香港駕駛考試制度問題重重:合格難、排期長,還有壟斷?

617 回覆
617 Like 68 Dislike
我以前海怡學 師傅教冇車要上3波扮下野
節日大把雪藏牌出動
考個日咁啱落雨個師傅先同我講點開好彩順利1 take
真係合格唔難
希望keep住繼續咁
唔好俾啲公路炸彈女人考到
一日三個考試加三個學車佢已經袋成皮野,仲要唔駛納稅
泊車cam 都係近呢一兩年先俾考試用
樓上班廢柴考車合格都可以攞黎認屎認屁
仲有啲的士狗 貨van狗 見你考車會特登閘鳩你
你唔郁佢唔郁 你一郁佢就踩衡油閘你
考牌條友就一早望實等幫你大大力踩break
你無可能快過佢踩 就算夠佢快 佢都仲可以肥你踩得大力 chok得勁 使用腳掣不正確
根本應該由鳩佢撞 上到庭睇邊個錯
商用車(9,10,18,19,20)排期快,係1,2,3號多人排
其實你諗下無錯㗎,好多學神緊張乜都唔記得,考個日陰天先做一次比你睇仲易記
我臨考前15分鐘開始落 師傅即刻叫我上返車教我開一次 即學即用
排期長就真既
私人教車個牌唔夠又係真既
但合格個問題就真係好難講
真係好多人揸40km/h都控制唔好
燈又唔打 鏡又唔睇 盲點又唔望
唔通仲放佢合格咩

但投訴個到就仲難講 又冇cam你又你講 佢又佢兜
跟本就係口同鼻拗 應該真係可以裝車cam
如果連考牌嗰套都玩唔掂,係出面點揸
“大陸駕駛考試注重實際駕駛技能的培養,包括在真實路況中的操作,這有助於提升駕駛者的實際應變能力。”

唔認同,香港係考駕駛態度多過能力,駕駛態度緊要過能力,冇能力揸得多會變好,駕駛態度衰,揸得幾好都冇用,同埋會對其他人做成危險。
終於有個似樣既留言
真係
肥得你嘅都係真係揸車時會危險嘅嘢(e.g. 冇擰頭)
雖然我都認同駕駛考試應該開始現代化,但我都勸你少啲幻想
睇親學神post,肥佬既永遠賴天賴地,又話考官針對,你話靚女短裙有優待我都信,但除非你樣衰又乞人憎,人地針你把撚咩你話佢地hea鳩,hea鳩放你水好過喇
根本大把人真係爬頭唔記得望鏡另頭,大把人真係太貼車太貼路人但唔知,真係搞個cam 做監控既,到時影住學神做錯野係咪就心服口服先,佢地預咗就算做監控,appeal 成功率都唔會好大影響。
事實上好多人真係衰揸得差
尤其係啲學生唔熟,柒下柒個水撥開太快/太慢都死,所以我認同考先講都冇咩問題
不過其實都多人開始揸車先發現自己好似唔記得水撥點開
4. 考試內容過時
現行考試注重某些技巧,如「望鏡」、「擰頭」,但這些動作並不完全反映實際駕駛情況。特別是在高風險的快速公路駕駛考核中,現行制度並未充分應對。

見到呢點,就知樓主你onL9
睇下連登香討學神post就知,好多人肥咗仲嘈緊話自己望鏡擰頭唔明顯先至衰,屌根本最大機會係自己做漏咗唔知
根本唔係難唔難問題 係時間同價錢問題
外國基本上個個都揸車,長期有人考唔洗特登肥人都揾到食
相反香港大部份人都唔洗揸車,唔肥多啲人嘅話班考官起碼可以炒一半
其實運輸署係咪特登將1take pass既合格率固定係30%?
如果唔係好難年年都30%
姐係每個考官pass人既數目都係有一個quota?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞