利益者仲要佔多數

孫中山先生 革命成功 都係因為清朝亡國
你地想革命
得 , 搞掂老共先啦
你地自問有冇孫中山先生一半先
仲有 回應埋d後生仔
做人唔係睇一刻間

比你癲玩癲食癲旅行
你依秒真係好爽既
但做人唔係得依一秒
除非你玩完就自殺啦
之後就屌政府
咁樣就講唔通囉

終於有識野嘅巴打

點解假設所有年青人都因為掛住玩/旅行,所以買唔到樓? 同劉鳴煒話去少次日本就上到車有咩分別?

反而係有D人一味盲目服從香港嗰套自由市場制度,一味服從在上位者,連基本思考能考力能冇左。

劉鳴煒冇講錯喎
而家唔係話一定上到車,但改變下自己生活習慣的確增加上車機會喎

我覺得香港好多人比人洗左腦。一味強調上車,一味死慳死抵去捱幾十年,為左供完間幾百呎,成萬蚊呎嘅樓,仲要屌人地廢青成日掛住玩/旅行。

其實好多人一年去一至兩次旅行,我唔認為去少呢一至兩次旅行,會可以增加上車機會

呢個係真實

你一個月儲9千,一年都有近10萬
假設你23歲開始儲,去到30歲己經有70萬

女朋友都供埋一份,儲夠100萬唔難

問題唔少香港新一代,畢業打份工人工低,又冇上進心,政府D外判工好多廢青做,人工得一萬左右唔會加薪都大把人報

冇錯 我支持你帶頭瞓街食二手飯
搵一萬儲一萬 搵一百萬儲一百萬
其實唔難
仲有 回應埋d後生仔
做人唔係睇一刻間

比你癲玩癲食癲旅行
你依秒真係好爽既
但做人唔係得依一秒
除非你玩完就自殺啦
之後就屌政府
咁樣就講唔通囉

終於有識野嘅巴打

劉鳴煒冇講錯喎
而家唔係話一定上到車,但改變下自己生活習慣的確增加上車機會喎

我覺得香港好多人比人洗左腦。一味強調上車,一味死慳死抵去捱幾十年,為左供完間幾百呎,成萬蚊呎嘅樓,仲要屌人地廢青成日掛住玩/旅行。

其實好多人一年去一至兩次旅行,我唔認為去少呢一至兩次旅行,會可以增加上車機會

呢個係真實

問題唔少香港新一代,畢業打份工人工低,又冇上進心,政府D外判工好多廢青做,人工得一萬左右唔會加薪都大把人報

其實唔難

係呀
每個WEEKEND 都要去社交一下
飲杯野 食下好野 , 間唔時FINE DIN
又唔望下自己搵幾錢
政府無包你豪食豪玩仲要有私樓架喎
仲有 回應埋d後生仔
做人唔係睇一刻間

比你癲玩癲食癲旅行
你依秒真係好爽既
但做人唔係得依一秒
除非你玩完就自殺啦
之後就屌政府
咁樣就講唔通囉

終於有識野嘅巴打

社會進步左 係咪
如果連去個旅行放鬆下都唔得 去完就會連個300呎納米樓都買唔到 人的生活水平無提升 咁多年的經濟增長去曬邊

去曬業主手
你地到底明唔明

你地叫班既得利益者去跟你地果套?
既得利益者仲要佔多數

孫中山先生 革命成功 都係因為清朝亡國
你地想革命
得 , 搞掂老共先啦
你地自問有冇孫中山先生一半先

就係明ar 回緊再上面果位巴打ar
仲有 回應埋d後生仔
做人唔係睇一刻間

比你癲玩癲食癲旅行
你依秒真係好爽既
但做人唔係得依一秒
除非你玩完就自殺啦
之後就屌政府
咁樣就講唔通囉

終於有識野嘅巴打

劉鳴煒冇講錯喎

呢個係真實

咪on9啦
冇女朋友,你有70萬有撚用咩

正正常常一間2房私樓平極都要預400萬(林太山莊已經好平)
你根本過唔到壓力測試
70萬夠你一成首期/雜費/裝修費咋
月入起碼都要37k你先有資格供

除非你諗住1xx呎果d納米樓
仲有 回應埋d後生仔
做人唔係睇一刻間

比你癲玩癲食癲旅行
你依秒真係好爽既
但做人唔係得依一秒
除非你玩完就自殺啦
之後就屌政府
咁樣就講唔通囉

終於有識野嘅巴打

劉鳴煒冇講錯喎

係咩國家咩地區都有遊戲RULES要跟住去玩
你地會唔會太自我中心
要多數人就少數人

本身個rule有問題,點解要跟。同埋我唔認為而家香港深受房屋問題之害嘅係少數人。

根本香港真正敵人係你呢類人,服從建制/在上位者。

你可以唔服從
每個人都有自己的自由
自己的選擇

但係點解你要屌9人地個選擇呢
人地選擇服從關你咩事?
仲有 回應埋d後生仔
做人唔係睇一刻間

比你癲玩癲食癲旅行
你依秒真係好爽既
但做人唔係得依一秒
除非你玩完就自殺啦
之後就屌政府
咁樣就講唔通囉

終於有識野嘅巴打

劉鳴煒冇講錯喎

呢個係真實

其實唔難

係呀
又唔望下自己搵幾錢

其實唔係個個都好似你咁講,完全掛住玩,唔儲錢,唔量入為出。

但反而你鼓勵人寧願捱麵包都要供層幾百呎,但過萬蚊呎嘅樓

錢係有儲
但唔係為左買唔值咁貴既樓囉
仲有 回應埋d後生仔
做人唔係睇一刻間

比你癲玩癲食癲旅行
你依秒真係好爽既
但做人唔係得依一秒
除非你玩完就自殺啦
之後就屌政府
咁樣就講唔通囉

終於有識野嘅巴打

劉鳴煒冇講錯喎

呢個係真實

其實唔難

係呀
又唔望下自己搵幾錢

其實唔係個個都好似你咁講,完全掛住玩,唔儲錢,唔量入為出。

但反而你鼓勵人寧願捱麵包都要供層幾百呎,但過萬蚊呎嘅樓

錢係有儲
但唔係為左買唔值咁貴既樓囉

你地到底有冇思考過我講的野
我再POST多次上黎
真係唔係講笑 陪朋友搵樓租
5000蚊之內都好惡劣,終於明白香港人生活真係好困難

以前去租樓,睇勝利道嗰頭兩萬幾其實好似肥姐啲漏水舊樓差唔多款,一排窗。

偽毫宅又空氣差,去朋友新居元朗細單位,又係個廁房=一條行,勁多夠人個人企既露台,私樓?一樣咁

後尾租咗廿年樓齡嗰啲一梯兩伙,地方間隔各樣幾好但lobby有啲
初頭係供得辛苦d
但長時間下 因為通漲 我會供得愈黎愈輕鬆
再者 因為層樓升值 抵消左我供樓支出
變相黎講 我係唔洗比錢就有屋住 仲要有錢賺 。
供滿左又可以加按將層樓一開二 收租

供樓? 賺緊錢呀
上年買 , 今年已經升左100萬
自己學下計數, 唔好成日要人喂到埋口
佢驚你條毛咩,你會隊林佢咩?唔會丫嘛,搵夠拍拍蘿友返大英祖國退休啦,理得你死咩真係

林鄭搵乜嘢夠
月薪咁少你叫佢office hour坐係度都厭你煩啦,你睇佢個仔做緊乜先啦,挾其子以令諸侯阿。
真係唔係講笑 陪朋友搵樓租
5000蚊之內都好惡劣,終於明白香港人生活真係好困難

D業主個個企硬定時定候加。

劉鳴煒冇講錯喎

呢個係真實

咪on9啦
冇女朋友,你有70萬有撚用咩

正正常常一間2房私樓平極都要預400萬(林太山莊已經好平)
你根本過唔到壓力測試
70萬夠你一成首期/雜費/裝修費咋
月入起碼都要37k你先有資格供

除非你諗住1xx呎果d納米樓

自己70萬,女友30
家人支持100-200萬

仲唔夠上?

你當個個家人有100-200萬?

睇你反應似乎共匪都想收割香港班業主
用埋上一代既資產all in,同日本爆之前既境況非常似
其實住都冇得住果陣真係唔好怪人上街搞事,人之常情嚟
之前都有諗過如果住工廠果班人團結出嚟上街搞事,應該都可以有屋住

回頭諗
如果當年佔中運動能夠結合房屋運動
張佔領區改便成可長期居住既臨屋區
成件事會好唔同

會即刻清場,過埋今日好早啲瞓準備返學。

臨屋區係馬路 不如入住禮賓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞