香港駕駛考試制度問題重重:合格難、排期長,還有壟斷?

617 回覆
617 Like 68 Dislike
啲師傅根本唔care你識唔識渣車/用架車
連考官都唔CARE 最緊要係你識唔識考試
唔奇架
所以咪咁多人肥

咁基本既野都做唔足點俾個牌你
你30歲未快撚啲去死
難得過英國?
好多國家係可以比個有經驗既人教你
係香港先要師傅咁撚on9
係到講大陸,會俾人屌

Btw, 大陸車牌,要驗身驗眼,合理好多
香港7/80歲都要揸車,坐親的士小巴見到老野都驚驚地
唔明有咩唔拍得
開住個車cam有咩三口六面講 邊個彎做錯啲乜 最起碼下次可以改 依家個考官屈你撞死咗兩隻狗都係任佢講 好cls
同埋香港考完個牌 某啲路係完全冇入過回旋處同高速 明明最撚危險係呢兩part
學牌又唔比入 我pass咗都補多堂先敢出車

利申1take
合格都叫難 弱智就唔好揸車啦

開追悼會啦
教車,考車都係麻撚煩
試過有色弱人士被禁用港牌換大陸車牌

內地大中型客貨車駕駛執照年齡上限為60歲,所以7/80渣搵食車機會極微,同時間在香港好難請跨境司機。

原文網址:內地放寬申領駕照年齡 取消70歲上限 | on.cc東網 | 兩岸 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20201023/mobile/bkn-20201023011515942-1023_00952_001.html
50kfg 連登仔:其實唔難☺
香港考車最大問題係等得耐,一肥左就有排牌
考兩次棍van pass左!

第一次要轉線,有架車衝燈我睇唔到照踩肥左,

第二次連的士佬都讓我行先,

不如話香港死車同炸彈多
快L D去死啦吊你
咁香港既路出名窄,全世界難度數一數二
根本車就好撚易揸,好肯定揸車容易過小學畢業
只係
1)練車要天價,近千蚊先得九個字練,唔係學,只係有個有車牌嘅人9坐係隔離陪練。
2)做足都可以肥,肥撚左人問佢邊個位肥,又話不方便透露,叫人打去運輸署問,問完就係唔知邊個位少左擰頭,無cam 無得追究,根本把尺個個唔一樣,龍門任佢搬。
3)考車排成年幾,屌,又要比幾千蚊練3.5堂,唔係比唔起,只係覺得「練車陪練員」同「考車官」有機會係同一夥人,9肥考生制造陪練高需求,考官又可以秘撈私人陪練員,唔甘心比佢地呢個呃錢生態圈呃錢。

等佢整到客觀啲先去考
Eg, AI 考官甚至陪練,又可以讓班陪練員同考官休息下
如果你只意搵運輸處門口果班人,十幾個鍾1 take pass真係唔好信啦,果班友純粹揾食,根本連合格都無可能
話擰頭多餘嘅揸過車未

成篇文就係想吹奏支國
指定路線問題

係成班學神唔係學渣車

係學塞車
泊位要求一take 入又係多撚餘
出入D 閪場好多時都要扭兩手啦

考慮下實際環境應該係限時泊好
真 我8次都肥
色弱之前見啲post講而家大陸都出到牌
咁佢電腦監察考試呢一樣嘢又真係應該要學喎
樓主成日開po 吹奏中國考車牌
但本身呢樣嘢本身就唔合理 外國大部份地方都唔使驗/冇影響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞