房屋問題絕對係民怨引爆起

733 回覆
654 Like 11 Dislike
林鄭根本唔明白問題有幾嚴重
最窮個班要冒生命危險住ton房
中下階層,後生新一代公屋居屋永冇份,全部都要挨貴租,或者屈係屋企同老豆老母過活
呢批人冇自己既生活空間,已經唔係冇條件結婚生仔咁簡單,佢地失去既係自主獨立既人生
就算係上到公屋既人,亦不見得唔火滾,飲沿水擠迫戶呢d都事少,最慘係政府成日收緊政策,勞力搵多d錢,供個仔讀大學換黎既係俾房委會當富戶逼走,局住出去做樓奴,冇錯,有綠表,但而家個市顛到錄表都閒閒地幾百萬,臨老先黎供二手樓
林鄭條八婆而家仲hea下hea下搞d on9委員會,話乜土地供應冇共識
我dllmh啦,乜9都冇共識
唔撚咁搞9d紅色資本,怕撚左班牛屎佬咪認囉
即管hea落去
hea到經濟爆煲,人人失業,港豬冇工開既時候
所有人都會搵你呢班9官出氣
澳門有板睇
中共根本就存心搵d廢人做炮灰
繼續9up,繼續研究,繼續整埋d 19委員會
繼續積多d民怨啦
真係唔係講笑 陪朋友搵樓租
5000蚊之內都好惡劣,終於明白香港人生活真係好困難
今日果單飛磚命案呀

死者同老婆都係新移民未夠七年!但都已經獲派慈雲山公屋喇!
不了,要返工
講就咁講,不過香港人就好忍得
講就咁講,不過香港人就好忍得

而家忍得係因為仲有工開
可以暫時透過旅行消費去麻醉住既痛苦
當經濟下滑時
又失業,供樓既就斷供,想輪公屋又起碼等十年八年
上次大蕭條都要涯6年
今次呢個泡沫係比上次大n倍
又積左一批等入市既人
我估爆時仲會引到一批人接火棒陪葬
林鄭賴落泛民拉布咪搞掂囉
港豬惡得出d 咩呀,最多咪網上打幾隻字第二日死死氣去返工
連八達通都唔識用
叫人落車讓坐俾輪椅客
你對呢個政府可以有咩期望?
一日港豬未餓死,樓價加多幾多倍港豬都係照鬧兩句聽日照番工
住屋問題 可以點解決?
就算而家樓價大跌一半
其實個價都仲有好多人負擔唔到

根本而家公營房屋制度
存在極大問題
補地價制度 公營房屋 變做私樓
令到公營房屋 變成炒賣品

而亦因為補地價制度
令到公營房屋 不斷減少
起幾多都無用
因為當有利可圖時
就會被人出售

解決香港房屋問題第一步
就係要效法新加坡組屋制度

所有人 一生只可以購買一次公營房屋
而該單位 只可以賣予同樣有購買權人士 OR 政府
而賣價不得高於買價

該單位持有人 如身故 可由子女 親屬繼續持有
但只限仍有購買權人士 而經此方式取得該單位者
會被視為使用該購買權

另 單位持有人 不得持有其他物業 否則會按物業持有量徵稅 OR 強收單位

如果真係可以實行以上政策
公營房屋不斷增加 而且亦可限制擁有者 係真正自住
住屋問題 可以點解決?
就算而家樓價大跌一半

根本而家公營房屋制度
存在極大問題

而亦因為補地價制度
令到公營房屋 不斷減少
起幾多都無用
因為當有利可圖時
就會被人出售

解決香港房屋問題第一步

而賣價不得高於買價

會被視為使用該購買權

另 單位持有人 不得持有其他物業 否則會按物業持有量徵稅 OR 強收單位

一句講晒
所有炒賣者係全民公敵
包括炒樓既暴發戶,炒地既紅色資本,靠追求高息唔理租客死活既無良業主,主張將公營房屋私有化既陷家產,新界屯地既官商鄉黑,仲有房委會內主張收緊富戶政策,搞到二手公屋居屋瘋狂破頂既食屎委員
呢批人都係靠物業食利
榨乾香港人既既得利益者
住屋問題 可以點解決?
就算而家樓價大跌一半

根本而家公營房屋制度
存在極大問題

而亦因為補地價制度
令到公營房屋 不斷減少
起幾多都無用
因為當有利可圖時
就會被人出售

解決香港房屋問題第一步

而賣價不得高於買價

會被視為使用該購買權

一句講晒
所有炒賣者係全民公敵
包括炒樓既暴發戶,炒地既紅色資本,靠追求高息唔理租客死活既無良業主,主張將公營房屋私有化既陷家產,新界屯地既官商鄉黑,仲有房委會內主張收緊富戶政策,搞到二手公屋居屋瘋狂破頂既食屎委員
呢批人都係靠物業食利
榨乾香港人既既得利益者

首先 佢地做既野係合法
你覺得貴 可以唔買
而且 你可以話佢無良 但係現時制度下 佢地咁做係合法

只係發洩情緒式表達意見 係無助解決問題
解決房屋問題 不在於提供幾多單位
而係改變現行制度

制度不改 批幾多地 起幾多樓出黎 都係無用
麵粉平 唔代表麵包都一定要平賣比你
哩家班政苦撚個個搵夠就走啦
好似689為例
佢在位既時候成日比人喊打喊殺
哩家換左777上 個個咪淨係屌佢
689消失風雨中啦
出黎比你屌幾年搵埋搵埋都唔少啦
其實住都冇得住果陣真係唔好怪人上街搞事,人之常情嚟
之前都有諗過如果住工廠果班人團結出嚟上街搞事,應該都可以有屋住
住屋問題 可以點解決?
就算而家樓價大跌一半

根本而家公營房屋制度
存在極大問題

而亦因為補地價制度
令到公營房屋 不斷減少
起幾多都無用
因為當有利可圖時
就會被人出售

解決香港房屋問題第一步

而賣價不得高於買價

會被視為使用該購買權

一句講晒
所有炒賣者係全民公敵
呢批人都係靠物業食利
榨乾香港人既既得利益者

首先 佢地做既野係合法
你覺得貴 可以唔買

而係改變現行制度

而家已經去到一個地步
唔係你買唔買or租唔租
係買唔起
租唔起既地步
係市場失效
無樓者越貧,炒樓者越富
要知道所有制度性搶掠一定都係合法
合法唔等於合於公義
而個結構係政府永遠以自由市場做擋箭牌
去放任呢種制度搶掠
點解有人乜都唔使做就可以炒樓升值圖利
點解有人做到仆街每個月大部份人工去左供樓租樓,仲要節衣縮食。
解決辦法真係一字咁淺
禁絕炒賣,公營主導,廢除鄉黑土地特權,讓所有試圖透過炒賣樓宇/土地食利既人損手離場。
其實住都冇得住果陣真係唔好怪人上街搞事,人之常情嚟
之前都有諗過如果住工廠果班人團結出嚟上街搞事,應該都可以有屋住

回頭諗
如果當年佔中運動能夠結合房屋運動
張佔領區改便成可長期居住既臨屋區
成件事會好唔同
睇下林鄭個乜9土地供應小組任命d乜人

黃遠輝任主席

呢個乜人黎,可能好多人唔知佢乜水

呢條友就係係一年前房委會內推動收緊富戶政策,逼人出去做樓奴,搞到二手公屋居屋一年內連番破頂既死pk
http://www2.hkej.com/landing/mobArticle2/id/1421880
住屋問題 可以點解決?
就算而家樓價大跌一半

根本而家公營房屋制度
存在極大問題

而亦因為補地價制度
令到公營房屋 不斷減少
起幾多都無用
因為當有利可圖時
就會被人出售

解決香港房屋問題第一步

而賣價不得高於買價

會被視為使用該購買權

一句講晒
所有炒賣者係全民公敵
呢批人都係靠物業食利
榨乾香港人既既得利益者

首先 佢地做既野係合法
你覺得貴 可以唔買

而係改變現行制度

而家已經去到一個地步
唔係你買唔買or租唔租
係買唔起
租唔起既地步
係市場失效
無樓者越貧,炒樓者越富
合法唔等於合於公義
去放任呢種制度搶掠
點解有人做到仆街每個月大部份人工去左供樓租樓,仲要節衣縮食。
解決辦法真係一字咁淺
禁絕炒賣,公營主導,廢除鄉黑土地特權,讓所有試圖透過炒賣樓宇/土地食利既人損手離場。

某程度同意
所以我一向都認為
要解決樓市問題 係要從制度上落手
並不是從供應量上著手

針對所有發展商 炒樓人士 係不設實際
因為其中牽扯太多利益集團

最簡單 最快捷
就係從公營房屋制度著手
令到公營房屋數量可以越滾越大 越黎越多
而唔係好似某D官員講 補左地價就係私樓 呢D混帳事

當公營房屋呢個餅越黎越大
分到既人越黎越多
根本唔洗去打擊 樓市自然會合理調整
住屋問題 可以點解決?
就算而家樓價大跌一半

根本而家公營房屋制度
存在極大問題

而亦因為補地價制度
令到公營房屋 不斷減少
起幾多都無用
因為當有利可圖時
就會被人出售

解決香港房屋問題第一步

而賣價不得高於買價

會被視為使用該購買權

一句講晒
所有炒賣者係全民公敵
呢批人都係靠物業食利
榨乾香港人既既得利益者

首先 佢地做既野係合法
你覺得貴 可以唔買

而係改變現行制度

而家已經去到一個地步
唔係你買唔買or租唔租
係買唔起
租唔起既地步
係市場失效
無樓者越貧,炒樓者越富
合法唔等於合於公義
去放任呢種制度搶掠
解決辦法真係一字咁淺

某程度同意
所以我一向都認為
要解決樓市問題 係要從制度上落手
並不是從供應量上著手

針對所有發展商 炒樓人士 係不設實際
因為其中牽扯太多利益集團

最簡單 最快捷
就係從公營房屋制度著手
令到公營房屋數量可以越滾越大 越黎越多
而唔係好似某D官員講 補左地價就係私樓 呢D混帳事

當公營房屋呢個餅越黎越大
分到既人越黎越多
根本唔洗去打擊 樓市自然會合理調整

樓市爆係遲早既事
問題係爆個陣有幾多人會陪葬
計我話早爆好過遲爆
越遲泡沫越大
死既人越多
住屋問題 可以點解決?
就算而家樓價大跌一半

根本而家公營房屋制度
存在極大問題

而亦因為補地價制度
令到公營房屋 不斷減少
起幾多都無用
因為當有利可圖時
就會被人出售

解決香港房屋問題第一步

而賣價不得高於買價

會被視為使用該購買權

一句講晒
所有炒賣者係全民公敵
呢批人都係靠物業食利
榨乾香港人既既得利益者

首先 佢地做既野係合法
你覺得貴 可以唔買

而係改變現行制度

解放初年有樣野叫做土地改革
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞