香港駕駛考試制度問題重重:合格難、排期長,還有壟斷?

617 回覆
617 Like 68 Dislike
學神學得十幾堂車,考試又緊張,做漏咗自己唔知有幾奇啊 大把人有排揸車望鏡擰頭意識都唔夠
大把人揸車cut線都係望下鏡見冇車就算,有時燈都打漏
幸存者偏差 好彩姐
叫班撚樣去考多次睇吓係咪一take pass

香港制度最撚麻煩係排得耐又貴
嗰個學神路面經驗極少
唔同外國日日練都得
就算考到都係馬路炸彈

明明制度先係問題,班撚樣執着考試內容難唔難
屌你老味都係駕駛安全同即時反應咋嘛,你想有啲乜撚嘢其他內容啊 考埋飄移入彎好唔好?
4. 考試內容過時
現行考試注重某些技巧,如「望鏡」、「擰頭」,但這些動作並不完全反映實際駕駛情況。特別是在高風險的快速公路駕駛考核中,現行制度並未充分應對。

揸得慢都FAIL個時仲比你揸快車
不過全睇教官心情, 完全無現代化加CAM 比人上訴真係好落後
有時真係比人害多過揸唔夠

車與車中間咁樣攝出黎
有人後方爬你頭玩野

呢d位肥定唔肥好睇考官
你預危險即dum停架車 快過考官落腳都聽過話會肥
認同考生揸唔夠鐘,但係對比英國學車成本,香港都唔算貴架啦(唔計駕院)。英國平均收入少過香港,但倫敦學棍波都要40鎊一個鐘,上網見在英港人唔少學幾十幾個鐘先去考。反而係香港太多人同人講自己學十零粒鐘或者幾粒鐘就1 take pass,搞到其他人為考而考,根本無記住重要既安全動作(如睇牌,望鏡望盲點,打燈,讓線前收慢架車等)
佢唔係講緊技術上淨係考「望鏡」/「擰頭」係唔夠咩
上高速果d無考過咁濟
最簡單係條路行70 d人故意慢車行50甚至3040或者收油cut線

呢d係高速成日見到
mc 變50 題啦
但而家考試玩到變左表演擰頭而唔係真係用對眼黎望盲區啵

同意要將呢d野練成肌肉記憶,但而家個考法同學車環境我唔覺得會幫到考生學識望盲位
電子評分先on9
車cam最實際 但一直都唔肯搞
口同鼻拗 考官又大哂
真,唔夠時間變相連路面禮貌都學唔切
制度一個問題
考試內容一樣都係問題

大把pass左既都唔識揸車咁既款
所謂學車只係純粹背書記住要做哂所有point就合格咁

最後又會返去駕院補鐘
學過車都聽過要專登著件風褸去扭頭 搞到
有聲比個考官知你有做到呢個動作

變左為做而做
話易pass多馬路炸彈
但的馬路炸彈多數係的士狗 貨車狗呢啲職業司機
巴基狗 係巴基斯坦50美金買個牌反來就可以吸香港牌又唔講
今日中秋都好撚多啦

高速慢車行30/40 前面無車無危險都可以咁玩
你有事要慢就好心搞返個死火燈先囉

落橋後係單線變雙線 佢可以唔睇線直接閘中間位
最後發現自己係要轉右先行返埋右邊 後面想轉左既比佢頂住哂

普遍今日見到既都係家庭七人車款
背心小短裙輕鬆一tick pass
加拿大咁撚大又用成個加拿大比
溫哥華泊位,路窄車多又唔講,轉左對頭車又成日衝燈身邊class 5個啲就算香港一take pass, 嚟到9成都要考兩次以上講緊個數量係廿人以上
exactly ....根本有啲人係好彩 係個考官好人
佢哋唔知道有killer呢樣嘢 我聽師傅講
係得10至20% 得
望鏡擰頭都唔合理 咁要做咩
其他唔多講
考車無全程錄影 真係講唔通
可以保障到考官 又保障到學生 諗唔到唔做嘅原因
我又真係見過條學緊車既肥仔起步chok到塊面d肉不停chok
外國開始覺得好似好過份咁,申請個L牌就可以有個老人牌帶上街,可以完全唔識都可以揸車出街

但去到外國d小鎮就明,架架車開30,條街少人又少車,小心d想撞都難。

如果香港咁迫咁快行L牌呢個制度,每日撞車數量升10倍都似
其實點解駕院有自己試場
啲師傅假設左啲人識用水撥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞