香港駕駛考試制度問題重重:合格難、排期長,還有壟斷?

617 回覆
617 Like 68 Dislike
屌 大學生都冇咁多時間啦
所以留喺香港考車真係智商稅

啲人仲喺度啊因為安全着想

但其實我想講,真正嘅揸車技巧大部份都係現實中揸車學返嚟
條路咁多馬路炸彈已經代表個考車考試反映唔到條友識唔識揸車啦
啲電單車成日貼住車門攝上黎
前排入職前驗身 都驚因為色弱唔Pass
慢慢嚟,每個星期上去學兩個鐘
大陸考車牌有色弱申請都即時被拒絕,檢查費幾十蚊
加拿大其實合格率都唔高…過程都有啲似香港
但人地排期好快…筆試即刻入錢再玩
路試一個月內點都有期…
所以我覺得係補考期長短既問題..而唔係合格率..
問題係香港條路同埋其他人渣車態度好閪
有D情況係你一定會肥 只係睇你好唔好彩遇到
而又冇車cam. 有D閪考官係會係咁雙tick你輕微錯誤令你肥
你係冇仇報 好似擰頭望鏡果D 佢話你有就有 冇就冇
你應該係果D自己冇試過見到D仆街考官
就當人地係廢你好勁果D人
怇講完冇人認同又威唔到嘅言論 柒到喊
所以最好就係好似大陸咁樣 你冇望盲區即刻會有提示已做出扣分項目
而家係撚

同埋色弱唔俾揸車已經唔合理啦
通過唔到自助檢查機已經唔使繼續報名
大陸大把人色弱考到車牌啦而家

佢淨係話色盲唔得
在中國大陸,申請駕駛執照之前,必須進行駕駛員身體條件檢查,以確保申請人符合駕駛的基本身體要求。以下是一些主要的身體檢查要求:

1. 視力要求:
• 申請小型車駕照(C1類)需要裸眼視力或矯正視力在對數視力表中達到4.9或以上。如果視力達不到要求,可以佩戴眼鏡或通過手術矯正。
• 申請大型車駕照(A1、A2、B1、B2類)需要裸眼視力或矯正視力在對數視力表中達到5.0或以上。
2. 辨色力要求:
• 申請者必須能夠辨別紅色、綠色、黃色等交通信號燈的顏色,不能有紅綠色盲。
3. 聽力要求:
• 雙耳分別距離5米能聽見正常的說話聲音。如果一耳聽力不達標,但另一耳聽力正常且達到要求,也可以申請。
4. 肢體條件要求:
• 雙手拇指健全,每隻手至少有三個手指健全,且雙上肢運動功能正常。
• 雙下肢健全且運動功能正常,不影響駕駛。
• 申請人不得有影響正常駕駛的其他疾病,如癲癇、暈厥或眩暈症狀等。
5. 其他要求:
• 申請者的身體狀況不應有任何影響駕駛安全的疾病或障礙,如嚴重的心血管疾病、呼吸系統疾病、精神疾病等。

這些體檢要求會在當地的指定醫療機構進行,申請人需要提交體檢報告作為申請駕照的一部分。
支持再嚴格啲
太多考完出黎做炸彈

利申:1take pass
你都戇鳩人哋去醫院
而家駕駛學校全部都自己整一部自助驗身機
公安車輛管理所都係用呢啲驗身機
方便快捷
2. 辨色力要求:
• 申請者必須能夠辨別紅色、綠色、黃色等交通信號燈的顏色,不能有紅綠色盲。

你係咪唔撚識字? 色弱同色盲你都分唔到
咪就係過唔到自助機嗰啲去醫院囉
在中國大陸的一些駕駛學校,為了提高駕照申請過程的效率,確實開始使用自助驗身機來進行身體檢查。這些驗身機通常位於駕駛學校或車管所內,允許申請人通過自助的方式完成初步的身體檢查,然後生成符合要求的體檢報告。這些自助驗身機主要測試以下幾個項目:

1. 視力檢查:
驗身機配備視力檢測系統,可以測量裸眼視力或矯正視力,並自動判定是否達到駕駛要求。
2. 辨色力檢查:
申請人會被要求進行簡單的紅、綠、黃等顏色辨別測試,驗證是否具備正確辨色能力。
3. 聽力檢查:
驗身機會通過語音或音頻播放測試申請人的聽力,測試雙耳是否可以在指定距離內聽見正常說話聲。
4. 身高、體重及其他基本健康狀況:
驗身機可能會測量申請人的身高、體重,並進行其他簡單的體檢,如血壓測試。

使用自助驗身機的優勢是簡便快捷,申請人可以在駕駛學校或車管所直接完成體檢,避免到醫院排隊等待的麻煩。然而,自助驗身機的檢查通常只適用於一般的身體條件檢查,對於有特定健康問題或需進一步診斷的申請人,仍可能需要到醫療機構進行更詳細的檢查。

這種自助驗身機的應用為駕照申請流程提供了便利,但具體的使用情況和規定會因地區而異。
到而家考車都要驗顏色咁撚落後就唔好講啦 仲好意思喺度吹奏

人哋外國大部份國家幾十年前已經取消呢樣嘢 最小英國美國歐盟已經講明對駕駛絕無影響 歐盟1980已經唔使
屌你做乜炒左先可以個屌制度?

咁照你邏輯,我係咪應該屈你係考官?
使用自助驗身機的優勢是簡便快捷,申請人可以在駕駛學校或車管所直接完成體檢,避免到醫院排隊等待的麻煩。然而,自助驗身機的檢查通常只適用於一般的身體條件檢查,對於有特定健康問題或需進一步診斷的申請人,仍可能需要到醫療機構進行更詳細的檢查。

你係咪唔撚識字?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞