房屋問題絕對係民怨引爆起

733 回覆
654 Like 11 Dislike
其實你地D 淡淡 睇野咁撚負面, 不如人都唔好做依家就死左去啦
到你買樓又會即刻跌
樓市唔跌啦 又壞LIFT 又要維修

咁負面唔好做人啦
簡直講到咩衰野都會係你地身上發生咁

已經唔係想唔想買既問題
係買唔買得到既問題

你有冇實行過
有冇努力過
無做過就話做唔到
natural born loser

可唔可以在地d
300尺實用,銀行又肯9按既樓而家賣幾錢
對於冇父幹既中下階層,連賭一鋪既機會都冇

2016年樓市低位,d人又唔敢入,又要再等跌
今年又升高一浸,d人又開始怨
其實你地D 淡淡 睇野咁撚負面, 不如人都唔好做依家就死左去啦
到你買樓又會即刻跌

咁負面唔好做人啦

已經唔係想唔想買既問題
係買唔買得到既問題

你有冇實行過
有冇努力過
無做過就話做唔到

可唔可以在地d

9按玩咩
借8成啦,300呎實用當四百個
80萬首期,兩個一齊儲,每人40
儲三四年

當埋單100個
咁你明而家d人點解個個同老母住吾俾家用節衣縮食,但人工升幅同樓價越拉越大

依家仲有九按呢回事咩?

我緊係知冇可能啦
除非中居屋
到你買樓又會即刻跌

咁負面唔好做人啦

已經唔係想唔想買既問題
係買唔買得到既問題

你有冇實行過
有冇努力過
無做過就話做唔到

可唔可以在地d

9按玩咩
借8成啦,300呎實用當四百個
80萬首期,兩個一齊儲,每人40
儲三四年

當埋單100個
咁你明而家d人點解個個同老母住吾俾家用節衣縮食,但人工升幅同樓價越拉越大

無辦法,因為市場要淘汰你呢班人
屋企有樓個D,邊個想樓市趺
屋企有樓個D,邊個想樓市趺

有幾層樓都覺得樓價跌冇壞
樓價太高引伸既係整體土地不足
除左影響住,仲有鋪租
例如餐廳因為租愈黎愈貴,食物就是是但但
愈整愈細愈整愈hea
換黎係整體生活質素下降

有樓果d, 樓爆咪掃多幾個盤囉
你洗同佢地擔心咩
只係第一間樓都係仲供緊果d慘姐
太平嘅樓買要小心 因為呢 d 樓通常升得慢跌得快
投資角度嚟講會係死得最多人嘅地方

唔到個個水平唔好勉強 玩唔起樓就係玩唔起
接受自己租樓就係單純解決住屋需求 就好似交稅一樣
人人有自己嘅狀況 你唔了解唔好話人地癈
等於 d富豪笑你炒樓炒股係白痴 要搵大錢就開公司上市分拆再上市一樣

忠告 買樓量力而為
到你買樓又會即刻跌

咁負面唔好做人啦

我唔係咁睇喎
你買架10萬棍波車淨係預停車場租、油費、牌費、保險就夠?唔洗預整車?唔洗預意外?
我只係比你更加現實姐
能力內輸得起就去搏,呢個階段輸唔起咪唔搏囉,就係咁簡單咋嘛

痴線
你咁諗你一世唔洗買樓
仲有攞車同樓比真心ON9

如果你明知層樓危樓你仲買咁就係你ON9啦
好地地樓有咩要整同保養呀
我屌你咩
唔博咪一樣窮到仆街

咪就係,搏起碼仲有機會

咁你不如將預供樓d錢買馬買波買六合彩
起碼賭波輸左唔洗破產

少講無謂野 儲多個錢等機會啦
我都係2016年調整果陣入市
準備好自己等機會
而唔係鳩UP廢話買唔到呀

我一向的取態都係,
錢一定要儲. 我依家都儲緊.
進修讀書亦要.
認同要儲錢, 有機會先入到巿.
但係個制度明顯有問題, 政府一樣要照屌.
屌撚柒個政府, 遊行 同 儲錢冇衝突
到你買樓又會即刻跌

咁負面唔好做人啦

我唔係咁睇喎
你買架10萬棍波車淨係預停車場租、油費、牌費、保險就夠?唔洗預整車?唔洗預意外?
我只係比你更加現實姐

痴線
你咁諗你一世唔洗買樓

我屌你咩

水電煤渠lift窗外牆斜坡路
over30年樓齡舊樓準備一入場先俾一筆
不過呢d舊樓(300實呎),都400個起跳啦
唔博咪一樣窮到仆街

咪就係,搏起碼仲有機會

起碼賭波輸左唔洗破產

準備好自己等機會

我一向的取態都係,
進修讀書亦要.

你買唔到樓關政府咩事呢
到你買樓又會即刻跌

咁負面唔好做人啦

我唔係咁睇喎
我只係比你更加現實姐

痴線
你咁諗你一世唔洗買樓

我屌你咩

水電煤渠lift窗外牆斜坡路
over30年樓齡舊樓準備一入場先俾一筆
不過呢d舊樓(300實呎),都400個起跳啦

算啦 , 你都係無得救
唔博咪一樣窮到仆街

咪就係,搏起碼仲有機會

起碼賭波輸左唔洗破產

準備好自己等機會

我一向的取態都係,
進修讀書亦要.

冇錯,你呢d係正確態度
但好多傻仔以為屌撚完政府冇左件事
聽網上d on9西老點乜撚俾層樓綁住青春
跟手大條道理fing撚晒佢

不嬲都儲錢,就算同屋企住都會俾家用,其他儲起
出黎做多幾年野,會諗將來既人都會咁做
呢批人其實先最明租樓,儲錢,買樓各自既窘境
而家正正係呢批人最罄
到你買樓又會即刻跌

咁負面唔好做人啦

我唔係咁睇喎
我只係比你更加現實姐

痴線
你咁諗你一世唔洗買樓

我屌你咩

危樓
crack洗唔洗整
spalling洗唔洗整
water seepage 洗唔洗整呀大判QS
車同樓唔可比既係value唔會appreciate, 本質都一樣係唔易變賣既固定資產

我只係話岩岩好有資格搏既人唔應該搏姐
唔博咪一樣窮到仆街

咪就係,搏起碼仲有機會

起碼賭波輸左唔洗破產

準備好自己等機會

我一向的取態都係,
進修讀書亦要.

你買唔到樓關政府咩事呢

應該咁講.
買唔到樓的確唔關政府事. 但係, 其實主要我想屌尻政府係佢冇解決巿民住屋問題.
有樣野我好同意就係, 政府冇責任幫巿民買樓, 但係絕對有責任解決巿民住屋問題.
依家d 樓價帶動租金, 搞到離撚曬地, 完全影嚮生活質素.
政府冇責任去搞搞佢 ? 我屌佢老母, 乜撚白巿場調節, d 高官返工食撚屎咩.
150蝗
公屋居屋. 撚樣政府有冇諗過去解決問題 ?
講就咁講,不過香港人就好忍得

而家忍得係因為仲有工開
可以暫時透過旅行消費去麻醉住既痛苦
當經濟下滑時
又失業,供樓既就斷供,想輪公屋又起碼等十年八年
上次大蕭條都要涯6年
今次呢個泡沫係比上次大n倍
又積左一批等入市既人
我估爆時仲會引到一批人接火棒陪葬

收皮啦 香港人既忍係唔會有底線,你以為有一日會爆?爆左幾多年?

on9
對上個次大跌先得7年左右
小跌就2年,up得出呢d說話九成廢柴黎

agger
唔博咪一樣窮到仆街

咪就係,搏起碼仲有機會

起碼賭波輸左唔洗破產

準備好自己等機會

我一向的取態都係,
進修讀書亦要.

冇錯,你呢d係正確態度

不嬲都儲錢,就算同屋企住都會俾家用,其他儲起
出黎做多幾年野,會諗將來既人都會咁做
呢批人其實先最明租樓,儲錢,買樓各自既窘境
而家正正係呢批人最罄

我屌尻政府老母呀....
我依家一個搵三皮, 佢老母閪, 居屋又冇, 公屋又冇, 租又貴到癲
到你買樓又會即刻跌

咁負面唔好做人啦

我唔係咁睇喎
我只係比你更加現實姐

痴線
你咁諗你一世唔洗買樓

我屌你咩

危樓
crack洗唔洗整
spalling洗唔洗整
water seepage 洗唔洗整呀大判QS
車同樓唔可比既係value唔會appreciate, 本質都一樣係唔易變賣既固定資產

我只係話岩岩好有資格搏既人唔應該搏姐

你講果d case萬中無一
..有咩好參考
到你買樓又會即刻跌

咁負面唔好做人啦

已經唔係想唔想買既問題
係買唔買得到既問題

你有冇實行過
有冇努力過
無做過就話做唔到

可唔可以在地d

2016年樓市低位,d人又唔敢入,又要再等跌
今年又升高一浸,d人又開始怨

個標題想點
唔博咪一樣窮到仆街

咪就係,搏起碼仲有機會

起碼賭波輸左唔洗破產

準備好自己等機會

我一向的取態都係,
進修讀書亦要.

冇錯,你呢d係正確態度

所以我就一直都唔明有條友係咁係度屌班後生呢,又唔上進又唔努力淨係識去旅行有錢fing晒佢,事實上亦都有後生仔係等緊機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞