房屋問題絕對係民怨引爆起

733 回覆
654 Like 11 Dislike
仲有政府唔應該阻人炒樓,果D咩辣招全部都ON9

炒樓係可以令人向上就無產到有資產既好機會,而家直情令一D無產人士唔可以係短時間問上爬
炒樓的確會令樓市瘋狂,但瘋狂到盡頭就會向下趺,又有一個重生機會(好似97咁)

而家果D辣招不單令無產階級分享唔到樓市既好處,仲令到市場冇晒2手樓交頭

個個迫住去買一手樓,搞到個市錯晒

要令個社會d 人向上流,就唔係靠炒樓喇。你個社會鼓勵多勞多得,按勞/按才能分配,已經係一個鼓勵人上流嘅方法。

你呢個同房屋政策完全無關
離左題

我係回應番會員高登色狼嘅言論姐。 但而家香港個房屋政策都唔係鼓勵緊人向上流,好多人因為私樓太貴買唔到,寧願低d人工去排公屋。

點解你覺得政府唔鼓勵人向上遊?
低的人工拜公屋唔代表一世喎?
你可以排到公屋之後,每月支出低咗 利用多咗果部分
去做令你增加機會買私樓機會嘅嘢(假設你係想買私樓)

而家私樓樓價咁癲,居屋又咁難抽,唔認同政府鼓勵緊人向上流

巴打你有冇地方住?

我住緊公屋,但覺得所謂支出少左,都係負擔唔起私樓

原來你係公屋仔 , 難怪思想會咁

咁又唔好咁講,好多叻人都係住公屋

係有叻人住公屋,
不過真係好少
住得公屋果D人都唔知諗咩既
同公屋人真係傾唔到計
價值觀 思考方向 完全錯撚晒

根本係有人價值觀一味服從建制同在上位者,人地唔跟就係人地錯

我睇法係, 你可以唔跟社會方向走 唔係錯
但就唔好因為受惠唔到人哋跟果班嘅利益喺度嘈,咁就係錯

問題係社會個方向本身有問題,點解唔跟就係錯?

跟住走有利益果班唔覺得有問題喎,有問題就run唔到落去啦
唔跟個班我覺得都無問題,但2個面好同唔好處都好明顯
咁揀得另外果面就要接受過downside

即係假設而家香港比法國佔領咗
法國話你聽我講就按享繁榮,你唔聽我講就放逐邊疆
咁你揀唔聽就唔好怨點解我冇安定繁榮

炒樓係可以令人向上就無產到有資產既好機會,而家直情令一D無產人士唔可以係短時間問上爬
炒樓的確會令樓市瘋狂,但瘋狂到盡頭就會向下趺,又有一個重生機會(好似97咁)

而家果D辣招不單令無產階級分享唔到樓市既好處,仲令到市場冇晒2手樓交頭

要令個社會d 人向上流,就唔係靠炒樓喇。你個社會鼓勵多勞多得,按勞/按才能分配,已經係一個鼓勵人上流嘅方法。

而家係多勞多得呀,只係嫌個"多得"唔夠多係咪?

睇唔到多勞多得,香港D人有錢未又係靠炒股炒樓

你打兩份工 收入一定多過你只係做依家果份工架喎
政府無管制你唔可以用勞力去賺多啲錢喎巴打

你都可以炒架, 香港無工業,無農業
咁係靠呢啲架喎 除非你搬去第二個國家住架姐

一份工放工之後都好辛苦,仲未計OT,仲話兩份工。根本個樓市完全唔合理,仲要逼人打兩份工去供樓 咁你不如話日日都番工,唔駛訓教去做野,因為要供樓MA

你都識講,多勞多得
你以為有錢果班,啱啱創業好舒服嗎?
唔好只係睇到成果,唔考慮起步

打工一樣辛苦、有風險,但係打工仔比人剝削得最多

剝削mm呢個字可圈可點
或者咁講,香港做嘢數人頭係無咩優勢嘅
就隔離中國深圳,今時今日低薪2130
做基層嘢,佢哋唔會差過香港人
人哋公司嘅價錢就比你平,你嘅客人就會揀平果間
咁佢嘅競爭力就比你強,你老細就要係呢啲成本上同人競爭

呢個正正就係資本主義嘅問題所在,特別香港呢種極端資本主義

即係巴打要共產主義? 社會主義?
有冇考慮搬去北韓住?

離左題

我係回應番會員高登色狼嘅言論姐。 但而家香港個房屋政策都唔係鼓勵緊人向上流,好多人因為私樓太貴買唔到,寧願低d人工去排公屋。

巴打你有冇地方住?

係有叻人住公屋,
不過真係好少
同公屋人真係傾唔到計

奉勸出身唔好既巴打,多識叻人

agger

離左題

巴打你有冇地方住?

係有叻人住公屋,
不過真係好少
同公屋人真係傾唔到計

有咩問題?
我真係唔覺有咩問題
弱肉強食
你係依到生存唔到你就應該走
無竟爭力 無生產力 無價值 就係一舊垃圾 好似nokia 咁 . 會比人淘汰
係香港政府咁好 . 仲有綜援養住班垃圾
你都識用iphone 唔用 nokia啦
咁你走去屌鳩d人唔用nokia?
你戇鳩?

離左題

巴打你有冇地方住?

係有叻人住公屋,
不過真係好少
同公屋人真係傾唔到計

唔跟唔係錯
但唔跟住要承受唔跟既後果
我一直都話各人都有選擇既自由
但如果有人覺得自己青春唔係用黎供樓所以選擇一直租樓唔係供既
到之後身邊d fd愈供愈輕鬆仲要就黎供斷
你就愈租愈貴仲要渣都冇
唔好後悔,當日係自己選擇呢條路

供樓只會愈供愈輕鬆
人工上升 , 通漲
你用30年後的100蚊 去買今日100蚊的野
真係抵撚到我唔識用文字形容
股神巴飛凸都講過啦
供樓做mortgage係一個窮人最有效益的致富工具
一句講晒 階級鬥爭
無對與錯 只係你立場企邊邊
打 定係 唔打 就係咁簡單
我宜家有份人工,仲叫負擔起房租
雖然心有不甘,但一個月一個月過去,慣左,已經無咩所謂
唔係唔想買樓,唔係供唔起,係宜家已經無咩400萬以下做到9成按揭,宜家租緊個到1萬2000蚊,兩個人都叫負擔到,但想買已經去到470萬,要拎141萬首期,我地兩個加埋問埋屋企人都無,宜家都係見步行步,我大部分同年齡20到尾既朋友/同學結左婚都係咁,當然唔計有父陰多層樓個班啦

如果我無左份工,連樓都租唔起,當然可搬返屋企住,但就超逼,同埋大部份租屋買落既家私都要扔,我唸暴動都似
唔係唔想買樓,唔係供唔起,係宜家已經無咩400萬以下做到9成按揭,宜家租緊個到1萬2000蚊,兩個人都叫負擔到,但想買已經去到470萬,要拎141萬首期,我地兩個加埋問埋屋企人都無,宜家都係見步行步,我大部分同年齡20到尾既朋友/同學結左婚都係咁,當然唔計有父陰多層樓個班啦

如果我無左份工,連樓都租唔起,當然可搬返屋企住,但就超逼,同埋大部份租屋買落既家私都要扔,我唸暴動都似

你好快會比業主吸乾你d血
建議你搬返屋企住 同你女朋友儲錢上樓

係有叻人住公屋,
不過真係好少
同公屋人真係傾唔到計

唔跟唔係錯
你就愈租愈貴仲要渣都冇

供樓只會愈供愈輕鬆
人工上升 , 通漲
股神巴飛凸都講過啦

你同金融海嘯之前係美國買左樓個班人講呀?

離左題

巴打你有冇地方住?

係有叻人住公屋,
不過真係好少
同公屋人真係傾唔到計

奉勸出身唔好既巴打,多識叻人

呢句就岩喇, 窮人最缺唔係錢, 係眼界

yes
改下佢地的思維
有個故事, 富人比隻牛窮人 , 點知都係改變唔到窮的情況
好多時唔係因為錢的問題, 係個腦有問題
窮人仆街真係抵死的
一句講晒 階級鬥爭

根本唔暴動殺人係解決唔到
如果一開始唔批單程證比新移民落黎就無事啦!起碼公屋係香港人住,公立醫院唔會唔夠位

係有叻人住公屋,
不過真係好少
同公屋人真係傾唔到計

唔跟唔係錯
你就愈租愈貴仲要渣都冇

供樓只會愈供愈輕鬆
人工上升 , 通漲
股神巴飛凸都講過啦

你同金融海嘯之前係美國買左樓個班人講呀?

你記得交租

你好快會比業主吸乾你d血
建議你搬返屋企住 同你女朋友儲錢上樓

買落啲家私大部份都要扔,個度都5-6萬,唔會咁做
出年會結婚,遲早都要咁做,我地兩個人月入5萬,房租佔5份1,未去到吸乾咁嚴重,所以有時唸啲人,月入2-3萬搬出來住,真係好辛苦
一句講晒 階級鬥爭

本身都算中產出身,算既得利益者,但覺得社會不公義,但發好多窮撚都係藍絲思維,d人為佢地抗爭利仲會佢地吊,企番既得利益果邊算

利申:結婚full pay買斷上樓
有樓人士以為自己上左岸可以食花生睇戲
其實社會問題每個人都燒到

紅隧壞車你話你有錢行西隧
點知西隧又係咁多人...
電視亦一日到黑講後生仔暴動遊行
一係就淨係識講飲飲食食當人小學生照顧你口腔期
留意下其他大城市有幾多唔同娛樂可以公開傾?
d租客又越來越惡,個撚個學精晒點同個業主玩

樓價個問題係間接殺死緊文化同生活質素
冇一幸免

所以話佢地短視,
跟住佢地又會話後生果班為左自己利益blablabla
救命呀 柒到冇眼睇
講真
做得官點會唔明個問題幾嚴重
根本係變相令香港成為一個本地人唔適合生存的城市
住屋問題 可以點解決?
就算而家樓價大跌一半
其實個價都仲有好多人負擔唔到

根本而家公營房屋制度
存在極大問題
補地價制度 公營房屋 變做私樓
令到公營房屋 變成炒賣品

而亦因為補地價制度
令到公營房屋 不斷減少
起幾多都無用
因為當有利可圖時
就會被人出售

解決香港房屋問題第一步
就係要效法新加坡組屋制度

所有人 一生只可以購買一次公營房屋
而該單位 只可以賣予同樣有購買權人士 OR 政府
而賣價不得高於買價

該單位持有人 如身故 可由子女 親屬繼續持有
但只限仍有購買權人士 而經此方式取得該單位者
會被視為使用該購買權

另 單位持有人 不得持有其他物業 否則會按物業持有量徵稅 OR 強收單位

如果真係可以實行以上政策
公營房屋不斷增加 而且亦可限制擁有者 係真正自住

一句講晒
所有炒賣者係全民公敵
包括炒樓既暴發戶,炒地既紅色資本,靠追求高息唔理租客死活既無良業主,主張將公營房屋私有化既陷家產,新界屯地既官商鄉黑,仲有房委會內主張收緊富戶政策,搞到二手公屋居屋瘋狂破頂既食屎委員
呢批人都係靠物業食利
榨乾香港人既既得利益者

首先 佢地做既野係合法
你覺得貴 可以唔買
而且 你可以話佢無良 但係現時制度下 佢地咁做係合法

只係發洩情緒式表達意見 係無助解決問題
解決房屋問題 不在於提供幾多單位
而係改變現行制度

制度不改 批幾多地 起幾多樓出黎 都係無用
麵粉平 唔代表麵包都一定要平賣比你

清個名
仲有 回應埋d後生仔
"後生應該玩 唔通到老先玩咩"
做人唔係睇一刻間
長遠長時間的舒適幸福先係皇道

比你癲玩癲食癲旅行
你依秒真係好爽既
但做人唔係得依一秒
除非你玩完就自殺啦
但係d廢青用盡光陰去玩夠
之後就屌政府
咁樣就講唔通囉

終於有識野嘅巴打

點解假設所有年青人都因為掛住玩/旅行,所以買唔到樓? 同劉鳴煒話去少次日本就上到車有咩分別?

反而係有D人一味盲目服從香港嗰套自由市場制度,一味服從在上位者,連基本思考能考力能冇左。

劉鳴煒冇講錯喎
而家唔係話一定上到車,但改變下自己生活習慣的確增加上車機會喎

我覺得香港好多人比人洗左腦。一味強調上車,一味死慳死抵去捱幾十年,為左供完間幾百呎,成萬蚊呎嘅樓,仲要屌人地廢青成日掛住玩/旅行。

其實好多人一年去一至兩次旅行,我唔認為去少呢一至兩次旅行,會可以增加上車機會

係咩國家咩地區都有遊戲RULES要跟住去玩
你地會唔會太自我中心
要多數人就少數人

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞