香港駕駛考試制度問題重重:合格難、排期長,還有壟斷?

617 回覆
617 Like 68 Dislike
Killer 係嚴格,唔代表佢刻意玩鳩你喎大佬
好似你考試因為一個細mistake差一分合格,老師唔放水比你pass所以係佢唔啱?

你話得人Killer,其實都默認除咗killer之外有鬆手既考官,咁鬆手考官放水係咪都唔專業?

最撚好笑係成班網民係到周圍唱邊個考官衰邊個好,單嘢通晒天之後,仲點會有人放水

練多兩堂車好過喇
U GYM I GYM
你想講極低定極高呀
以前唔識人介紹就得返呢個選擇,而家有得返大陸學算係好少少,事實係香港學車市場幾乎無咩競爭,來來去去都係圍內果班人
其實應該要規管考試租車費,依家全部兩千蚊起跳,呢個價錢誇張到租架法拉利都得,極度唔合理
我合格都係有個同事幫我,當年我肥左三次之後無再考,再過年幾後同同事吹開水,佢知道左之後介紹左個師傅比我,第一堂佢叫我揸一次學過既野,途中果個師傅問左好多次點解會咁揸?我同佢講係之前教落係咁,果時我先知之前d錢白洗左
垃圾言論
駕駛經驗要睇乘客心情揸車?

0失誤=考官心情好?

屌你真係九唔搭八
應該話大把傻閪btv ,鳩屈人地做唔足
唔肯裝cam一定唔係公平公正公道
考官肥班學神唔會係針對我認同
但維持三成合格率優先過你揸車表現
夠三成你揸得好一樣可以屈你冇查看交通情況/油門腳制離合器控制不當
冇cam考官點講都得
學左唔夠一個月就考,上左12堂到,好彩pass
我覺得係指過分既望鏡&擰頭
有望不過個考官覺得動作唔夠大所以當無望
根本講望鏡擰頭動作唔夠大比人肥係都市傳說嚟你點知佢係咪其他位做漏
事實你真正揸車望鏡擰頭既意識係重要,不把人撞都係衰依兩樣
想問下死守三成合格率依個說法點嚟
唔係罰則問題,做成咁有兩個主因:1.學車時間太短(有啲學左十零什至幾個鐘就考,英國學既時間普遍長好多;2.限牌制度-令到私人教車班友獨巿唔憂做,hea 教學生,什至無教正確駕駛態度。

香港考生只要一肥就懶鳩考官,話考試唔透明。問心果句,你同考官三唔識七,只見一次面,人地憑乜針對你?英國考車咪又係自己班架車,個考官就咁坐上去考你,人地夠無用cam ,仲要揸成最少10km,比人肥果班又見投訴考試唔透明或者考官有問題?
而家都好撚多
唔會合格難嫁
操死一條路線就得
訓練時數少先係最大問題 香港學車成本高
導致的考生個個都只係應付考試
就算pass出到街都係馬路炸彈

其實應該比人學多啲實戰路面經驗好過
外國無車就係無咗對腳,試下好似香港咁效率,應該屌撚死

所以班考官係有心肥人,撳低個合格率去保障返自己。

嗰啲咩話你起步chok,擺明係莫須有
啲人淨係知cut線要望盲點,有做動作望就覺得個官亂肥人
有冇諗過擰得唔夠之外,望嘅時間都好緊要

唔好話學神,坐d 得 1 ,2年牌朋友嘅車,好多時都哋都擰唔夠,又唔啱時間

真係揸正黎做,我諗唔好話我3成,2成半合格率都唔知有冇
排短易合格你朝朝都塞車 用心良苦你明唔明
你呢的咪典型自尻私香港人囉
自己過到骨 就唔想人地都過到
你好彩咋

你試下而家考多次 睇下係咪一take pass
我揸咁多年車都唔敢寫包單 而家考一take pass
好多學生肥第一二take 話咩唔好彩,有啊婆有的士有死車個啲,其實難聽講係揸唔夠揸得多就會有經驗處理
但成本真係太高,2024年好似又加好多,要學得足應該要洗成兩皮壓力再大啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞