香港駕駛考試制度問題重重:合格難、排期長,還有壟斷?

617 回覆
617 Like 68 Dislike
你考油塘 石硤尾果啲人車爭路同加拿大比
除咗排期長,其實比其他國家容易,指定路線已經係一大優勢
都cls唔擰一次都足以致命
真,每次去曼谷都覺得佢哋揸車勁到仆街,真正人車合一
要合格率高去泰國考,香港同其他國家有互認協議不能隨便改,另外如果香港嘅考法都唔合格,不如唔好揸車
壟斷真係最大問題!
教車根本唔值呢個價
注重望鏡擰頭,不能反映實際駕駛情況? ?你知唔知網鏡擰頭?代表着乜嘢?如果連呢樣嘢都唔做對其他人嚟講係幾咁危險。
我都覺得個考試本身無問題
但個效率太低,起碼一日考多一倍人
既然覺得唔難,但你又唔係一take pass,你知唔知自己up緊乜9??
利申 26 46牌我都有,唔知你廢定我廢
考到牌唔代表唔可以批評個考車流程
而家有好多科技可以取代擰頭望盲區
例如魚眼鏡
司機可以唔洗擰頭就可以觀察到盲點

反而用擰頭方式觀察盲點會導致一部分司機不自覺扭軚,或者長時間(2秒以上)無留意前方嘅路面情況,都會增加意外風險
你啲friend咁多時間
以我所知最少要去三~四次
好撚得閒?
搶錢
要喺適當嘅時候先得㗎
你漏咗一兩次重要moment擰頭係可以你tick無擰

每次dupbreak, 停車, 開車前都要做
擰頭要喺拉手掣之前做, 拉手掣之後擰頭就錯
https://youtu.be/xfTt6GXBb2o?si=4fqxV8DZc_lRheKK
公道講大陸用電腦考車仲公平過腥港起碼知死因
另外腥港商用車仲考兩腳極力子呢d落後野利申得2A遲d補10/18
師兄係咪智障,所以慣左平時考試都唔係一take pass
雖然自己係1 take pass
但合格難唔難唔係最大問題
個問題在於後面兩樣
一肥從正常渠道要等半年係極度唔合理
然後教車師傅壟斷+鳩開價
最撚離譜係考車要俾租車錢,既然租撚咗車係我自己考,點解仲要收我一節(45分鐘)錢?
香港應該係全世界最易pass?
我自己1take pass之後都要屋企人陪我練咗一排車先敢上高速
考試個套同實際差好遠
現實你真係做考試合格個套:
望鏡視線離開前方路面太耐
越過死車嘅要求距離太遠,對面線唔會讓你/夠位都唔敢過
呢兩樣野聽得最多人肥
而且對路面安全同埋暢順影響最大

另外揸車Manner都好應該教
- 不佔用右線
- 情況許可行下禮讓後方較快車輛
- 迴旋處、螺旋處使用正確燈號
- 提早規劃行程了解路線,避免緊急切線
- 解釋衝燈機、紅燈路口讓緊急車輛通行等等
呢啲一概欠奉

好多manner都係外國揸車先見得到
而且係令所有道路使用者更安全

我覺得唔使放寬反而要去蕪存菁
加入有助提升路面安全嘅內容
對現有教車師傅用神秘顧客型式評估表現
要求教車師傅定期培訓同考試
最後逐步增加對考官嘅監察
我覺得好易考,唔pass 真係唔好揸車
你講上面啲文明駕駛,大陸科目一科目四要考MC
1 take pass
學神:
屌,擰頭根本冇用,乜L都睇唔到得個擰字,最好考試取消咗佢

有牌加有路面經驗:
擰頭望盲點呢個基本功係考牌唯一後面應用到嘅嘢,千祈咪cut
麻煩少少都要啦
係香港考唔撚到但又想拎到個牌
至少唔係第一次就上去
去深圳考牌你預最少上去15-20次好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞